«Θέλουμε κράτος, σύγχρονο, καλά οργανωμένο, φιλικό στον πολίτη που θα διεκπεραιώνει σε σύντομο χρόνο και αποτελεσματικά τις υποθέσεις του. Που θα λειτουργεί ως επιταχυντής και όχι ως αντικίνητρο στην ανάπτυξη»

«Το πρώτο εμβληματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνησή μας, αποτελεί μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους», ανέφερε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σταύρος Κελέτσης στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια για το επιτελικό κράτος. «Το κράτος οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και σύγχρονες απαιτήσεις. Διάχυτη είναι η αντίληψη, στην κοινωνία, ότι έχουμε ανίκανο κράτος. Η αντίληψη αυτή, σε μεγάλο βαθμό είναι βάσιμη», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η εντολή που έχει αυτή η κυβέρνηση είναι να φτιάξει κράτος».

«Θέλουμε κράτος, σύγχρονο, καλά οργανωμένο, φιλικό στον πολίτη που θα διεκπεραιώνει σε σύντομο χρόνο και αποτελεσματικά τις υποθέσεις του. Που θα λειτουργεί ως επιταχυντής και όχι ως αντικίνητρο στην ανάπτυξη», είπε ο κ. Κελέτσης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο περιγράφει αναλυτικά τις αρχές που διέπουν τις λειτουργίες του κράτους και της κεντρικής διοίκησης, αρχές διαφάνειας, αρχές αξιοκρατίας, αρχές εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας και αποκομματικοποίησης του κράτους.

Ιδίως για τη θέσπιση θέσης υπηρεσιακού γραμματέα, ανά υπουργείο, επισήμανε ότι θα προέρχεται από τη δημοσιοϋπαλληλία, με κριτήρια αντικειμενικά και δεν θα ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

«Οι διατάξεις δείχνουν την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους άξιους δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θέλει πραγματικό συνεργάτη τον δημόσιο υπάλληλο και γι' αυτό του αναθέτει ουσιαστικές αρμοδιότητες».

«Σύγχρονο, οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος, σημαίνει προγραμματισμός, στοχοθεσία, χρονοδιαγράμματα, παρακολούθηση της υλοποίησης της πολιτικής. Τελικά σημαίνει μέτρηση της απόδοσης», είπε εξάλλου ο κ. Κελέτσης, αναφερόμενος στις διατάξεις για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Όπως επισήμανε η προεδρία της κυβέρνησης θα είναι ένα ισχυρό υποστηρικτικό κέντρο του έργου του πρωθυπουργού, ενώ το υπουργικό συμβούλιο αποκτά ουσιαστικό ρόλο χάραξης πολιτικής και γι΄αυτό θα συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα.

Αναφερόμενος στην εισαγωγή των κανόνων καλής νομοθέτησης, ο κ. Κελέτσης υπογράμμισε ότι όχι μόνο θεσμοθετούνται κανόνες καλής νομοθέτησης για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και φαινόμενων κακής νομοθέτησης αλλά εισάγεται και η υποχρέωση κωδικοποίησης της νομοθεσίας.

Για την Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, ο κ. Κελέτσης είπε ότι θα έχει υποχρέωση λογοδοσίας ενώπιον της Βουλής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber