Στην Αυστραλία μία υπόγεια πόλη προτείνει έναν αλλιώτικο τρόπο ζωής

Μερικές σκόρπιες πυραμίδες άμμου στην Αυστραλία, φιλοξενούν ένα μικρό μυστικό από κάτω τους που θέλει να προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Οι συγκεκριμένες «εικόνες» αποτελούν κομμάτι του Coober Pedy- σε ελεύθερη μετάφραση “λευκός άνθρωπος σε μια τρύπα” – μιας πόλης εξόρυξης οπαλίου με πληθυσμό περίπου 2.500 ανθρώπων, στη  Νότια Αυστραλία, 846 χλμ βόρεια της Αδελαΐδας.

Σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, το 60% του πληθυσμού κατοικεί σε σπίτια χτισμένα μέσα στον πλούσιο σε σίδηρο ψαμμίτη και ιλυόλιθο, βράχο. Σε ορισμένες γειτονιές, τα μόνα σημάδια κατοίκησης είναι τα φρεάτια εξαερισμού που προεξέχουν και το χώμα που έχει απορριφθεί κοντά στις εισόδους.

Μία αλλιώτικη ζωή

Αυτός ο τρόπος ζωής των τρωγλοδυτών της Αυστραλίας, ίσως φαίνεται απλώς εκκεντρικός, αλλά είναι αποτελεσματικό απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως για την διαβίωση  το καλοκαίρι όταν η εξωτερική θερμοκρασία φτάνει τους 52C.

Φέτος, με τις θερμοκρασίες που χτυπούν τον πλανήτη, να ξεπερνούν τα όρια του «κόκκινου», η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται πιο διορατική από ποτέ.

Ενώ οι κάτοικοι των υπέργειων κτιρίων πρέπει να υπομένουν τον καλοκαιρινό εφιάλτη των καυσώνων, και χειμωνιάτικες νύχτες όπου η θερμοκρασία πέφτει τακτικά στους 2-3 βαθμούς Κελσίου, τα υπόγεια σπίτια διατηρούν την ιδανική θερμοκρασία των 23C, 24 ώρες την ημέρα, όλο το χρόνο.

Οι καλή θερμοκρασία και οι τιμές

Εκτός από την άνεση, ένα ακόμη πλεονέκτημα της υπόγειας διαβίωσης είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για τα νοικοκυριά. Παρότι το Coober Pedy παράγει όλη την ηλεκτρική του ενέργεια – το 70% της οποίας τροφοδοτείται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια – η λειτουργία του κλιματισμού είναι απίστευτα ακριβή. “Για να ζεις πάνω από το έδαφος, πληρώνεις μια περιουσία για θέρμανση και ψύξη” λέει ο Τζέισον Ράιτ, κάτοικος του Coober Pedy. “Το καλοκαίρι η θερμοκρασία είναι συχνά πάνω από 50C (122F)".

Από την άλλη τα υπόγεια σπίτια είναι σχετικά προσιτά σε τιμή. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης δημοπρασίας, ένα μέσο σπίτι τριών υπνοδωματίων πωλήθηκε για περίπου 40.000 AU$ (21.000 λίρες Αγγλίας ή 26.000 δολάρια ΗΠΑ). Αν και πολλά από αυτά τα ακίνητα απλώς είχαν τις στοιχειώδεις ανέσεις ή έχρηζαν ανακαίνισης, η ψαλίδα των τιμών σε σχέση με τα σπίτα στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη, την Αδελαΐδα, είναι μεγάλη, καθώς εκεί η μέση τιμή κατοικίας είναι 700.000 AU$ (361.000 λίρες Αγγλίας ή 457.000 δολάρια ΗΠΑ).

Η ιδιάζουσα περίπτωση

Το ερώτημα είναι, αν θα μπορούσαν τα υπόγεια σπίτια να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αλλού; Και γιατί δεν είναι πιο διαδεδομένα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η κατασκευή σκαμμάτων στο Coober Pedy είναι μοναδική. Ο πρώτος, είναι τα βράχια – “είναι πολύ μαλακά μπορείτε να τον χαράξετε με έναν σουγιά ή με το νύχι σας”, λέει ο Μπάρι Λιούις, ο οποίος εργάζεται στο κέντρο ενημέρωσης τουριστών.

Πίσω στις δεκαετίες του 1960 και του 70, οι κάτοικοι του Coober Pedy επέκτειναν τα σπίτια τους με τον ίδιο τρόπο που δημιούργησαν τα ορυχεία οπαλίου – χρησιμοποιώντας εκρηκτικά, αξίνες και φτυάρια. Ορισμένα δεν απαιτούσαν πολύ σκάψιμο, με πολλούς ντόπιους να χρησιμοποιούν εγκαταλελειμμένα φρεάτια ορυχείων ως αφετηρία. Σήμερα συχνά σκάβονται με βιομηχανικό εξοπλισμό διάνοιξης σηράγγων. “Ένα καλό μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων μπορεί να διανοίξει περίπου έξι κυβικά μέτρα (211 κυβικά πόδια) βράχου ανά ώρα, οπότε θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα σκάμμα σε λιγότερο από ένα μήνα”, λέει ο Ράιτ.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δυνατή η εκσκαφή με το χέρι – έτσι όταν οι κάτοικοι χρειάζονται περισσότερο χώρο, μερικές φορές απλώς αρχίζουν να σκαλίζουν. Και ως περιοχή εξόρυξης οπάλου, δεν είναι καθόλου απίθανο ένα έργο ανακαίνισης να αποφέρει στο τέλος απρόσμενα κέρδη. Ένας άνδρας ανακάλυψε έναν μεγάλο πολύτιμο λίθο να προεξέχει από τον τοίχο όταν εγκαθιστούσε ένα ντους, ενώ ένα τοπικό ξενοδοχείο ανακάλυψε οπάλια αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων AU (774.000 λίρες/ 985.000 δολάρια) κατά την κατασκευή μιας επέκτασης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber