H έρευνα στην αποκρυπτογράφηση της πλούσιας γκάμας των ήχων με τους οποίους επικοινωνούν τα υπερνοήμονα ζώα, όπως οι φάλαινες, τα δελφίνια και ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά, έχει ιστορία δεκαετιών

Καταλαβαίνω τον τρόπο που σκέφτεστε. Περίπου όπως και η γενιά των Boomers, που θεωρούσε το γραπτό κείμενο σχεδόν θέσφατο και είχε κάνει καραμέλα αξιοπιστίας τη φράση «Μα το είπε η τηλεόραση!». Όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή της έκτακτης έκδοσης και του πανοπτικού δελτίου ειδήσεων. Τώρα το πάνω χέρι έχουν «οι τάσεις». Και πάνω από όλες, αυτή της τεχνητής νοημοσύνης.

Τις τελευταίες ημέρες, μία από τις θεωρητικές υλοποιήσεις της πανταχού παρούσας AI βρήκε τον δρόμο της προς τις πλατφόρμες των έξυπνων κινητών. Ξαφνικά, στις αγορές εφαρμογών των τηλεφώνων μας εμφανίστηκαν κάποιες που υπόσχονται ότι μπορούν να μεταφράσουν τις ανθρώπινες εντολές στη «γλώσσα» των κατοικιδίων. Όχι μόνο αυτό, αλλά και να διακρίνουν τις προθέσεις των ζώων μέσα από την γκάμα των γαβγισμάτων και των νιαουρισμάτων τους. Φανταστείτε την προοπτική το έξυπνο κινητό σας να σας προσέφερε ξαφνικά τη δυνατότητα να καταλαβαίνετε και να επικοινωνείτε με τα τετράποδα του σπιτιού –σαν άλλος Dr. Doolittle– όχι με μονολεκτικές εντολές και νεύματα, αλλά με κανονικές, συγκροτημένες φράσεις! Ακούγεται απίθανο; Ε, ναι. Επειδή είναι…

Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα στην αποκρυπτογράφηση της πλούσιας γκάμας των ήχων με τους οποίους επικοινωνούν τα υπερνοήμονα ζώα, όπως οι φάλαινες, τα δελφίνια και ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά, έχει ιστορία δεκαετιών. Και πλούσιο υλικό να επιδείξει. Πρόκειται πάντως για έναν ερευνητικό τομέα που έχει υποσχεθεί συναρπαστικές ανακαλύψεις – χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει επαληθεύσει τις προσδοκίες μας. Ωστόσο, έτσι είναι η επιστήμη. Μερικές φορές βάζει το κάρο μπροστά από τον γάιδαρο και τον ενθουσιασμό μπροστά από την αυτεπίγνωση. 

Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα δεν έχει καμία μεθοδολογική σχέση με οτιδήποτε το επιστημονικό. Αυτό που θα δείτε αν κατεβάσετε μία από τις εφαρμογές και κάνετε το λάθος να πληρώσετε το αντίτιμο (διαφορετικά, θα πρέπει να υποστείτε ένα τσουνάμι διαφημίσεων μετά από κάθε «μετάφραση»), είναι ένα ανούσιο τρικ, ένα φτηνό τέχνασμα που επινόησε η κινεζική βιομηχανία των εφαρμογών για κινητά, με το αζημίωτο φυσικά.

Η εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης στην αποκωδικοποίηση της γλώσσας των ζώων δεν χωράει (ακόμα;) σε ένα φτηνιάρικο application. Και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην ανωριμότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Το πρόβλημα είναι ότι «γλώσσα» μιλούν μόνο οι άνθρωποι. Και μέχρι να την κατακτήσουν, πέρασαν από όλα τα στάδια των κατώτερων μορφών επικοινωνίας, που σίγουρα έχουν τις αποχρώσεις και τις διαφοροποιήσεις τους, σίγουρα μπορούν να ταξινομηθούν και να μεταφραστούν «στο περίπου», σίγουρα εξυπηρετούν τις άλλες μορφές ζωής σε ζητήματα βασικής συνεννόησης, αλλά δεν είναι γλώσσες! Και επειδή δεν είναι γλώσσες, δεν γίνεται να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες.

Φυλάξτε λοιπόν το ταλιράκι σας και ξοδέψτε το καλύτερα σε μια λιχουδιά για το κατοικίδιό σας. Η γλώσσα του θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή την ελληνική λέξη μόνο ένας στους δέκα την λέει και την γράφει σωστά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber