Μετά από θεραπεία κατάφερε να θηλάσει το μωρό της 

Μια 30χρονη διεμφυλική γυναίκα είναι η πρώτη στον κόσμο, που έγινε επίσημα γνωστό στην Ιατρική ότι μπόρεσε να θηλάσει το μωρό της με το δικό της γάλα.

Χάρη σε μια πειραματική θεραπεία που διήρκεσε τρεισήμιση μήνες και η οποία περιλάμβανε ορμόνες (προγεστερόνη και οιστραδιόλη), ένα φάρμακο για τη ναυτία (δομπεριδόνη) και τη διέγερση των μαστών μέσω αντλίας, η «τρανς» γυναίκα κατάφερε να παράγει 227 γραμμάρια γάλα τη μέρα.

Για «πολύ σημαντικό επίτευγμα» έκαναν λόγο ενδοκρινολόγοι, προβλέποντας ότι η εν λόγω θεραπεία -αν αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική- θα γίνει δημοφιλής μεταξύ των διεμφυλικών γυναικών που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία θηλασμού των μη διεμφυλικών γυναικών.

Η συγκεκριμένη διεμφυλική λάμβανε θεραπεία θηλυκών ορμονών επί έξι χρόνια, προτού αρχίσει τη θεραπεία της γαλακτοφορίας. Με αυτό τον τρόπο, μπόρεσε να αποκτήσει πλήρως αναπτυγμένους μαστούς, χωρίς κάποια χειρουργική επέμβαση.

Όταν η σύντροφός της ήταν έγκυος πεντέμισι μηνών, αλλά δεν έδειξε ενδιαφέρον να θηλάσει η ίδια το μωρό που θα γεννιόταν, η διεμφυλική γυναίκα άρχισε θεραπεία στο Κέντρο Διεμφυλικής Ιατρικής και Χειρουργικής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, ώστε να το κάνει εκείνη, σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας, άρχισε να έχει τις πρώτες σταγόνες γάλακτος, εωσότου μετά από τρεις μήνες παρήγαγε πλέον 227 γραμμάρια καθημερινά. Μετά τη γέννηση του μωρού, ήταν σε θέση να το θηλάσει αποκλειστικά επί έξι εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο παιδίατρος διαβεβαίωσε ότι το βρέφος ήταν υγιές και αναπτυσσόταν κανονικά.

   Επειδή ένα μωρό κατά μέσο όρο καταναλώνει περίπου 500 γραμμάρια γάλακτος τη μέρα, μετά τις έξι εβδομάδες η διεμφυλική γυναίκα συμπλήρωσε τη διατροφή του με έτοιμο βρεφικό γάλα.

   Προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί επιστημονικά η σύσταση του γάλακτος της διεμφυλικής γυναίκας για να διαπιστωθεί αν έχει τα ίδια συστατικά με το γάλα μιας γυναίκας που δεν είναι «τρανς». Έτσι, όπως δήλωσε η Μαντλίν Ντόιτς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (και η ίδια είναι διεμφυλική), είναι πρόωρο η θεραπεία να τύχει ευρύτερης εφαρμογής, καθώς είναι ακόμη άγνωστες οι επιπτώσεις αυτού του γάλακτος στο μωρό.

   Σχετική δημοσίευση έκαναν οι επιστήμονες στο περιοδικό "Transgender Health" για θέματα υγείας των διεμφυλικών ατόμων.

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

color="#0000FF" size="3" face="Courier New Greek">http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/trgh.2017.0044

   Παύλος Δρακόπουλος

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber