«Πλησιάζοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2021-22, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι σχεδόν με το σύνολο των προβλημάτων που υπήρχαν και στην έναρξη του έτους» σημειώνει το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κω

«Πλησιάζοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2021-22, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι σχεδόν με το σύνολο των προβλημάτων που υπήρχαν και στην έναρξη του έτους», σημειώνει το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Κω.

«Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών, στο νησί της Κω, καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην επερχόμενη συνέλευση (16.6.22) και τις εκλογικές διαδικασίες του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η δράση μας δεν εξαντλείται στο αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της "ψήφου", αλλά συνεχίζεται και την επόμενη ημέρα στο πεδίο ενεργούς συμμετοχής στους συλλόγους διδασκόντων, σε κάθε σχολική μονάδα, με ορίζοντα μια ριζική αλλαγή πλεύσης», αναφέρεται σχετικά.

Στην ανακοίνωσή του, το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Κω Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει:

Πλησιάζοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2021-22, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι σχεδόν με το σύνολο των προβλημάτων που υπήρχαν και στην έναρξη του έτους. Αναζητείστε ποια προβλήματα επιλύθηκαν στην εκπαίδευση, αλλά και πόσα νέα δημιουργήθηκαν, με υπαίτιο το Υπουργείο Παιδείας και τη λανθασμένη προσέγγισή του σε πλήθος ζητημάτων.

Η μαζικότητα που είχαν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών με συμμέτοχους τους γονείς, για να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της παιδείας, μας δείχνει την ανάγκη καθολικής συμμετοχής στις συνδικαλιστικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις του κλάδου. Η ανάδειξη των προβλημάτων της παιδείας και η προβολή τους στην κοινωνία (ώστε να γίνει συμπόρευση), αποτελούν κυρίαρχο μοχλό πίεσης, ενάντια στην αντί-εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Τα επικοινωνιακά διλήμματα (αξιολόγηση σχολείων, εργαστήρια δεξιοτήτων, κ.ά. ) και τα δωράκια σα να δίνει «χάνδρες και καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» (το voucher των 200 ευρώ, για εκπαιδευτικούς), υποδηλώνουν πόσο απέχει από το να βοηθήσει ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.

Το περίγραμμα των προβλημάτων που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης στα σχολεία, ίσως δε χρειάζεται να αναλυθεί στο παρόν κείμενο (λόγω του μεγάλου αριθμού τους και ΟΧΙ για το μέγεθος της σημαντικότητάς τους), αλλά πρέπει να τονισθεί ότι το πεδίο μετάδοσης της γνώσης στους μαθητές, μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους επιστημονικούς τρόπους, διαμέσου της ΔΩΡΕΑΝ Δημόσιας Παιδείας, που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αγαθό για την κοινωνία. Εάν έδειχνε πραγματικό ενδιαφέρον το υπουργείο, θα φρόντιζε να αναβαθμίσει υλικά, ψηφιακά, αλλά και με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό τα σχολεία. Συνακόλουθα, κυρίαρχη θέση αιχμής και όχι στάση αναστοχασμού, είναι η συνδικαλιστική δράση στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Η προσπάθεια των εκπαιδευτικών έχει ως στόχο όχι μόνο να διατηρήσει το επίπεδο των δικαιωμάτων που έχουν κατακτήσει διαχρονικά μέσα από τους αγώνες τους, αλλά και η λειτουργική επαγγελματική διάδραση όλων με τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, ενάντια στις κρατικές πιέσεις και διεμβολές που μεταμορφώνουν το Δημόσιο Σχολείο υποβιβάζοντάς το σε ένα «μαγαζί» της αγοράς που αναζητεί χρήματα μέσα από κοινωνικές εκδηλώσεις και πωλήσεις αγαθών. 

Ο κατακερματισμός των εκπαιδευτικών είναι «πεδίο δόξης λαμπρό» για την παρούσα διοίκηση στο ΥΠΑΙΘ, όπου μετά τους μόνιμους – τους αναπληρωτές του πλήρους ή μειωμένου ωραρίου - τους ωρομίσθιους, έχουμε το νέο «φρούτο» με όσους εργάζονται πλέον ως «τριμηνίτες». Πρέπει να κατανοήσουμε την εργασιακή ανασφάλεια που υπάρχει στους ΜΗ ΜΟΝΙΜΟΥΣ, με δεδομένο την διαφορετική αντιμετώπισή τους από το υπουργείο σε σχέση με τα δικαιώματά τους. Σχεδόν το 30% των εκπαιδευτικών φέτος, είναι αναπληρωτές ή απασχολούμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας, συντελώντας στη διαχρονική όξυνση της διελκυστίνδας υποβάθμισης του εργασιακού τους περιβάλλοντος, με εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων στο σχολείο. 

Σήμερα χρειάζεται να εκδηλωθεί μια συγκροτημένη συνδικαλιστική προσέγγιση ανάδειξης των προβλημάτων στο χώρο της παιδείας και προτείνοντας ουσιαστικές λύσεις για αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, δίχως οι εκπαιδευτικοί να βιώνουν στο σχολείο τις συνθήκες εργασιακής «ζούγκλας». Επίκεντρο των διεκδικήσεων αυτών, είναι ο συνεχής εκδημοκρατισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των σχολείων και της παρεχόμενης παιδείας, η μέριμνα για την κοινή προστασία του συνόλου των εκπαιδευτικών, η φροντίδα για τη θεματολογική ανανέωση των παρεχομένων προγραμμάτων σπουδών, η επιμόρφωση, η υποστήριξη από την κυβέρνηση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία και αναπροσαρμογή των μισθολογικών καταστάσεων. Οι εκπαιδευτικοί δε μπορούν πλέον να ζήσουν αξιοπρεπώς με το μισθό τους, ειδικά σε τουριστικές περιοχές με υψηλές τις μισθώσεις των  κατοικιών.

Το ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, στο νησί της Κω, καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην επερχόμενη συνέλευση (16.6.22) και τις εκλογικές διαδικασίες του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η δράση μας δεν εξαντλείται στο αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της «ψήφου», αλλά συνεχίζεται και την επόμενη ημέρα στο πεδίο ενεργούς συμμετοχής στους συλλόγους διδασκόντων, σε κάθε σχολική μονάδα, με ορίζοντα μια ριζική αλλαγή πλεύσης. Το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης εκπαίδευσης στη χώρα μας μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη συνολική δική μας συμβολή για τη διαμόρφωση υπεύθυνων ανθρώπων με ενσυναίσθηση, επιστημονική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική συνείδηση.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

ΠΕ 11 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΩ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber