Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται όλο και περισσότερο από τους φορείς και την κοινωνία γενικότερα η εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες. Ταυτόχρονα, δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι ο ρυθμός ενσωμάτωσης των ΤΠΕ για αυτό το σκοπό στην Ελλάδα υστερεί σε σχέση με το μέσο όρο τόσο της Ε.Ε.[1] όσο και του ΟΟΣΑ[2].

Ως Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) επισημαίνουμε διαρκώς: την ανάγκη αναβάθμισης του μαθήματος της πληροφορικής με αύξηση των ωρών διδασκαλίας, εκσυγχρονισμό του περιεχομένου, πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού καθηγητών Πληροφορικής και κάλυψη των ελλείψεων σε επίπεδο υποδομής (σχολικά εργαστήρια, πρόσβαση στο Διαδίκτυο)[3].

Παράλληλα και ανεξάρτητα από τις συνεχείς θεσμικές παρεμβάσεις της ΕΠΕ για τη βελτίωση των παραπάνω ζητημάτων στην Παιδεία, η ΕΠΕ συντονίζει ή συμπράττει σε συλλογικές δράσεις εθελοντικής προσφοράς έργου ή υλικού. Η πάγια θέση της ΕΠΕ είναι να έχουν όλοι οι μαθητές τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και πρόσβαση στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που λόγω covid-19 πολλά σχολεία θα στραφούν πάλι προς την τηλεκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, η ΕΠΕ θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει αντίστοιχες προσφορές-χορηγίες από επιχειρήσεις του χώρου των ΤΠΕ που πιθανότατα διαθέτουν τέτοιο τεχνολογικό υλικό προς απόσυρση.
Φέτος η ΕΠΕ στηρίζει την πρωτοβουλία του Αλληλέγγυου Σχολείου της “Μεσοποταμίας”, σε συνεργασία με το Open Lab Athens (https://olathens.gr), για τη συλλογή τεχνολογικού υλικού από εθελοντικές προσφορές (δωρεές). Σκοπός είναι η κάλυψη αναγκών μαθητών των Αλληλέγγυων Σχολείων και ευρύτερα συμπολιτών μας που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην εξ αποστάσεως στην εκπαίδευση.

Το σχολείο λειτουργεί από το 2013 προσφέροντας μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας όλων των επιπέδων, μαθήματα ξένων γλωσσών και μουσικής, εκδηλώσεις και σεμινάρια, σε εκατοντάδες μαθητές και ενήλικες κάθε χρόνο. Ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας και της ανάγκης κάλυψης των μαθημάτων μέσω τηλε-εκπαίδευσης, υπάρχει σημαντικό ποσοστό μαθητών αλλά και δασκάλων με σοβαρή ή και καθολική αδυναμία πρόσβασης σε αντίστοιχο τεχνολογικό εξοπλισμό, ακόμα και μεταχειρισμένο, λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Είναι ήδη ο τρίτος χρόνος συνεργασίας μας σε επίπεδο προσφοράς έργου, μεταξύ άλλων στη διδασκαλία του μαθήματος “Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον” (Γ' ΓΕΛ) σε αντίστοιχα τμήματα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η κατάλληλη αφορμή φέτος να συμβάλλουμε και σε επίπεδο υποδομής ΤΠΕ, όχι μόνο για τους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου της “Μεσοποταμίας”, αλλά εν γένει οποιουδήποτε σχολείου ή μαθητή έχει σημαντικές και άμεσες ανάγκες σε αυτό τον τομέα.

Καλούμε τους συναδέλφους Πληροφορικούς και κάθε άλλο πολίτη να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή, δωρίζοντας αν διαθέτει παρόμοιο εξοπλισμό (ελαφρώς μεταχειρισμένο, αλλά λειτουργικό) και προωθώντας τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ακολουθεί (Παράρτημα) η αναλυτική ανακοίνωση του Αλληλέγγυου Σχολείου της “Μεσοποταμίας”.

  • Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber