Έκκληση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου - Ζητούν να αλλάξει η ρύθμιση του νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» του υπουργείου Προστασίας και Ενέργειας

Τον προβληματισμό του με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», εκφράζει το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το σχέδιο νόμου, όπως κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα τονίζει ότι η προβλεπόμενη ρύθμιση «καταργεί επί της ουσίας τον έλεγχο στην περιβαλλοντική αδειοδότηση», ενώ «δέχεται τη θεώρηση του περιβάλλοντος ως ‘χρήση γης’ και όχι ως προστατευτέου αντικειμένου». 

Η ανακοίνωση του Παν. Αιγαίου:

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Θέμα: Σχέδιο Νόμου με τίτλο ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ κ. Χατζηδάκη,
Το Τμήμα Περιβάλλοντος εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του όσον αφορά τις αλλαγές που δρομολογούνται μέσω του ν/σ με τίτλο ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’.
Συγκεκριμένα το ν/σ:

1. Καταργεί επί της ουσίας τον έλεγχο στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

2. Δέχεται τη θεώρηση του περιβάλλοντος ως ‘χρήση γης’ και όχι ως προστατευτέου αντικειμένου. Προκαθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις διάφορες ζώνες εντός των Προστατευόμενων Περιοχών, μη δεχόμενο εκ των προτέρων τη διαβάθμιση της προστασίας, όπως ορίζεται από τα κείμενα της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) και άλλων Διεθνών Οργανισμών, και ερχόμενο σε πλήρη αντίθεση με την Επιστήμη της Οικολογίας και τη διεθνή πρακτική. Πολλές από τις επιτρεπόμενες χρήσεις, ανάλογα της έκτασης και του μεγέθους τους, ενδέχεται να επιφέρουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα είδη και να αλλοιώσουν τον φυσικό χαρακτήρα των οικοσυστημάτων των Προστατευόμενων Περιοχών.

3. Προτείνει τη μετάβαση από ένα συμμετοχικό Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (όπως αυτό των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Φ.Δ.Π.Π.), σε ένα Σύστημα κρατικής δομής και ισχύος, σε αντίθεση με την τρέχουσα διεθνή πρακτική. Δημιουργεί μια αθηνοκεντρική δομή (ΟΦΥΠΕΚΑ) η οποία θα συντονίζει έναν αριθμό Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Μ.Δ.Π.Π.) περιορισμένων αρμοδιοτήτων και ασαφούς οργάνωσης. Με την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών διαγράφεται μια πορεία λειτουργίας 20 ετών, η οποία έχει αξιολογηθεί και ως τώρα έχει συμβάλει πολύ σημαντικά στην προστασία της Φύσης.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος εκτιμά ότι:
(α) οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να προκαλέσουν υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και να εγείρουν νομικά ζητήματα έναντι της χώρας.
(β) το υπάρχον Σχήμα Διοίκησης και Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας (Φ.Δ.Π.Π.) πρέπει να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί, με συνέχιση του ελέγχου και
της αξιολόγησης των Φ.Δ.Π.Π., όπως ορίζει η διεθνής πρακτική.
(γ) το υπάρχον κείμενο του νομοσχεδίου πρέπει να αναδιαμορφωθεί και να αναδομηθεί στη βάση μιας διαφορετικής φιλοσοφίας και προσέγγισης όσον αφορά τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Τα πάνω από 1500 σχόλια που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης συνηγορούν υπέρ αυτού.

Εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος,

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Πέτρος Γαγάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber