Thumbnail
Τι περιλαμβάνουν και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά, όπου μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν, αν αναγνωριστούν έγκαιρα.

Συχνά οι γονείς είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται πρώτοι ότι “κάτι δεν πάει καλά” και είναι σε θέση να ενημερώσουν τους δασκάλους και τον παιδίατρό τους, ώστε να αναγνωριστούν τα πιθανά προβλήματα. Ακολουθούν μερικές ενδείξεις ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες που θα πρέπει να προσέξετε:

Προβλήματα με την ανάγνωση και τη γραφή

Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ανάγνωση ή/και τη γραφή, αλλά ένα παιδί που έχει μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να έχει διάφορες ενδείξεις που διαρκούν πολύ και σχετίζονται και με άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να αργεί να αναγνωρίσει τη σύνδεση μεταξύ ήχων και γραμμάτων ή να μπερδεύει απλές λέξεις. Μερικές φορές αντιστρέφει γράμματα όπως το ε και το 3 ή τα αγγλικά γράμματα b και d.                                                                                         

Δυσκολίες με τα μαθηματικά

Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι πιθανής μαθησιακής δυσκολίας. Το παιδί μπορεί να μπερδεύει τα αριθμητικά σύμβολα ή να αντιστρέφει αριθμητικές ακολουθίες.

Ανεπαρκή μνήμη

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα στο να θυμάται νέα γεγονότα ή πληροφορίες και δεν μπορεί να θυμηθεί κάτι που μόλις του είπαν.                                                                                    

Έλλειψη συγκέντρωσης

Ένα παιδί μπορεί να έχει πρόβλημα με την προσοχή του και να μην μπορεί  να συγκεντρωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Μπορεί να αποσπάται πολύ εύκολα η συγκέντρωσή του και να είναι ανήσυχο.                                                                            

Δυσπραξία

Ενώ πολλά παιδιά είναι αδέξια κατά διαστήματα, αν παρατηρείτε ότι το παιδί σας χτυπάει συνεχώς και φαίνεται να έχει κακό συντονισμό στις κινήσεις του όταν περπατά ή παίζει, θα πρέπει να το διερευνήσετε περαιτέρω. Η δυσκολία στις μικρές κινητικές δεξιότητες, όπως το κράτημα ενός μολυβιού, μπορεί επίσης να υποδηλώνει κακό συντονισμό στην κίνηση.                                

Δυσκολία στο να ακολουθεί οδηγίες

Ένα παιδί μπορεί μερικές φορές να φαίνεται ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει και να ακολουθήσει οδηγίες, ακόμη και όταν αυτές φαίνονται αρκετά απλές. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ένα ευρύ φάσμα ειδικών που μπορούν να βοηθήσουν, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του κάθε παιδιού.                                                                                

Δυσκολία στο να πει την ώρα

Εκτός από τη δυσκολία να πει την ώρα, ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί επίσης να έχει πρόβλημα με τη μάθηση της ώρας και ακόμη με την κατανόηση του χρόνου ως έννοια γενικότερα.        

Προβλήματα με την οργάνωσή του

Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να δυσκολεύεται να οργανώσει τη ζωή του καθημερινά. Μπορεί να χάσει τα σχολικά του βιβλία ή να τα βάλει κάπου αλλού, την σχολική εργασία του ή άλλα πράγματα (π.χ. ρούχα, παιχνίδια) και να μην ολοκληρώσει εγκαίρως τις εργασίες που έχει να κάνει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη παρέμβαση, ιδίως στις αναγνωστικές δυσκολίες, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, οπότε αξίζει να αναφέρετε τις ανησυχίες σας στο παιδίατρό σας κι εκείνος να σας παραπέμψει στον κατάλληλο ειδικό. Ωστόσο, είναι πιθανό να παρατηρήσετε κάποια στιγμή μία ή περισσότερες από τις παραπάνω ενδείξεις στο παιδί σας, χωρίς το παιδί να έχει απαραίτητα μαθησιακές δυσκολίες.                                                                                 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικοι αποδοχές
Εκπαιδευτικέ, είναι ντροπή να μιλάς για φτωχοποίηση ενώ κάνεις κοτζάμ λειτούργημα
Τι κρύβει η στάση των περισσότερων Ελλήνων πολιτικών οι οποίοι, παρά το γεγονός πως είναι ορκισμένοι εχθροί της δημόσιας παιδείας και των λειτουργών...
Εκπαιδευτικέ, είναι ντροπή να μιλάς για φτωχοποίηση ενώ κάνεις κοτζάμ λειτούργημα
PANELLINIES - 3.jpg
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Πληροφορική
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Πληροφορική από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Πληροφορική