katharistries sxoleia
Την μονιμοποίηση όλων των σχολικών εργαζομένων στην καθαριότητα ζητά η Επιτροπή ντόπιων και μεταναστ(ρι)ων καθαριστ(ρι)ων των σχολικών μονάδων του δήμου της Αθήνας - νέα σύσκεψη την Τρίτη 8 Ιουνίου στο μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο στις 19:00

Την ικανοποίηση των αιτημάτων τους συζήτησε η Επιτροπή ντόπιων και μεταναστ(ρι)ων καθαριστ(ρι)ων των σχολικών μονάδων του δήμου της Αθήνας  με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Αθηναίων. Καλούν σε νέα σύσκεψη την Τρίτη 8 Ιουνίου στο μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο στις 19:00.

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, δήλωσε ότι «επιδίωξη του δήμου είναι η επαναπρόσληψη του ίδιου προσωπικού άσχετα εθνικότητας και ιθαγένειας» ωστόσο όπως αναφέρουν «δεν προχώρησε σε καμία δέσμευση».

Καταγγέλλει, επίσης, πως δεν έχουν δικαίωμα στις άδειες ασθενείας και πως «αντιμετωπίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες αφού πληρώνονται με τις αίθουσες που αναλαμβάνουν».  

Ακόμη, οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως «οι μετανάστριες καθαρίστριες που έκαναν αυτή τη δουλειά από 10 ως 20 χρόνια, λόγω της διάταξης που απαιτεί την ιθαγένεια για να προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μπόρεσαν να προσληφθούν φέτος μόνο με σύμβαση έργου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΌΛΟΙ/ΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ/ΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ/ΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Η απειλή της πανδημίας ανέδειξε πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα και η υγιεινή στους χώρους εργασίας, για τη δημόσια υγεία. Ειδικά στα σχολεία, που δέχονται καθημερινά εκατοντάδες μαθητές και δεκάδες δασκάλους και καθηγητές, η καθημερινή τους απολύμανση είναι θέμα ζωής ή θανάτου, για τις οικογένειες μαθητών και εκπαιδευτικών. 

⦁    Τα αιτήματα τους, μεταξύ άλλων, είναι να παραταθούν οι συμβάσεις έργου για ένα μήνα ώστε να δικαιούνται το ταμείο ανεργίας, να επαναπροσληφθούν όλες/οι οι καθαρίστριες/στες από Σεπτέμβρη και να καταργηθεί η ρατσιστική διάταξη της ιθαγένειας.

    Όμως οι Δήμοι έχουν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Στο δήμο της Αθήνας από τους συνολικά 510 εργαζόμενους/ες καθαριστές/στριες σχολείων, μόνο το 12% είναι μόνιμο προσωπικό. Οι υπόλοιποι/ες 450 είναι συμβασιούχοι είτε ορισμένου χρόνου, είτε με σύμβαση έργου! Δουλεύουν μέχρι τον Ιούνιο και μετά απολύονται. Κάθε χρόνο αναγκάζονται να κάνουν τα χαρτιά τους για την ίδια δουλειά, λες και δεν έχουν αποδείξει ακόμη, μετά από τόσα χρόνια που δουλεύουν στην καθαριότητα, ότι την αξίζουν! Όσοι/ες έχουν προσληφθεί με σύμβαση μίσθωσης έργου, αντιμετωπίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνονται με βάση τον αριθμό των αιθουσών και δεν επιτρέπεται ούτε να αρρωστήσουν γιατί δεν έχουν δικαίωμα για καμία άδεια, ενώ οι μετανάστριες καθαρίστριες που έκαναν αυτή τη δουλειά από 10 ως 20 χρόνια, λόγω της διάταξης που απαιτεί την ιθαγένεια για να προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μπόρεσαν να προσληφθούν φέτος μόνο με σύμβαση έργου.

    Για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά; Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, προγράμματα ΟΑΕΔ κ.λπ. γενικεύεται σε όλες τις υπηρεσίες, σε όλους τους ΟΤΑ, γιατί έτσι επιβάλλουν οι πολιτικές που ασκούν όλες οι Κυβερνήσεις. Γιατί έτσι πετυχαίνουν να έχουν φτηνότερους εργαζόμενους, με λιγότερα ή καθόλου δικαιώματα. 

    Γιατί θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την καθαριότητα στα σχολικά κτήρια και να φέρουν εργολάβους που θα προσλαμβάνουν αυτοί, για πενταροδεκάρες, καθαριστές και καθαρίστριες, γι' αυτό δεν κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

    Γιατί μας θέλουν δούλους/ες, να παρακαλάμε για μια θέση εργασίας έστω για λίγους μήνες, να γινόμαστε οι χειροκροτητές της κάθε δημαρχίας, του κάθε κόμματος εξουσίας, του κάθε εργοδότη, για ένα κομμάτι ψωμί, να είμαστε συνεχώς σε ανασφάλεια, να μην διεκδικούμε.
    Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε οι εργαζόμενοι/ες, ούτε η καθαριότητα, ούτε η δημόσια υγεία, τους ενδιαφέρει μόνο να εξυπηρετούν τους εργολάβους και να εκβιάζουν για να μαζεύουν ψηφαλάκια. 

    Όμως εμείς δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Εμάς μας ενδιαφέρει να έχουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς. Εμάς μας ενδιαφέρει η καθαριότητα των σχολείων και η δημόσια υγεία. Και γι' αυτό λέμε:

⦁    Να παραταθούν οι Συμβάσεις Έργου για ένα μήνα ώστε να δικαιούνται το ταμείο ανεργίας 
⦁    Να επαναπροσληφθούν όλες/οι οι καθαρίστριες/στες από Σεπτέμβρη 
⦁    Να καταργηθεί η ρατσιστική διάταξη της ιθαγένειας!
⦁    Να μας δώσουν το γάλα που δικαιούμαστε
⦁    Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστών/στριών και όλων των συμβασιούχων τώρα! 
⦁    Καμία ιδιωτικοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες, μακριά οι εργολάβοι από την καθαριότητα!

Επιτροπή ντόπιων & μεταναστ(ρι)ών των σχολικών μονάδων του δήμου της Αθήνας

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

Παράσταση και συνάντηση με τον ΓΓ του δήμου της Αθήνας, Τσιατσιάμη Αλ. πραγματοποίησε η Επιτροπή ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών καθαριστ(ρι)ών των σχολικών μονάδων του δήμου της Αθήνας, τη Δευτέρα 7/6/2021.

Στην αρχή της συνάντησης ο ΓΓ του δήμου ενημέρωσε ότι εκδόθηκε το ΦΕΚ που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να ανανεώσουν τις συμβάσεις που έληξαν και ότι ο δήμος της Αθήνας προχωρά στην ανανέωση των συμβάσεων των 69 καθαριστ(ρι)ων, οι οποίες θα επανέλθουν άμεσα στα σχολεία. Στη συνέχεια οι καθαρίστριες από την Επιτροπή έθεσαν το σύνολο των προβλημάτων που τις απασχολούν:

Α. Η παράταση της σύμβασης για τουλάχιστον ένα μήνα όσων έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου, ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας εξαιτίας της καθυστερημένης πρόσληψής τους. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση από μεριάς του δήμου. Ο ΓΓ του δήμου δήλωσε ότι ως δήμος έχουν κάνει το αντίστοιχο αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών από τον Φεβρουάριο και περιμένουν την απόφαση του υπουργείου, το οποίο δεν έχει δώσει ως τώρα καμία θετική απάντηση.

Β. Όλα τα θέματα που απασχολούν τις/τους καθαρίστ(ρι)ες, αλλά και το σύνολο της σχολικής κοινότητας στον τομέα της υγιεινής των σχολείων.

Συγκεκριμένα:

⦁    οι συνεχείς μετακινήσεις των καθαριστ(ρι)ων από σχολείο σε σχολείο για να καλυφθούν οι ανάγκες στην καθαριότητα 
⦁    οι απλήρωτες υπερωρίες τις οποίες αναγκάζονται να κάνουν, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν συνεχώς.
⦁    Η μη παροχή μέτρων ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα να καλύπτονται από τον ήδη πενιχρό μισθό.
⦁    Η μη πρόβλεψη υγειονομικών πρωτοκόλλων και η απουσία στοιχειώδους εκπαίδευσης.
⦁     Η αγωνία για το τι πρόκειται να γίνει τη νέα σχολική χρονιά 2021-22  και αν θα υπάρξει επαναπρόσληψη των φετινών καθαριστ(ρι)ών, ο αριθμός των προσλήψεων και η μορφή εργασίας
⦁    Την πρόβλεψη για επιπλέον θέσεις λόγω και της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για τουλάχιστον 9 νέα νηπιαγωγεία και πάνω από 60 νέες αίθουσες και κοινόχρηστους χώρους συνολικά
⦁    Την ανάγκη κάλυψης των πραγματικών κενών με μόνιμες προσλήψεις, τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών που εργάζονται με κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης ώστε να μην πεταχτούν από την εργασία τους οι μετανάστ(ρι)ες που εργάζονται πολλά χρόνια στα σχολεία του δήμου

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου δήλωσε ότι επιδίωξη του δήμου είναι η επαναπρόσληψη του ίδιου προσωπικού άσχετα εθνικότητας και ιθαγένειας, γιατί αυτό το προσωπικό γνωρίζει τα σχολεία μια και δουλεύει σε αυτά πολλά χρόνια και ότι πρόθεση του δήμου είναι να ζητηθεί από την κυβέρνηση ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση μονιμοποίησης για το σύνολο των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων. 

Αναγνώρισε στα λόγια το δίκιο των αιτημάτων, όπως παρουσιάστηκαν, αλλά δεν δεσμεύτηκε στα θέματα που τέθηκαν με τη δικαιολογία ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω αιτήματα δεν είναι της αρμοδιότητας του δήμου αλλά της κεντρικής κυβέρνησης ενώ σε αυτά που αφορούσαν τον ίδιο τον δήμο της Αθήνας (μετακινήσεις, υπερωρίες, ΜΑΠ κ.λπ.) δε προχώρησε σε καμία δέσμευση.

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας!

Πραγματοποιούμε νέα σύσκεψη καθαριστ(ρι)ων την Τρίτη 8/6 στο μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο 7:00μμ.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευση
Απόφαση: Αναδρομική μονιμοποίηση εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
Απόφαση μονιμοποίησης εκπαιδευτικών μετά από αξιολόγηση, με αναδρομική ισχύ, από την Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
Απόφαση: Αναδρομική μονιμοποίηση εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας