γάλα
Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επιλέγουν να καταναλώνουν διάφορες μορφές φυτικού γάλακτος, όπως γάλα βρώμης, σόγιας και αμυγδάλου. Αυτές οι εναλλακτικές γάλακτος είναι δημοφιλείς για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών επιλογών, της δυσανεξίας στη λακτόζη και των περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Ωστόσο, τίθεται ένα βασικό ερώτημα: αυτά τα φυτικά γάλατα έχουν την ίδια θρεπτική αξία με το παραδοσιακό αγελαδινό γάλα; Μια νέα μελέτη ρίχνει φως σε αυτό το σημαντικό θέμα.

Διατροφικό περιεχόμενο

Το αγελαδινό γάλα αποτελεί γνωστή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η πρωτεΐνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας. Αλλά πώς συγκεντρώνονται στο γάλα φυτικής προέλευσης;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα αποφάσισαν να το ανακαλύψουν αναλύοντας πάνω από 200 γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης διαθέσιμα στις ΗΠΑ το 2023. Εξέτασαν πώς αυτά τα προϊόντα συγκρίνονται με το αγελαδινό γάλα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη.

Τα ευρήματα, τα οποία θα παρουσιαστούν από την Abigail Johnson στο συνέδριο NUTRITION 2023 στη Βοστώνη, αποκάλυψαν ότι μόνο το 12% αυτών των εναλλακτικών γάλακτος φυτικής προέλευσης ταίριαζαν με το αγελαδινό γάλα ή το υπερέβαιναν και στα τρία θρεπτικά συστατικά. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ τα φυτικά γάλατα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους δεν μπορούν ή επιλέγουν να μην καταναλώσουν αγελαδινό γάλα, μπορεί να μην παρέχουν πάντα τα ίδια θρεπτικά οφέλη.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Για όσους προτιμούν το φυτικό γάλα, είναι σημαντικό να ελέγχουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που επιθυμούν να καταναλώσουν. Αναζητήστε εναλλακτικές επιλογές γάλακτος στο οποίο έχουν προσθέσει ασβέστιο και βιταμίνη D.

Δεδομένου ότι όλα τα φυτικά γάλατα δεν δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα συστατικών, οι καταναλωτές μπορεί να πρέπει να εντάξουν τη διατροφή τους άλλες πηγές αυτών των βασικών θρεπτικών συστατικών.

Στη μελέτη, ένας σημαντικός αριθμός προϊόντων παρασκευάστηκε από αμύγδαλα, βρώμη ή σόγια. Πολλά από αυτά ήταν ενισχυμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, αλλά υπήρχε ένα ευρύ φάσμα περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος με βάση τη σόγια και το μπιζέλι είχαν συχνά υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό ταίριαζε με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος.

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών. Ενώ το φυτικό γάλα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μπορεί να μην παρέχει πάντα το ίδιο επίπεδο θρεπτικών συστατικών με το αγελαδινό γάλα. Η χρήση ενημερωτικών ετικετών στα προϊόντα και οι δημόσιες οδηγίες για τη διατροφή μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με αυτές τις διαφορές.

Τα επόμενα βήματα της έρευνας

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει το έργο της διερευνώντας άλλες διατροφικές πτυχές των εναλλακτικών επιλογών γάλακτος φυτικής προέλευσης. Για παράδειγμα, πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν φυτικές ίνες, μια θρεπτική ουσία που συνήθως δεν βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα, η οποία μπορεί να έχει διαφορετικά οφέλη για την υγεία.

Καθώς η ποικιλία του φυτικού γάλακτος συνεχίζει να αυξάνεται, η κατανόηση των διατροφικών τους προφίλ θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές.

Πηγή: FoxReport

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης
Πανελλήνιες 2024: Η "ήπια" αύξηση των εισακτέων περιείχε μπόλικη...κοπτοραπτική!
Παρά την κοπτοραπτική το υπουργείο Παιδείας αύξησε μόνο κατά 277 τις θέσεις για τους εισακτέους στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες 2024: Η "ήπια" αύξηση των εισακτέων περιείχε μπόλικη...κοπτοραπτική!
εξετάσεις
Πρότυπα Σχολεία: Αύριο οι εξετάσεις για 9.454 υποψήφιους - Οδηγίες τελευταίας στιγμής για γονείς και μαθητές
Σήμερα η κλήρωση για τα Πειραματικά - Εχουν κατατεθεί 10.845 αιτήσεις για 3.003 θέσεις
Πρότυπα Σχολεία: Αύριο οι εξετάσεις για 9.454 υποψήφιους - Οδηγίες τελευταίας στιγμής για γονείς και μαθητές
κορονοϊός, κοξάκι, γρίπη
ΕΟΔΥ: Σχετικά με το θάνατο του μικρού παιδιού από παρβοϊό σε παιδικό σταθμό - Τα συμπτώματα
Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος παιδιού από παρβοϊό - Αυξημένη εγρήγορση για συσχέτιση περιστατικών μυοκαρδίτιδας στα παιδιά με τη λοίμωξη από τον...
ΕΟΔΥ: Σχετικά με το θάνατο του μικρού παιδιού από παρβοϊό σε παιδικό σταθμό - Τα συμπτώματα
αναπηρία
Εκπαίδευση, ΤΠΕ και αναπηρία: «Ψηφιακό χάσμα» την ίδια στιγμή που οι μαθητές με αναπηρία αυξάνονται...
Ερευνα: Ούτε η πρόσβαση αναπήρων στις ΤΠΕ είναι ισότιμη - Ποσοστό 40% των αναπήρων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο και μόλις 2 στους 10...
Εκπαίδευση, ΤΠΕ και αναπηρία: «Ψηφιακό χάσμα» την ίδια στιγμή που οι μαθητές με αναπηρία αυξάνονται...