Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ο νόμος Κεραμέως αναδεικνύει τα σοβαρά του προβλήματα και προκαλεί αναταραχές στα ΑΕΙ - Οι Πρυτάνεις οργανώνουν «αντεπίθεση»

Σε «ναυάγιο» κατέληξε η προσπάθεια εκλογής εξωτερικών μελών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr τα 6 εσωτερικά μέλη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης, δεν καταφεραν να συμφωνήσουν ώστε να εκλέξουν τα 5 εσωτερικά και προέκυψε ισοψηφία 3-3, όπως έχει συμβεί και σε άλλα ιδρύματα όπου η διαδικασία μπλοκαρίστηκε για τον ίδιο λόγο.

Η μάχη για τον πρυτανικό θώκο ήταν έντονη  καθώς οι τέσσερις από τα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη (Δ.Καλιαμπάκος, Ευ. Σαπουντζάκης, Ι.Χατζηγεωργίου, και Ν.Κοζύρης) εμφανίζονται να διεκδικούν τη θέση του πρύτανη, και συνεπώς χρειάζονται εκείνα τα εξωτερικά μέλη που θα τους στηρίξουν. Ετσι η διαδικασία απέβη άγονη και οι εκλογές, κατά τις πληροφορίες, θα προκηρυχθούν ξανά.

Και στο ΑΠΘ;

Ανάλογη άγονη διαδικασία, είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουμε τις επόμενες ημέρες και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου επίσης τα 6 εσωτερικά μέλη δεν φαίνεται να κατορθώνουν να συμφωνήσουν στην εκλογή των εξωτερικών μελών, και κατόπιν στην επιλογή Πρύτανη. Στο ΑΠΘ η πρώτη συνεδρίαση των εσωτερικών μελών πριν από περίπου μια εβδομάδα, απέβη άκαρπη και φαίνεται ότι  δύσκολα θα αλλάξει αυτή η κατάσταση, προκειμένου να μην κηρυχθούν άγονες οι εκλογές.   Τη θέση του Πρύτανη φέρονται να διεκδικούν οι υποψήφιοι Κ.Αναστασιάδης, Γρ.Ζαρωτιάδης Ευ.,Στυλιανίδηςκαι  Χ. Φείδας.

Προβληματικός ο νόμος Κεραμέως

Η εξελίξεις αυτές σε δύο από τα μεγαλύτερα και ιστορικά Πανεπιστήμια, οι οποίες έχουν συμβεί προ μηνών και σε άλλα ιδρύματα όπως τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας καταδεικνύουν το πόσο ατελής και προβληματικός είναι ο νόμος Κεραμέως για την εκλογή Πρυτανικών αρχών και Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ της χώρας, ο οποίος αντί να επιλύει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε.

Αυτό καθώς ο νόμος-τερατούργημα, όπως τον χαρακτήρισαν ορισμένοι -ανάμεσα στους επικριτές ήταν και η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ)`- ευνοούσε τις λεγόμενες «παρασκηνιακές διαδικασίες» μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών. Ετσι όπως τον έφτιαξε, όποια ομάδα καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία στις 6 θέσεις του συμβουλίου (δηλαδή, τουλάχιστον 4), θα μπορεί να επιλέξει τα 5 εξωτερικά μέλη και εντέλει να διαμορφώσει μια πλειοψηφία εντός του 11μελούς συμβουλίου. Κατόπιν τούτου η ομάδα που πλειοψηφεί θα εκλέξει τον αρεστό της πρύτανη μεταξύ των έξι...

Εξάλλου η ίδια η απελθούσα υπουργός Παιδείας, όταν κατάλαβε το αδιέξοδο που προκαλούσε η εμμονή της να μην έχει προβλέψει διέξοδο σε περίπτωση ισοψηφιών (κάτι που προφανώς παραπέμπει σε σχηματισμό «ομάδων» εντός των ΑΕΙ, προχώρησε σε αλλαγές. 

Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές, τα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη ενός Συμβουλίου Διοίκησης δεν κατορθώνουν σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες να συμφωνήσουν στην εκλογήν των εξετερικών, οι εκλογές κηρύσσονται άγονες και προκηρύσσονται εκ νέου εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερών. 

Εάν μετά και από την επαναπροκήρυξη δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών   και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο, όπου  η  ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Τέλος, άν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Η παρέμβαση της Συγκλήτου συνέβη εξάλλου ήδη στο ΠΑΜΑΚ στα τέλη Μαϊου, όπου δόθηκε λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από την ασδυναμία συνεννόησης των εσωτερικών μελών και έτσι τα εξωτερικά μέλη επελέγησαν με απόφαση της Συγκλήτου και συγκροτήθηκε εντέλει το Συμβούλιο Διοίκησης.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ετοιμάζει «αντεπίθεση»

Ολα αυτά τα προβλήματα, αναμένεται να θέσει ξανά, στον νέο υπουργό που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, η πρώτη Σύνοδος Πρυτάνεων που προγραμματίστηκε να διεξαχθεί μετά από αυτές, τον Ιούλιο στην Καστοριά.

Οι Πρυτάνεις είναι επόμενο ότι θα προτείνουν αρκετές νομοθετικές βελτιώσεις,  καθώς το επόμενο έτος  θα διεξαχθούν  Πρυτανικές εκλογές, για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης και Πρυτάνεων σε ακόμα 6 Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ιόνιο, το Πάντειο, το Χαροκόπειο, Πατρών και Οικονομικό.

Οι πρυτάνεις αναμένεται να επισημάνουν τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος της κ.Κεραμέως, να αναδείξουν τις δυσλειτουργίες και τις αντιδικίες που προκύπτουν ανάμεσα στα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης και να εισηγηθούν συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από το πρόσωπο του επόμενου Υπουργού Παιδείας...

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή την ελληνική λέξη μόνο ένας στους δέκα την λέει και την γράφει σωστά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα