Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Συνταξιούχοι: Πώς πλήρωσαν σε ΕΝΦΙΑ τον «μποναμά» των Χριστουγέννων


Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 9 Σεπτέμβριος, 2017 - 10:47 | Στην Κατηγορία:

Συνταξιούχοι

Για τα 300 ευρώ που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο, χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν την έκπτωση φόρου τον Αύγουστο- Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Τσακαλώτο

Όπως σημει΄πωνει σε δημοσίευμά του το cretalive.gr, στην παγίδα του νόμου φαίνεται πως έπεσαν χιλιάδες συνταξιούχοι που τον περασμένο Δεκέμβριο πήραν τον «μποναμά» των 300 ευρώ που μοίρασε η κυβέρνηση. Παρότι το έκτακτο χρηματικό βοήθημα δόθηκε ως ακατάσχετο και αφορολόγητο, στην πράξη αποτέλεσε την αιτία να πληρώσουν φέτος διπλάσιο ΕΝΦΙΑ οι συνταξιούχοι που μέχρι το 2016 δικαιούντο έκπτωση φόρου 50% για τον φόρο ακινήτων αλλά, εισπράττοντας τα 300 ευρώ, την έχασαν!
 
Πώς συνέβη αυτό;
 
-Στις 15 Δεκεμβρίου, με τον ν.4445/2016,  η Βουλή ψήφισε να δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους της τάξεως των 300-850 ευρώ.
 
-Μία εβδομάδα αργότερα, στις 23 Δεκεμβρίου 2016 (μία μέρα αφού δόθηκε το επίδομα στου συνταξιούχους) η Βουλή ψήφισε και νέο νόμο (ν.4447/2016)  που συμπληρώνει τον προηγούμενο, για να προσθέσει κάτι που ξέχασαν οι 196 βουλευτές που ψήφισαν τον 4445: «Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».
 
-Και πάλι ξέχασαν κάτι όμως: να πουν και να ψηφίσουν ότι «δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια» απαλλαγής ή έκπτωσης από τους φόρους.
 
 
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
 
Όταν βγήκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, τον Αύγουστο του 2017, το ποσό των 300 ευρώ που εισέπραξαν σαν «μποναμά» οι συνταξιούχοι ιδιοκτήτες ακινήτων τα Χριστούγεννα, προστέθηκε στο δηλωθέν εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον καθορισμό των δικαιούχων της έκπτωσης 50% ή της πλήρους απαλλαγής από τον φόρο ακινήτων.
 
Και αυτό γιατί το ποσό γράφτηκε στους κωδικούς του πίνακα 6 της τελευταίας σελίδας του Ε1 («Εισοδήματα που αποκτήσατε το 2016, τα οποία εξαιρούνται από φόρο και εισφορά, εισοδήματα τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, ποσό ΕΚΑΣ, Επιδόματα ανεργίας ΟΑΕΔ» κλπ), τα οποία όμως «μετράνε» και συνυπολογίζονται στο εισοδηματικό κριτήριο για την χορήγηση των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ, στερώντας από εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμους την απαλλαγή από φόρο ακινήτων που κανονικά θα έπρεπε να δικαιούνται.
 
Για παράδειγμα, συνταξιούχοι των 725-750 ευρώ το μήνα που πήραν τα 300 ευρω, βρέθηκαν να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 9.000-9.300 ευρώ, δηλαδή ξεπέρασαν τα 9.000 ευρώ που κανονικά θα είχαν ώστε να δικαιούντο την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Αντίστοιχα χάσανε την έκπτωση και έγγαμοι ή άτομα με αναπηρία που είχαν εισόδημα 750-850 ευρώ το μήνα.
 
Τα παράπονα στον Τσακαλώτο
 
Όλοι αυτοί διαπίστωσαν ξαφνικά πως, αντί να καταργηθεί, το 2017 διπλασιάστηκε ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν! Η γκρίνια έφτασε ήταν αναμενόμενο και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 32 εκ των οποίων υπέβαλαν και ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμαρτυρόμενοι επειδή «η ΑΑΔΕ τα συνυπολογίζει στο εισόδημα και τους αποκλείει από την ευνοϊκή ρύθμιση», λέγοντας ότι «με την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2017, αυτά που με τόσο αγώνα καταφέραμε να παράσχουμε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρά τις μνημονιακές επιταγές, τα ακυρώνουμε διατηρώντας αποφάσεις των προηγούμενων Γραμματέων Εσόδων».
 
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίσει:
 
-Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θιγόμενων πολιτών και ποιο το δημοσιονομικό βάρος που προκύπτει από την διατήρηση της έκπτωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. των ως άνω πολιτών;
 
-Έχει λάβει γνώση των παραπάνω και με ποιο τρόπο προτίθεται να διορθώσει τις ανωτέρω αναφερθείσες αδικίες.


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τζώρτζη Ρούσσου στην Εφημερίδα των Συντακτών υπάρχουν ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Καθίσταται σαφές βέβαια ότι θα πρέπει να βάλει στη ζυγαριά, προτού κάποιος αποφασίσει να επιλέξει την οδό της πρόωρης συνταξιοδότησης, τη διαφορά στη σύνταξη που έχει λαμβάνειν αν μείνει για να λάβει πλήρη σύνταξη.

Ο νόμος Κατρούγκαλου με τον νέο τρόπο υπολογισμού που εντάσσει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ρίχνει στα τάρταρα τον συντάξιμο μισθό.