Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

«Στον αέρα» μετεγγραφέντες φοιτητές και σπουδαστές


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 2 Φεβρουάριος, 2017 - 07:40 | Στην Κατηγορία:

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας

Τέσσερις μήνες σχεδόν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών, φοιτητές και σπουδαστές των οποίων έχουν γίνει δεκτές οι μετεγγραφές, βρίσκονται ακόμα κυριολεκτικά «στον αέρα». Περίπου 270 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, που έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις μετεγγραφής τους κατόπιν ένστασης, εξακολουθούν να μη γίνονται αποδεκτοί από τα Τμήματα στα οποία έχουν μετεγγραφεί. Τα εν λόγω Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας παραπέμπουν το πρόβλημα στο υπουργείο και το υπουργείο επιστρέφει το πρόβλημα στα Τμήματα, ενώ οι σπουδαστές έχουν χάσει ήδη τα εξάμηνα και δεν γνωρίζουν αν θα ολοκληρωθεί τελικά η μετεγγραφή τους.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, όπου σημειώνει πως «η έκρυθμη αυτή κατάσταση συνιστά ένα επιπλέον βαρύ φορτίο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι μόλις το 44% των αιτήσεων μετεγγραφής έγινε τελικά αποδεκτό (από συνολικά 12.318 αιτήσεις), ενώ οι αιτήσεις για κατ' εξαίρεση μετεγγραφή ξεπερνούν τις 2.300, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα του προβλήματος. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών, η απόρριψη της αίτησης μετεγγραφής σηματοδοτεί αδυναμία στην ουσία να σπουδάσουν, αφού οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης φοιτητικού σπιτιού, μακριά από τον τόπο κατοικίας. Επιπλέον, τα ελάχιστα παρεχόμενα δωμάτια σε εστίες, η ανυπαρξία ακόμα εστιών σε πολλές πόλεις, επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση.

Ολα τα παραπάνω συνοδεύονται από την αύξηση του κόστους σπουδών συνολικά, τα ακριβά συγγράμματα, μεταφορές και αναλώσιμα, την εμπορευματοποιημένη σίτιση, στέγαση, φοιτητική μέριμνα. Το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο στο πλαίσιο της αποκαλούμενης "αυτονομίας των Ιδρυμάτων", που γίνεται μοχλός για να περάσει η φοιτητική μέριμνα στα Ιδρύματα και να ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω. Τα παραπάνω δρομολογούνται και από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και από τις προηγούμενες, που ψηφίζουν πλαφόν και μοριοδοτήσεις για να απορρίπτουν αιτήσεις μετεγγραφών, χτυπώντας και με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας να σπουδάσει τα παιδιά της. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και των Διοικήσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που βάζουν στο στόχαστρο τους μετεγγραφέντες φοιτητές και σπουδαστές, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση των Ιδρυμάτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πραγματικό υπαίτιο: την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και το πρότυπο του "Πανεπιστημίου - επιχείρηση"».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, Γ. Γκιόκας, Γ. Δελής, Χρ. Κατσώτης και Γ. Λαμπρούλης που υπογράφουν την Ερώτηση ζητούν μέτρα ώστε: Κανένας σπουδαστής να μη μείνει εκτός σπουδών, να διευκολυνθούν τώρα όλοι οι αιτούντες μετεγγραφής φοιτητές να σπουδάσουν στο αντικείμενο που επέλεξαν. Να γίνουν άμεσα αποδεκτές οι αιτήσεις των μετεγγραφέντων σπουδαστών των ΤΕΙ και να προβλεφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο. Να καταργηθεί το πλαφόν του 15% επί των εισακτέων για τις μετεγγραφές και οι μοριοδοτήσεις, για τους φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια μετεγγραφής, που έχουν οικονομικά προβλήματα και άνεργους γονείς. Να ενισχυθούν ιδιαίτερα τα κεντρικά ΑΕΙ με διδακτικό και λοιπό προσωπικό, με τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να υποδεχθούν τους μετεγγραφέντες φοιτητές και σπουδαστές.

Πηγή: Ριζοσπάστης


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα