Thumbnail
Συνέντευξη σε πρωϊνή εκπομπή του ANT1 

Τη δραστική περικοπή των αποσπάσεων που είναι «εκτός αιθούσης», προανήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης στην πρωινή εκπομπή του ANT1.

«Aπό τις 30 Μαΐου θα υπάρξει δραστική περικοπή των αποσπάσεων που είναι εκτός αιθούσης.

Θα πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις, διαφορετικά θα πρέπει να αλλάξουν καθήκοντα, να γίνουν διοικητικοί υπάλληλοι.

Πρόκειται για 4000 εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων οι 2500 είναι εκτός διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου και υπηρετούν σε πολιτικά κόμματα, στην Εκκλησία, στην Αυτοδιοίκηση».

Αναπληρωτές - Κενά

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό των κενών στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας απέδωσε το πρόβλημα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σε διοικητική και πολιτική αδράνεια.

«Προφανώς υπάρχει μια αδράνεια της κρατικής μηχανής αλλά και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα δεκαετίας και όχι φετινό:

«Τα κενά είναι πολλά, δεν είναι φετινό πρόβλημα, είναι δεκαετίας το λιγότερο. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο και προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο κάπως ευκαιριακά το ζήτημα των κενών με αναπληρωτές αλλά να κάνουμε μόνιμους διορισμούς, διότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί με μια ευκαιριακή σχέση του μαθητή με τον δάσκαλο. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση πιο μόνιμη, εμπιστοσύνης ειδικά όπως σε περιπτώσεις όπως είναι τα παιδιά με ειδική αγωγή».

Για την κάλυψη των φετινών κενών στα σχολεία υλοποιείται, όπως εξήγησε, «ένα πρόγραμμα πολυπληθών προσλήψεων αναπληρωτών» και μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση τους που είναι 14.000 αναπληρωτές.

Υπάρχουν επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, πιστώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ που θα επιτρέψουν να φτάσει ο αριθμός των αναπληρωτών τις 19.500.

«Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των κενών. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα κενά. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα. Υπάρχει το δημοσιονομικό πρόβλημα», παραδέχθηκε.

Για τα ειδικά σχολεία είπε ότι φέτος θα γίνουν 1.000 προσλήψεις επιπλέον για αναπληρωτές.

Για το ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία

"Πράγματι η μεγαλύτερη κατηγορία σε αυτό που ονομάζουμε ιδιωτική παιδεία είναι υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σχολείο και που θα έπρεπε και συνεπώς είναι αναγκασμένοι οι γονείς να προσφεύγουν στο φροντιστήριο. Κατά την γνώμη μου πρέπει να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική ρύθμιση για αυτές τις περιπτώσεις και δεν μπορεί να επιβαρύνεται φορολογικά και μάλιστα με 23%. Η ιδιωτική εκπαίδευση δεν λέω ότι είναι σχολείο των προνομιούχων και των πλουσίων και εκεί υπάρχουν πολλές κατηγορίες" σημείωσε.

"Θεωρούν πολλοί ότι το να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο θα μορφωθεί καλύτερα. Δεν είναι σωστή αυτή η αντίληψη, γιατί το δημόσιο σχολείο παρά τα προβλήματά του είναι επαρκές και αξιόπιστο, γιατί στηρίζεται στην ψυχή του εκπαιδευτικού" δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. 

"Ο φόρος 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση στο σύνολό της απομακρύνει την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νομίζω δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να φορολογεί τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Κατά την γνώμη μου πρέπει να αναζητηθούν τρόποι εναλλακτικοί και πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν. Πιστεύω μέσα από το σύστημα της πάταξης της φοροδιαφυγής μπορούν να βρεθούν πολλά χρήματα, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα" τόνισε.

"Κατά την γνώμη μου πρέπει να μην εφαρμοστεί ο φόρος και να αναζητήσουμε τάχιστα τα ισοδύναμα" κατέληξε ο κ. Φίλης. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας
ΣΥΝΕΚ Κέρκυρας: «Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιολόγηση πρέπει να καταργηθεί με αγώνα πανεκπαιδευτικό , συγκροτημένο μέσα από την ΟΛΜΕ και...
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας