Thumbnail
Ανεπηρέαστες παραμένουν οι υπόλοιπες ειδικές άδειες που περιλαμβάνονται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. 

Τέλος σε αναχρονιστικές άδειες, στην απουσία υπαλλήλων με άδεια από τη σημαία, χωρίς κανέναν έλεγχο, αλλά και ταυτόχρονα πρόβλεψη νέων αδειών που απορρέουν από τα σύγχρονα εργασιακά δεδομένα φέρνει νόμος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή.

Σύμφωνα με "Τα Νέα", Στο πλαίσιο αυτό δίνεται τέλος, για παράδειγμα, στη μηχανογραφική άδεια των έξι ημερών τον χρόνο που ίσχυε από το 1989 και δινόταν σε δημοσίους υπαλλήλους που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η πρόθεση αυτή κρίθηκε πλέον άνευ αντικειμένου και καταργήθηκε, ενώ ενδεικτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτόν –σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης- θα εξοικονομηθούν ετησίως 1,8 εκατ. εργατοώρες. Με τον ίδιο τρόπο περιορίζονται οι διάφορες εκπαιδευτικές και αναρρωτικές άδειες, αλλά εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τις γονικές άδειες με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους.

Αναρρωτικές

Αυστηροποιείται το καθεστώς χορήγησης βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών, που μειώνονται από 10 σε 8 ημέρες ετησίως. Παράλληλα με τις νέες διατάξεις καθιερώνεται ο κατ’ οίκον έλεγχος των υπαλλήλων που κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας με επίσκεψη ελεγκτή ιατρού. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος χρειάζεται αναρρωτική άδεια πάνω από 8 ημέρες – αντί των 10 που προβλεπόταν μέχρι τώρα- μπορεί να του χορηγηθεί μόνο ύστερα από γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής. Παραμένει πάντως σε ισχύ η δυνατότητα χορήγησης της αδείας αυτής βάσει γνωμάτευσης διευθυντή κλινικής δημοσίου νοσοκομείου και εφόσον ο υπάλληλος νοσηλεύθηκε σε αυτό 7 ημέρες τουλάχιστον ή υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Εκπαιδευτικές

Με τον νέο νόμο περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός ημερών που μπορούν να λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ως άδεια εξετάσεων. Συγκεκριμένα, μπορούν να ζητήσουν συνεχόμενη ή τμηματική άδεια για κάποια εξεταστική περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες τον χρόνια αντί των 20 που ίσχυε. Εξακολουθεί πάντως να παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη πως οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για τον χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά.

Άδειες στο... ψυγείο

Πάγωμα των αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης, που αφορούν τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε προγράμματα μετεκπαίδευσης ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης προβλέπεται επίσης με τον νέο νόμο. Αυτό συνεπάγεται πως το δικαίωμα λήψης άδειας από δύο έως ακόμη και 4 έτη αναστέλλεται έως το τέλος του 2014. Εξαιρούνται όσοι υπάλληλοι είχαν λάβει άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης που έχουν ήδη χορηγηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Γονικές

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για όσους δημοσίους υπαλλήλους αποκτούν περισσότερα από ένα παιδιά (π.χ. δίδυμα, τρίδυμα). Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις ορίζεται δυνατότητα ο υπάλληλος να κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου κατά δύο ώρες την ημέρα μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα δύο έτη και στη συνέχεια μίας ώρας ημερησίως μέχρι τη συμπλήρωση των τεσσάρων ετών ή να επιλέξει αντί του μειωμένου ωραρίου να λάβει συνεχόμενη άδεια με αποδοχές εννέα μηνών για ανατροφή παιδιού. Στο εξής στην περίπτωση γέννησης διδύμων, τρίδυμων κ.λπ από κάποιον δημόσιο υπάλληλο θα χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής 6 μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Παράλληλα, με τον νέο νόμο γίνεται προσαρμογή σε κοινοτικές επιταγές ώστε να μπορεί και ο πατέρας δημόσιος υπάλληλος να κάνει χρήση των διευκολύνσεων μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής ακόμη και στην περίπτωση που η σύζυγος του δεν εργάζεται.

Ποιες άδειες γλιτώνουν το κούρεμα

Ανεπηρέαστες παραμένουν οι υπόλοιπες ειδικές άδειες που περιλαμβάνονται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται οι ειδικές άδειες σε περιπτώσεις γάμου ή θανάτου του ή της συζύγου τους. Σε ισχύ εξακολουθούν να είναι και οι άδειες άνευ αποδοχών που μπορεί να αιτηθεί κάποιος υπάλληλος. Άδειες λίγων ημερών δικαιούνται και υπάλληλοι σε περίπτωση συμμετοχής τους σε συνέδρια, σεμινάρια εντός ή εκτός Ελλάδας, καθώς και για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Πηγή: Real.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά Πιερρακάκη: «Αλαζονεία και έπαρση: αυτή είναι η εκπαιδευτική του αντίληψη!»
«Βάφτισε τα άκρως κερδoσκοπικά πανεπιστήμια των funds σε "μη κερδοσκοπικά" και είχε την  απαίτηση να συμφωνήσουμε» - Τι λέει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για τον...
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά Πιερρακάκη: «Αλαζονεία και έπαρση: αυτή είναι η εκπαιδευτική του αντίληψη!»
peripoliko
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ
Άγνωστος, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισέβαλε στο κατάστημα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τον ιδιοκτήτη
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ