Thumbnail
Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στις περιζήτητες σχολές

Ανεβαίνει ο πήχης για την εισαγωγή στις πρωτοκλασάτες και περιζήτητες σχολές που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από το "ΕΘΝΟΣ" και τη σύγκριση σε σχέση με πέρυσι, καταγράφεται μείωση των θέσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία επιλέγονται κάθε χρόνο από χιλιάδες υποψηφίους.

Πιο συγκεκριμένα, «ψαλιδίζονται» οι θέσεις στις 8 από τις 9 σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (εκτός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τις 70 θέσεις σε πολυτεχνικά τμήματα περιφερειακών ιδρυμάτων. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση στα οικονομικά τμήματα τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερειακών πανεπιστημίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συγκεντρώνονται οι πλέον υψηλόβαθμοι φοιτητές που επιλέγουν σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, ο αριθμός των θέσεων μειώθηκε συνολικά κατά 135 θέσεις.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

Μικρή είναι η μείωση στις ιατρικές σχολές όλης της χώρας, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό των υποψηφίων. Στις τρεις νομικές σχολές της χώρας, μείωση κατά 5 θέσει παρατηρείται για το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο, ενώ αντίθετα, όσοι επιλέξουν το αντίστοιχο τμήμα το Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα βρουν 20 επιπλέον θέσεις σε σχέση με πέρυσι (420). Λιγότερες θέσεις θα βρουν οι φετινοί υποψήφιοι στα μηχανογραφικά και στα περισσότερα τμήματα των Μαθηματικών (υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως το τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου), Φυσικής και Χημείας, ενώ στα Παιδαγωγικά και τις σχολές Προσχολικής Ηλικίας παρατηρούνται αυξομειώσεις σχέση με το 2014. Αντίθετα, αύξηση η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή καταγράφεται σε τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στα τμήματα Ιστορία και Αρχαιολογία Ιωαννίνων Αρχαιολογία Ιωαννίνων και Αθήνας (+80 και +50 θέσεις αντίστοιχα). Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα δοθούν 75 επιπλέον θέσεις, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 45 και στο Παντοίο 20. Αναφορικά με τα τεχνολογικά ιδρύματα, σημαντική αύξηση των θέσεων που θα οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμού παρατηρείται σε τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (όχι σε όλα), Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μηχανικών Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού αερίου κ.α. Μάλιστα, η αύξηση σε κάποια τμήματα ξεπερνά τις 100 με 150 θέσεις. Στον αντίποδα, μικρή μείωση εισακτέων σημειώνεται σε τμήματα Νοσηλευτικής Διατροφής και Διαιτολόγια, Μηχανικών Πληροφορικής κ.α.

Για τους πίνακες με τον αριθμό εισακτέων ανά ίδρυμα πατήστε εδώ

Από τα στοιχεία που έδωσε χτες το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι στα πανεπιστήμια οι θέσεις μειώθηκαν κατά 2.535 και στα ΤΕΙ αυξήθηκαν κατά 575. Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου, από αυτές τις θέσεις οι 44.200 θα δοθούν στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και οι 24.145 θέσεις στα ΤΕ και στις τουριστικές σχολές. Βάσει της αναλογίας θέσεων αριθμού υποψηφίων, προκύπτει ότι ο ένας στους τρεις (περισσότεροι από 33.000) υποψηφίου θα μείνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από μια συγκριτική «ματιά» με τα περσινά στοιχεία φαίνεται ότι η μείωση των θέσεων καταγράφεται σε όλες τις περιζήτητες σχολές πανεπιστημίων, όπως οι πολυτεχνικές, ιατρικές, οικονομικές, φυσικές και χημείας.

 Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοί που φέτος θα στοχεύσουν στις υψηλόβαθμες σχολές θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Αντίθετα σε καλύτερη θέση τα βρεθούν όσοι επιθυμούν να κατακτήσουν ένα τμήμα στα ΤΕΙ, καθώς οι θέσεις αυξήθηκαν συγκριτικά με πέρυσι και γενικότερα στα τεχνολογικά ιδρύματα δεν έγιναν εντυπωσιακές αλλαγές όσον αφορά στον αριθμό των εισακτέων. Στις πανελλαδικές εξετάσεις που θα αρχίσουν στις 18 Μαΐου θα λάβουν μέρος 101.508 υποψήφιοι, που θα «κονταροχτυπηθούν» για τις 68.345 θέσεις, οι οποίες θα διατεθούν ως εξής:

  1. Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους μαθητές Γ’ τάξης του ημερησίου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β’) και στους απόφοιτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
  2. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων.
  3. Ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δεν συμμετέχουν στης πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2015 και είναι κάτοχοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερησίων Γενικών Λυκείων ή Ημερησίων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014.
  4. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφιών δελτίων.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

Ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Α’) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων.

Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων.

Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου υπουργείου.

Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης διατίθεται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β’) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ’ τάξης των Λυκείων αυτών. Για τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου υπουργείου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης
Πιερρακάκης: Σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση
Ξεκινά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην τεχνητή νοημοσύνη - Οι δράσεις αυτές θα ξεκινήσουν τον Μάιο με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών 
Πιερρακάκης: Σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση