Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΕΘΝΟΣ

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει έως την 1η Δεκεμβρίου να υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ (συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων ή και ιδρυμάτων).

 

Η πανεπιστημιακή κοινότητα δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται στο σχέδιο «Αθηνά», αλλά εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η οποία χαρακτηρίζεται, όπως υπογραμμίζουν, «από βιασύνη, προχειρότητα και έλλειψη διαλόγου, με την οποία επιδιώκονται προκρούστειες αλλαγές που οδηγούν στη συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».Τόσο τα ΤΕΙ οσο και τα πανεπιστήμια τονίζουν ότι είναι αναγκαίος ο ορθολογικός επανασχεδιασμός της οργάνωσης και της χωροθέτησης των ιδρυμάτων, αλλά πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού, που οφείλει να διαμορφώσει άμεσα η ελληνική πολιτεία ανεξάρτητα από Μνημόνια και συγκυριακές-πελατειακές πολιτικές.

Τα ιδρύματα ζητούν τη θέσπιση ενιαίων κριτηρίων αλλαγών του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με στόχο την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια εμπειρία που υπάρχει στον ευρωπαϊκό χώρο και στα θέματα των συνεργασιών, συνενώσεων και συγχωνεύσεων ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας. Διδακτικό προσωπικό πανεπιστημίων και ΤΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ - ΟΣΕΠ - ΤΕΙ) υπογραμμίζει ότι απαιτείται ένας συνολικός χωροταξικός ανασχεδιασμός (με επιστημονικές μελέτες σκοπιμότητας) τόσο της χωροθέτησης όλων των ΑΕΙ, όσο και των επιστημονικών, τεχνολογικών ή διεπιστημονικών αντικειμένων που καλύπτουν.

N. ΤΡΙΓΚΑ

 

ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας
Οι μαθητές του Γυμνασίου - Λ.Τ. Γενναδίου, δίδαξαν στους Ιταλούς συμμαθητές τους, Ελληνική μαγειρική, Ελληνική γλώσσα καθώς και Ελληνικούς...
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας