Το «who is who» των ελληνικών ΑΕΙ
Τι αναφέρει η Ετήσια Έκθεση της ΕΘΑΑΕ για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2022 για το προφίλ των ελληνικών πανεπιστημίων

Δημοσιεύθηκε η Ετήσια Έκθεση της ΕΘΑΑΕ για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2022, η οποία δίνει μία λεπτομερή εικόνα στις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Βασικά μεγέθη και δείκτες των ΑΕΙ

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων δίνονται πληροφορίες για το πλήθος των ΑΕΙ, το πλήθος των Τμημάτων, των Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ), των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και των Προγραμμάτων Διδακτορικών Σπουδών (ΠΔΣ). Ακόμη καταγράφεται το πλήθος των φοιτητών, των αποφοίτων, του διδακτικού και επικουρικού διδακτικού προσωπικού, του διοικητικού προσωπικού και η αναλογία δημόσιας και εξωτερικής χρηματοδότησης. Σχετικό είναι το παρακάτω σχήμα.

αει

Ενδεικτικά για το 2021-22, το πλήθος των τμημάτων, η διάρκεια σπουδών και η γεωγραφική διασπορά ανά ίδρυμα παρουσιάζονται στον Πίνακα 1. Συνολικά, λειτουργούν 423 Τμήματα, 2 τα οποία στην πλειονότητά τους προσφέρουν προγράμματα προπτυχιακών σπουδών διάρκειας 8 εξαμήνων. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι επτά (7) ιδρύματα προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε τουλάχιστον πέντε (5) πόλεις. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος έχει τη μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά (7 πόλεις) και ακολουθούν τα Πανεπιστήμια Πατρών, Αιγαίου και Πελοποννήσου (6 πόλεις). Έντεκα (11) ιδρύματα προσφέρουν τα προγράμματά τους μόνο σε μία πόλη. Συγκριτικά με τα δεδομένα του αντίστοιχου χάρτη του 2021, οι αυξομειώσεις σε επιμέρους μεγέθη είναι ελάχιστες ή σχετικά μικρές. Καταγράφεται μικρή μείωση του πλήθους των ενεργών φοιτητών κατά περίπου 10.000 (από 389.688 το 2021 σε 379.559 το 2022).

Αξιοσημείωτη είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των προσφερόμενων ΠΜΣ από 1.176 το 2021 σε 1.258 το 2022, ενώ παρατηρείται και σημαντική αύξηση (σχεδόν 15%) των αποφοίτων ΠΜΣ από 24.006 το 2021 σε 27.470 το 2022.

αει1

Στη συνέχεια, ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τις επιστημονικές περιοχές που θεραπεύει το κάθε ίδρυμα με βάση τα Τμήματά του. Όπως προκύπτει, τα ιδρύματα είναι προσανατολισμένα κυρίως στις επιστήμες μηχανικών (18%), τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες (16%), τις κοινωνικές επιστήμες (12%) και τη διοίκηση επιχειρήσεων και τις νομικές σπουδές (11%). Σε μικρότερο ποσοστό τα ιδρύματα είναι προσανατολισμένα στις θετικές επιστήμες (10%) και τις επιστήμες υγείας (10%), την εκπαίδευση (7%), την πληροφορική (5%) και τις υπηρεσίες (2%). Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός επιστημόνων πληροφορικής αποφοιτά από τμήματα μηχανικών.

αει2

Ακολούθως, ο Πίνακας 3 αποτυπώνει το πλήθος των ενεργών προπτυχιακών φοιτητών, των μεταπτυχιακών φοιτητών και των εν ενεργεία υποψηφίων διδακτόρων ανά ίδρυμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητικού πληθυσμού είναι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές (76,8%) ενώ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι το 16,8% και οι υποψήφιοι διδάκτορες το 6,4% του συνόλου.

αει3

Τέλος, ο Πίνακας 4 δίνει μια εικόνα του μόνιμου προσωπικού των ιδρυμάτων (διδακτικού/επιστημονικού και διοικητικού). Συνολικά στα ελληνικά ΑΕΙ το 2021-22 απασχολούνταν 10.152 μέλη ΔΕΠ, 2.285 μέλη ΕΕΠ & ΕΔΙΠ και 1.042 μέλη ΕΤΕΠ. Το μόνιμο διοικητικό προσωπικό ήταν 6.311 άτομα.

Τα ιδρύματα με τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ ήταν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1.659), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1.615), ενώ τα λιγότερα μέλη ΔΕΠ υπηρετούσαν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (42), στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (45), στην ΑΣΠΑΙΤΕ (49) και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (71). Αντίστοιχα, τα περισσότερα μέλη ΕΕΠ & ΕΔΙΠ υπηρετούσαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (446), στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (316) και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (249). Κάτω από 20 μέλη ΕΕΠ & ΕΔΙΠ υπηρετούσαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Σχετικά με τα μέλη ΕΤΕΠ, τα περισσότερα καταγράφηκαν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (162), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (124) και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (111).

Ως προς το διοικητικό προσωπικό, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απασχολούσε 1.377 άτομα και ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (528) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (486), ενώ λιγότερα από 200 άτομα υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (182), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (169), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (162), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (149), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (141), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (126), το Πάντειο Πανεπιστήμιο (97), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (91), το Πολυτεχνείο Κρήτης (86), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (85), την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (52), την ΑΣΠΑΙΤΕ (51), το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (50) και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (36).

αει4

Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να παρουσιαστεί ο διεθνώς χρησιμοποιούμενος δείκτης Φοιτητές/Διδάσκοντα ανά ίδρυμα με τους τρόπους που απεικονίζει ο Πίνακας 5. Το πλήθος των φοιτητών υπολογίζεται τρεις φορές (ενεργοί, εγγεγραμμένοι, ενεργοί των τριών κύκλων) και οι διδάσκοντες δύο φορές (ΔΕΠ και σύνολο μόνιμου διδακτικού προσωπικού). Είναι ενδιαφέρον πως όταν ο δείκτης για το σύνολο των ΑΕΙ υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των ενεργών φοιτητών και στα τρία επίπεδα σπουδών και το σύνολο του διδακτικού προσωπικού, η αναλογία βελτιώνεται σημαντικά.

αει5

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναλογία φοιτητών - μόνιμου διοικητικού προσωπικού, η οποία αντίστοιχα παρουσιάζεται στον Πίνακας 6. Συγκρίνοντας τις τιμές του δείκτη φοιτητές ανά μέλος διοικητικού προσωπικού σε προπτυχιακό επίπεδο, η καλύτερη αναλογία που σημειώνεται σε Ίδρυμα είναι 22 και η δυσμενέστερη 122. Σε εθνικό επίπεδο αντιστοιχούν 67 προπτυχιακοί ενεργοί φοιτητές και 82 ενεργοί φοιτητές των τριών επιπέδων σπουδών ανά μέλος διοικητικού προσωπικού.

αει6

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα