Παγκόσμιο Κύπελλο

Σε παρελθοντικό χρόνο οφείλουμε να μιλάμε για το 21ο Μουντιάλ που διεξήχθη στη Ρωσία, με την νεανική, ταλαντούχα αλλά και ποιοτική ομάδα της Γαλλίας να κατακτά πανάξια το «Ιερό Δισκοπότηρο» του ποδοσφαίρου.

Σε μια από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων ετών παρακολουθήσαμε σπουδαίες αναμετρήσεις και έντονες στιγμές.

Ξεχωρίζουμε 5+1 στιγμές που αξίζει να θυμόμαστε... μέχρι τον χειμώνα του 2022 και το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ!

1. Η Κροατία δείχνει τα δόντια της (2η αγωνιστική των ομίλων)

Το όνομα της Αργεντινής, βαρύ. Η φιγούρα του Μέσσι απλώνει τη σκιά της παντού (ενδεχομένως εις βάρος της ομάδας του, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Όλοι περιμένουν την αντίδραση, μετά την ισοπαλία με την Ισλανδία, στην πρεμιέρα.

Αντ' αυτού, έρχεται εμφατική «τριάρα» από τον Μόντριτς και την παρέα του. Συνδυάζοντας τις ποιοτικές επιλογές, το ψύχραιμο διάβασμα του παιχνιδιού και των χώρων, το πάθος και την ένταση στις διεκδικήσεις. Κάπως έτσι, οι Κροάτες έφτασαν στον τελικό.

2. Τα πάντσερ πηγαίνουν σπίτι τους... πολύ νωρίς (3η αγωνιστική των ομίλων)

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2014 την «πατάει» στην πρεμιέρα απέναντι στο Μεξικό και χάνει 1-0. Η κριτική προς τον προπονητή της Γιόακιμ Λεβ είναι έντονη, καθώς του χρεώνεται πως δεν έκανε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να ανανεωθεί ο κορμός της ομάδας. Ωστόσο, στις καθυστερήσεις απέναντι στη Σουηδία βρίσκει τη λύση και κερδίζει με 2-1, με ανατροπή.

Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, όλος ο πλανήτης περιμένει πως εύκολα ή δύσκολα η Νασιονάλμανσαφτ θα βρει την λύση απέναντι στους αδύναμους (και χωρίς βαθμό μέχρι τότε) Κορεάτες. 

Ήττα με 2-0 και... nach Hause.

3. Καλησπέρα κόσμε, είμαι ο Κιλιάν Εμπαπέ (φάση των 16)

Οι ποδοσφαιρόφιλοι τον γνωρίζουν από... παιδί, κυριολεκτικά καθώς οι πρώτες του καλές εμφανίσεις έγιναν στην ηλικία των 16 (!) ετών, στη Μονακό. 

Ο 19χρονος Κιλιάν «έλαμψε» σε όλη τη διοργάνωση, σημείωσε γκολ και στον τελικό όμως το πρώτο παιχνίδι που συστήθηκε σε όλο τον πλανήτη, ήταν απέναντι στην Αργεντινή. Με διασκελισμούς και κούρσα... Ολυμπιακών Αγώνων, με ντρίπλες, με γκολ ευφυής μετά από κατέβασμα της μπάλας. Η πρώτη μεγάλη παράσταση από τον έφηβο που θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμη.

4. Η κατάρα σπάει (φάση των 16)

Όχι, η Αγγλία δεν εντυπωσίασε ούτε, φυσικά, έφτασε κοντά στο «it's coming home». Ωστόσο έφτασε το ταβάνι της, δεν ταπεινώθηκε όπως στις προηγούμενες διοργανώσεις κερδίζοντας τους κατώτερους αντιπάλους (Τυνησία, Παναμάς, Κολομβία, Σουηδία) και χάνοντας από τους ανώτερους (Κροατία, Βέλγιο). Τόσο απλά.

Στη φάση των 16 έγινε η υπέρβαση, σε ψυχολογικό επίπεδο. Αφού είδε το παιχνίδι να γλιστράει μέσα από τα χέρια της, η Αγγλία ξεκίνησε να βλέπει φαντάσματα όταν ένας ένας οι ποδοσφαιριστές της στάθηκαν πίσω από τη βούλα των πέναλντι. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στα πέναλντι, αλλά έμελλε να τα καταφέρει με τον Πίκφορντ και το γκολ-πρόκριση του Ντάιερ. Well done, lads.

5. Στο κλαμπ των «μεγάλων», με μεγάλο ματς (προημιτελικά)

Στο πληρέστερο (κατά την ταπεινή μας κρίση) ματς της διοργάνωσης, το Βέλγιο κατάφερε να αποκλείσει την «Σελεσάο» χάρη σε 2 γρήγορα γκολ που πέτυχε στην αρχή του παιχνιδιού. 

Οι Βραζιλιάνοι πίεσαν ασφυκτικά, ανέκτησαν την κατοχή και την αυτοπεποίθησή τους και ανέκοψαν αποτελεσματικά όσες φορές οι Βέλγοι βγήκαν σε αντεπίθεση. Κατάφεραν να μειώσουν το σκορ και έχαναν τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, πότε χάρη στον Κουρτουά, πότε απλά λόγω αστοχίας. Το Βέλγιο ξανά στους 4, για πρώτη φορά μετά το 1986.

6. Ο μεγάλος τελικός

Όχι, ο τελικός δεν συγκίνησε, δεν είχε ανατροπές, δεν ενθουσίασε. Είναι όμως το παιχνίδι που σφράγισε την κατάκτηση του τροπαίου από την Γαλλία, η οποία ευτύχησε να προηγηθεί στο ημίχρονο με μια δόση τύχης (1 γκολ από αυτογκόλ του Μάτζουκιτς και 1 γκολ από επιπόλαιο πέναλντι του Πέρισιτς. 

Την τύχη της την διαχειρίστηκε άψογα στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς βρήκε τους ανοιχτούς χώρους απέναντι στους (εμφανώς καταπονημένους από τις 3 παρατάσεις) Κροάτες και έφτασε το σκορ στο 4-1, μέχρι να μειώσει ο Μάτζουκιτς. Είκοσι χρόνια μετά το «σόου» του Ζιντάν, η Γαλλία είναι ξανά παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber