Nα μη συμμετάσχει αυτή τη χρονιά στο ευρωπανηγυράκι της Eurovision φαίνεται να προσανατολίζεται η διοίκηση της ΕΡΤ.

 

Του Σωτήρη Μανιάτη
 
Nα μη συμμετάσχει αυτή τη χρονιά στο ευρωπανηγυράκι της Eurovision φαίνεται να προσανατολίζεται η διοίκηση της ΕΡΤ.
 
Ουσιαστικά τα στελέχη της ΕΡΤ είναι σχεδόν αποφασισμένα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Πολωνίας, οι δημόσιες τηλεόρασης των οποίων ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν, καθώς δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος συμμετοχής της διοργάνωσης όταν μάλιστα, λόγω της οικονομικής κρίσης, γίνονται συνεχώς περικοπές.
 
Το οριστικό… σήμα πάντως φαίνεται να έδωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου που δήλωσε («Βήμα») ότι ««η δημόσια τηλεόραση δεν θα πρέπει να συμμετάσχει εφέτος στον διαγωνισμό της Eurovision ανταποκρινόμενη στο κυρίαρχο λαϊκό αίσθημα».
 
Μπορεί η Eurovision να είναι ένα εμπορικό προϊόν και να φέρνει διαφήμιση και χορηγούς στα κανάλι με αποτέλεσμα να αφήνει έσοδα, αλλά φέτος με τα διαφημιστικά έσοδα να συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία πολλοί αμφιβάλλουν για το ποιο θα είναι το ενδιαφέρον των εταιρειών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κόστος συμμετοχής υπολογίζεται ετησίως σε 350 έως και 450 χιλιάδες ευρώ με τα δικαιώματα μετάδοσης να αγγίζουν τα 100 έως 120 χιλιάδες ευρώ. Η EBU όμως φέτος έχει ενημερώσει ότι θα υπάρξει και μια αύξηση της τάξης τού 6% έως 7%, κάτι που σημαίνει ότι παρά την κρίση τα έξοδα των τηλεοπτικών οργανισμών που θα συμμετάσχουν θα αυξηθούν.
 
Στελέχη της ΕΡΤ έλεγαν ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν αν έβρισκαν χορηγό που ουσιαστικά θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων -περίπου 200 με 250 χιλιάδες ευρώ- ώστε να επωμιστεί η ΕΡΤ μόνο το ποσόν εξασφάλισης δικαιωμάτων.
 
Ακόμα και έτσι, όμως, υπάρχουν άλλα στελέχη που επιμένουν ότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή όταν συμβαίνουν τέτοιου τύπου περικοπές στον λαό, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κοινωνική πρόκληση ακόμα κι αν έβγαιναν τα έξοδα.
 
Τελική απόφαση δεν υπάρχει, αλλά μετά και τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πρέπει να θεωρείται σίγουρη η μη συμμετοχή της ΕΡΤ στη Eurοvision τον Μάιο του 2013 με τον διαγωνισμό να πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΡΙΚ, καθώς οι υπεύθυνοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου θεωρούν επίσης ότι θα είναι προκλητική μια τέτοια συμμετοχή υπό τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας.
 
s.maniatis@efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber