Της Ελενας Γαλανοπούλου
 
Στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο σπίτι της οδού Χαβρίου και σε ακόμη πέντε απροσδόκητους χώρους επανέρχεται από τις 7 έως τις 14 Δεκεμβρίου για τρίτη φορά το MIRfestival, ένα από τα πιο συναρπαστικά φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης της Αθήνας.
 
Εξι πρότζεκτ διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών αναλαμβάνουν να μας αποκαλύψουν τις πιο σύγχρονες τάσεις στις παραστατικές τέχνες. Εξ ου και ο δανεισμένος από τον διαστημικό σταθμό τίτλος του.
 
Τα έργα που επέλεξε η ιστορικός Τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου αφορούν την κατάρρευση της πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε, παρ” όλα αυτά «δεν είναι καθόλου στρατευμένα. Είναι ιδιαιτέρως ποιητικά και προτείνουν μια τέχνη πολύ ανθρώπινη με άνοιγμα προς το μέλλον», όπως μας εξηγεί.
 
Το φεστιβάλ, φέτος περισσότερο από ποτέ, αποτελεί μια «χειρονομία από την πόλη και προς την πόλη», αφού αφενός μια μεγάλη ομάδα Αθηναίων συμβάλλει στην υλοποίησή του, αφετέρου η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, με απαραίτητη όμως την κράτηση.
 
«Δεν θα μπορούσαμε έτσι κι αλλιώς να βάλουμε είσοδο στα έργα που θα παρουσιαστούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, αλλά αναλογιζόμαστε και τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν», λέει η κ. Γαλανοπούλου.
 
Ελπίζει αυτή η κίνηση «να βρει μιμητές και σε μεγάλους φορείς που έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα πράγματα». Μπορεί το φεστιβάλ να γίνεται με τα ελάχιστα μέσα, όμως, μόνο «φτηνό» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
 
Τα έργα είναι πολύ ακριβά. Οι καλλιτέχνες έκαναν γενναία μείωση στην αμοιβή τους γιατί ήθελαν πολύ να τα στείλουν στην Αθήνα. «Θεωρούν πως αυτό που συμβαίνει εδώ είναι σημαντικό και γι” αυτό που έρχεται στην Ευρώπη», τονίζει η κ. Γαλανοπούλου.
 
Αλλωστε το πρόγραμμα επιχειρεί «να ευαισθητοποιήσει τον θεατή στον κίνδυνο της απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης».
 
Τα ξένα ινστιτούτα και οι πρεσβείες στάθηκαν και φέτος στο πλευρό της διοργάνωσης. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και από τους χορηγούς φιλοξενίας.
 
Αντίθετα, από τη μεριά του κράτους λείπει η ηθική και η υλική συμπαράσταση (παρότι η διοργάνωση εγκρίθηκε στο περίφημο Μητρώο, δεν έλαβε ποτέ χρήματα, μια και ο προηγούμενος υπουργός Πολιτισμού έφυγε χωρίς να υπογράψει). «Δεν είστε προτεραιότητα», ήταν η απάντηση αρμοδίων.
 
Το πρόγραμμα:
 
- Το καλλιτεχνικό δίδυμο των Σουηδών Λούνταλ και Ζάιτλ παρουσιάζει το έργο «Symphony of a missing room» (Η συμφωνία του ανύπαρκτου δωματίου) στο Μουσείο της Ακρόπολης (7 – 13 Δεκεμβρίου -με εξαίρεση τη Δευτέρα 10).
 
Είναι μια ιδιότυπη ξενάγηση με τη βοήθεια ενός προηγμένου συστήματος ασύρματων ακουστικών με 3D ήχο που καθορίζει και αναδιαμορφώνει την αίσθηση του χώρου.
 
- Το διαδραστικό έργο της Νορβηγίδας Μέτε Εντβαρντσεν «Time has fallen asleep in the afternoon sunshine» έρχεται (10 – 13 Δεκεμβρίου) στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
 
Εμπνευσμένη από το τέλος του βιβλίου «Fahrenheit 451» του Ρέι Μπράντμπερι, προσκαλεί τους «αναγνώστες» να συναντήσουν μια μικρή κοινότητα ανθρώπων που έχουν αναλάβει να αποστηθίσουν από ένα βιβλίο για να το σώσουν από την καταστροφή.
 
- Ο Γάλλος χορογράφος Λοΐκ Τουζέ παρουσιάζει το «Autour de la Table» (Γύρω από το τραπέζι). Καλλιτέχνες και επιστήμονες εντοπίζουν στην Αθήνα ανθρώπους που έχουν να αφηγηθούν μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το σώμα τους στον χώρο της εργασίας τους (10-13 Δεκεμβρίου στο Art.Act.Area: Αθηνάς 12, Μοναστηράκι).
 
- Η πρεμιέρα του φεστιβάλ, στις 7 Δεκεμβρίου, θα γίνει με την ομάδα Vasistas της Αργυρώς Χιώτη και τη νέα περφόρμανς «Play back».
 
- Η παράσταση «Γαύδος: το σπίτι» των Ηλέκτρας Αγγελοπούλου, Ανθής Ευστρατιάδου και Ευθύμη Θέου (8, 9 και 10 Δεκεμβρίου στην οικία Χαβρίου 7), καθώς και το έργο της χορογράφου Αρτεμης Λαμπίρη (9 Δεκεμβρίου) «Ανάμεσα» (Rabbithole: Γερμανικού 20, Μεταξουργείο) ολοκληρώνουν το φρέσκο και πρωτότυπο πρόγραμμα.
 
e.galanopoulou@efsyn.gr
 
Εφημερίδα των συντακτών
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber