Ορισμένοι από τους 82 μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας νομίζουν ότι έχουν εκ Θεού το δικαίωμα να προκαλούν. Περίβλεπτη θέση ανάμεσά τους κατέχει ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής.

 

 

Γράφει ο Θοδωρής Ρουμπάνης
 
Ορισμένοι από τους 82 μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας νομίζουν ότι έχουν εκ Θεού το δικαίωμα να προκαλούν. Περίβλεπτη θέση ανάμεσά τους κατέχει ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής.

Στα 74 χρόνια του βρήκε την ευκαιρία:

  • Να υμνήσει τη Χρυσή Αυγή και τα πρωτοπαλίκαρά της.
  • Να τους νουθετήσει, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν σε «γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη» και «ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα».
  • Να ψέξει τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που στηλίτευσε την εγκληματική δράση των νοσταλγών του χιτλερισμού.
  • Να μιλήσει για «προδοτικά ΜΜΕ».
  • Τα όσα εκστομίζει ο επίσκοπος των μαρτυρικών Καλαβρύτων δεν εκπλήσσουν. Ο επί δικτατορίας ιερέας των Σωμάτων Ασφαλείας έχει φροντίσει να δώσει δείγματα γραφής σε ολόκληρη την 34χρονη αρχιερατεία του.
    Είναι εκείνος που δύο φορές μετέφερε στο Σύνταγμα το Λάβαρο της Μονής Μεγίστης Λαύρας για να το υψώσει ενάντια όχι σε κάποια σουλτανική τυραννία ή φασιστική απειλή, αλλά σε νόμιμες ενέργειες συνταγματικών κυβερνήσεων.
    Καμαρώνοντας εμφανίστηκε με το έμβλημα της Επανάστασης του ΄21 στις δύο λαοσυνάξεις:
  • Το 1987, όταν το Ιερατείο είχε κηρύξει σταυροφορία εναντίον του Νόμου Τρίτση για την εθνικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  • Το 2000, όταν οι Αρχιερείς της Μονής Πετράκη θέλησαν μάταια να εμποδίσουν την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.
  • Σήμερα, ο Γέρων Καλαβρύτων ευλογεί και τις πεζοδρομιακές εκδηλώσεις έξω από το «Χυτήριο» του Βοτανικού. Νομίζει ότι θα συγκινήσει το «χριστεπώνυμο πλήθος», αλλά στην πραγματικότητα λίγο απέχει από το προκαλέσει ναυτία.
    Ναυτία προκάλεσε τον Αύγουστο του 2011, όταν ζήτησε και επισκέφθηκε στη φυλακή του Κορυδαλλού τον Νικόλαο Ντερτιλή, τον μοναδικό από τους απριλιανούς που παραμένει έγκλειστος, αρνούμενος να ζητήσει χάρη.
  • Είχε χαρακτηρίσει τότε «πρότυπο ζωής» τον δολοφόνο του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973.
  • Είχε θεωρήσει την επίσκεψή του εκείνη «γροθιά στην ψευδεπίγραφη δημοκρατία της εποχής μας».

Δεν απαντά, όμως, ο δεσπότης ποιους από τους χιλιάδες δεσμώτες στα μπουντρούμια της Ασφάλειας επισκέφθηκε τα χρόνια της δικτατορίας, όταν ήταν ιεροκήρυκας της Βασιλικής Χωροφυλακής. Ποιους από τους εκατοντάδες φρικτά βασανισμένους θέλησε να συναντήσει;

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει (για μια μόνο στιγμή) παρελθόν τα όσα υπέστησαν αναρίθμητοι άνθρωποι του Θεού τα χρόνια της χούντας. Αλλά και σήμερα, ποιον από τους εκατοντάδες γρονθοκοπημένους ή μαχαιρωμένους μετανάστες παρηγόρησε;

Οι Ευαγγελιστές βεβαιώνουν ότι ο ίδιος ο Ιησούς έλεγε πως πίσω από κάθε ασήμαντο άνθρωπο, που έχει ανάγκη βοήθειας, κρύβεται ο Ιδιος. Ειδικά για τους ξένους ξεκαθάρισε ότι «ξένος ήμην και συνηγάγετέ με» (Ματθ, κε, 35).

 

ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber