Ιδιαίτερα προβληματισμένοι οι επιστήμονες για το φαινόμενο ντόμινο αλλά και για την υποτονική μετασεισμική ακολουθία

Σε επιφυλακή παραμένουν οι σεισμολόγοι μετά το σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το γεγονός ότι δεν έχουν εκδηλωθεί πολλοί μετασεισμοί -και με μεγάλα μεγέθη- προβληματίζει τους ειδικούς σε σχέση με το εάν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που ταρακούνησε μέχρι και την Αττική. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την υποτονική μετασεισμική ακολουθία.

«Ένας σεισμός της τάξεως των 5 θα έπρεπε να δώσει μετασεισμούς από 2,5 έως και 4 Ρίχτερ» είπε, με τον ίδιο να σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν προσεισμός.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «στον Ανατολικό Κορινθιακό έχουμε τα μεγάλα ρήγματα των Αλκυονίδων, ωστόσο δεν υπάρχει καμία μετατόπιση προς αυτά, άλλωστε η απόσταση είναι σχετικά μεγάλη και το μέγεθος του σεισμού ήτανε μικρό, οπότε η ενεργοποίησή τους δε φαίνεται πολύ πιθανή από τον χθεσινοβραδινό σεισμό. Βέβαια, ο Ανατολικός Κορινθιακός μαζεύει ενέργεια, και κάποια στιγμή θα μας τη δώσει πίσω».

«Εκείνο που μας προβληματίζει είναι ότι ενδεχομένως ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ να είναι προσεισμός ενός ισχυρότερου. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο με μικρή πιθανότητα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες ή ώρες να γίνουν αυτοί οι ισχυροί μετασεισμοί για να χαρακτηρίσουμε με περισσότερη βεβαιότητα τον 5,1 ως τον κύριο σεισμό» ανέφερε ο Γεράσισμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στον Alpha.

Αποτραβήχτηκαν τα νερά

Παράλληλα, υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων μετά τον σεισμό αποτραβήχτηκαν τα νερά της θάλασσας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σχέση με γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί. Μπορεί να οφείλονται κάλλιστα σε μετεωρολογικά φαινόμενα, όμως και αυτό το στοιχείο θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν μας, όχι όμως ως κύριο στοιχείο. Το κύριο στοιχείο είναι η μετασεισμική ακολουθία».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber