Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Ρέθυμνο - Εμπρησμό υποψιάζεται ο δήμαρχος - Εκκενώνεται οικισμός

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά  στον δήμο Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός του Άη Γιώργη, για την προστασία των κατοίκων. Παράλληλα, ο δήμαρχος της περιοχής κάνει λόγο για βάσιμες υποψίες για εμπρησμό.

Με εντολή του δημάρχου, Γιάννη Ταταράκη, έχουν παράλληλα εκκενωθεί πολυτελείς κατοικίες ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους διαμένοντες τουρίστες.

Όπως ανέφερε o ίδιος, «η φωτιά εκδήλωσε νέα αναζωπύρωση, ενώ εκκενώνεται και πάλι ο οικισμός του Άγιου Γιώργη και οι βίλες που βρίσκονται στην περιοχή»

Ο κ. Ταταράκης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου, ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό.

Ο ίδιος αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα όταν βρέθηκε μερικώς εγκλωβισμένος στο χωριό Μέλαμπες με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση. «Είμαι καλά στην υγεία μου αυτή την ώρα όμως ανησυχώ για το θέμα των αναζωπυρώσεων οι οποίες ενισχύονται συνεχώς και σε πολλά μέτωπα λόγω των μποφόρ που επικρατούν στην περιοχή», είπε ο δήμαρχος.

Πέρα τον πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο Ericsson ενώ αναμένεται να φτάσει ένα ακόμα από την Τρίπολη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

Το δυστύχημα είναι ότι τα καναντέρ δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν λόγω κυματισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση όλων των εστιών από Κρύα Βρύση μέχρι και πιο νότια στο Ροδάκινο.

Νωρίτερα η πυρκαγιά παρουσίασε μια ύφεση, ενώ δεν υπήρχε κάποιο μεγάλο ενεργό μέτωπο, ωστόσο η φωτιά δυστυχώς αναζωπυρώθηκε. 

Σήμερα, Σάββατο 16 Ιουλίου, και συγκεκριμένα λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι τα μέτωπα της φωτιάς εκδηλώνονται σε δυο σημεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Σαχτούρια και απο Μέλαμπες προς Άγιο Γεώργιο με το σκηνικό α θυμίζει καμένη γη. 

Σύμφωνα με τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Μανώλη Παραβολιδάκη, γίνονται ρίψεις νερού απο αέρος ενω στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεων 7-8 μποφόρ. 

Απο το πύρινο μέτωπο, δεν γλίτωσαν ούτε οι στύλοι της ΔΕΗ κάτι που προκάλεσε πολύωρες διακοπές ρεύματος χθες Παρασκευή στις περιοχές τις οποίες έζωσαν οι φλόγες. 

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής έκτασης

Η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου και έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής έκτασης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ορνέ βρίσκονται 33 πυροσβεστικά οχήματα με 120 υπαλλήλους, ενώ από αέρος επιχειρεί ένα ελικόπτερο με ρίψεις νερού. 

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών και παραλιών Στακτούρια, Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Λίγκρες, Ορνέ, Μέλαμπες, Κρύα Βρύση, Άγιος Γεώργιος, ενώ δύο πύρινα μέτωπα κατευθύνονται προς Αγία Γαλήνη και Κρύα Βρύση. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν κινδυνεύουν μέχρι στιγμής οικισμοί.

Όπως είχε τονίσει χθες στο neakriti.gr ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Κρήτης, αρχιπύραρχο, Γιώργος Τσικαλάς, «η κατάσταση, δυστυχώς έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς η δυσβατότητα δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης και τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν τη νύχτα. Με το πρώτο φως ξεκινάμε πάλι».

Μετά τις 8 το βράδυ χθες, η φωτιά πέρασε από το χωριό Μέλαμπες, έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν φθορές, καθώς οι άνδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να την περιορίσουν σημαντικά, όταν ένα άλλο πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν προς την παραλία του Αγίου Γεωργίου, όπου κάτοικοι και καταστηματάρχες, όπως είπαν στο neakriti.gr, έβλεπαν τους καπνούς με τη μυρωδιά του καμένου να είναι έντονη και στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τα ακόμα χειρότερα, κατέβρεχαν διαρκώς με λάστιχα τις περιουσίες τους.

Με πληροφόρίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ και neakriti.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber