Σοβαρά προβλήματα με το σύστημα αντιμετωπίζουν άνθρωποι που νόσησαν για δεύτερη φορά με Covid και δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και η κ. Εβελίνα Χαλαμπαλάκη- πρώην ασθενής covid-, η οποία περιέγραψε το πρόβλημα που έχουν στην έκδοση πιστοποιητικού νόσησης και εμβολιασμού όσοι νοσούν για δεύτερη φορά.

«Αρχικά το θέμα ήρθε εις γνώσην μου από ανθρώπους νοσήσαντες για δεύτερη φορά που με πλησίασαν για να τους ενημερώσω για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά. Είχα και εγώ νοσήσει για δεύτερη φορά. Μιλούσα με τον ΕΟΔΥ και προσπαθούσα να μπω στο σύστημα για να εκδώσω τα πιστοποιητικά μου, και δεν με άφηνε το σύστημα. Θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν και την 3η δόση και το σύστημα δεν τους αφήνει. Εγώ είμαι τυχερή – όπως μου είπε ο ΕΟΔΥ – και μπόρεσα να εκδώσω για δεύτερη φορά πιστοποιητικό νόσησης», είπε η κ. Χαλαμπαλάκη.

«Η ιστορία αυτή έχει φτάσει στο υπουργείο, στους αρμόδιους. Θα πρέπει η ομάδα του υπουργείου που ασχολείται με τους εμβολιασμούς να το λύσει άμεσα. Δεν είναι ένας και δύο άνθρωποι. Το θέμα απασχολεί πολύ κόσμο. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει νοσήσει για δεύτερη φορά. Αρκετοί είναι και αυτοί που δεν ήθελα να δηλώσουν ότι νοσούν», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.

Αναφερόμενη στα όσα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα στο μέτωπο της πανδημίας, η κ. Παγώνη είπε ότι «Τον κορωνοϊό τον σπουδάσαμε εδώ και δύο χρόνια. Βλέπουμε πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Έχουν βγει τα φάρμακα, έχουν προχωρήσει τα πρωτόκολλα, βγήκαν και τα καινούργια εμβόλια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις χώρες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Δεν έχουν παρενέργειες, είναι δύο δόσεις, και η θερμοκρασία συντήρησής τους είναι πολύ απλή, από 2 έως 4 βαθμούς».

«Η επιτροπή θα εισηγηθεί αν θα κάνουμε μια φορά το χρόνο τους εμβολιασμούς, καλό θα είναι να βγει ένα εμβόλιο για όλους τους κορωνοϊούς μια φορά το χρόνο, να ηρεμίσουμε όλοι», πρόσθεσε η ίδια.

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης

Οι προϋποθέσεις έκδοσης είναι:

  • Κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο
  • Ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber