Υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Γιάννης Ρίτσος το 1971, μετά τη δημοσίευση των υποψηφίων από την Σουηδική Ακαδημία

Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα των υποψηφίων για Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1971, υποψήφιος στην οποία ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, Γιάννης Ρίτσος. 

Να σημειωθεί πως η Σουηδική Ακαδημία στην αρχή κάθε έτους δίνει στη δημοσιότητα τους φακέλους στους οποίους περιλαμβάνονται οι υποψηφιότητες όλων των βραβείων, όπως είχαν διαμορφωθεί 50 έτη πριν.  Ανάμεσα στα 90 ονόματα της λίστας, πέρα από τον Γιάννη Ρίτσο, υποψήφιοι ήταν και οι Χόρχε Αμάντο, Λουί Αραγκόν, Αρθουρ Μίλερ, Τένεσι Ουίλιαμς και πολλοί άλλοι σπουδαίοι λογοτέχνες.

Μάλιστα, δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου εκείνης της εποχής, αλλά και μεταγενέστερα, θα ανεβάσουν τον αριθμό των υποψηφιοτήτων του (έως τις 9 ή 11), συνήθως με την επίκληση πληροφοριών από το σουηδικό PEN Club, ομοτέχνους του ή την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. 

Η αμέσως προηγούμενη ελληνική υποψηφιότητα ήταν εκείνη του Παντελή Πρεβελάκη το 1970 (τον είχε προτείνει ο νεοελληνιστής Καριοφίλης Μητσάκης), ενώ την περίοδο 1960-1963 εντοπίζονται τα ονόματα των Ηλία Βενέζη και Στράτη Μυριβήλη, το 1956 της Μέλπως Αξιώτη. Νωρίτερα φυσικά κυριαρχούν οι περιπτώσεις των Νίκου Καζαντζάκη και Αγγελου Σικελιανού. 

Το 1971, το βραβείο Λογοτεχνίας έλαβε ο κομμουνιστής και μεγάλος ποιητής Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος είχε δηλώσει κατά την παραλαβή πως «υπάρχει ένας άλλος ποιητής που αξίζει πολύ περισσότερο από μένα αυτήν την τιμή, ο Γιάννης Ρίτσος».

Μεταξύ του Νερούδα και του Ρίτσου υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και αλληλοεκτίμηση. Ο Έλληνας ποιητής επιλέγει να απευθυνθεί και στον Νερούδα στο περίφημο ποίημά του «Γράμμα στον Ζολιό Κιουρί», όντας εξόριστος στον Αη Στράτη.

«...Ζολιό, πες και στους άλλους αδελφούς μας

στον Ερεμπουργκ, στον Αραγκόν και στον Νερούντα,

στον Ελυάρ, στον Πικασσό και σ' όλα μας τ' αδέρφια

πως είμαστε δω πέρα τρεις χιλιάδες εξόριστοι

Ο Πάμπλο Νερούδα

Ο Πάμπλο Νερούδα

όχι για τίποτ' άλλο, αδέρφια μου, παρά μονάχα, να, γιατί και 'μεις όπως και 'σεις

σηκώνουμε στη ράχη μας ένα αγκωνάρι απ' το καμένο σπίτι μας»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber