Στα «σκαριά» επιδότηση για αλλαγή κλιματιστικού πλυντηρίου, ψυγείου - Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Μέτρα στήριξης και επιδότηση για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και επιδότηση λογαριασμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση κα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κυβέρνηση έχει στρατηγική σε δύο άξονες, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση. Ο ένας αφορά τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώνονται κάθε μήνα, βάσει των τιμών στην χονδρική αγορά ενέργειας. Ο άλλος, όπως εξήγησε, «έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε τα νοικοκυριά να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις. Ήδη έχει ανοίξει το νέο “Εξοικονομώ”, με επιδότηση έως 75% για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών».

«Το άλλο μέτρο, αυτό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών (ενν: με επιδότηση), θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα και θα υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Θα μπορούν τα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν κλιματιστικά, ψυγεία και άλλες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, με καινούριες, ανώτερης ενεργειακής κλάσης, με μικρότερη κατανάλωση ρεύματος», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Μητσοτάκης: Θα δοθεί επιδότηση για την αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί επιδότηση για την αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν' απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Το πρόγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr θα ξεκινήσει την άνοιξη. Η κυβέρνηση θα δώσει «ζεστό χρήμα» ως άμεση επιδότηση (όχι π.χ. συμψηφισμούς με φόρους κ.λπ.) για αγορά ηλεκτρικών συσκευών συγκεκριμένων προδιαγραφών κατανάλωσης, προς αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων. Στόχος είναι πριν το καλοκαίρι να έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικα μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια, καθώς καταναλώνουν 30% - 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας.

Αντίστοιχο πρόγραμμα εξήγγειλε προ λίγων ημερών και η Κύπρος, με επιδότηση έως και 600 ευρώ ανά συσκευή. Εκεί όμως η επιδότηση θα ισχύσει στοχευμένα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, μόνον για ευάλωτα νοικοκυριά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του protothema.gr, η επιδότηση ανά συσκευή θα είναι μικρότερη αλλά θα ισχύσει για όλα τα νοικοκυριά χωρίς εξαιρέσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber