Γράφει ο Γιώργος Μακράκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑ

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι από 1/6 θα αυξηθεί ο μισθός των πλήρως απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της μείωσης των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ κατά 0,90 μονάδες.

Παρατήρηση 1η: Ακόμα κι αυτή η μείωση των εισφορών (που δεν θα έχει θετικό πρόσημο για την κοινωνία και θα το εξηγήσουμε) είναι ετεροβαρής υπέρ του εργοδότη, 0,48 για τον εργοδότη , 0,27 για το εργαζόμενο.

Παρατήρηση 2η: Η αύξηση που θα προκύψει, 2,73 ευρώ στο μισθό των εργαζομένων και 3,12 ευρώ για τους εργοδότες, είναι ποσά που δεν μπορούν να επιφέρουν καμιά συνέπεια στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, καμιά άμεση συνέπεια στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και καμιά συνέπεια εντέλει στην πορεία της οικονομίας της ανάπτυξης και της εργασίας.

Η μείωση των εισφορών αφορά κατά 0,75 τη μείωση των ασφαλίστρων υπέρ του κλάδου της ανεργίας, αφορά δηλαδή την ασφάλιση του εργαζομένου για τον κίνδυνο της ανεργίας, ακόμα πιο λιανά αφορά το επίδομα ανεργίας.

Ένα 1ο ερώτημα προς την Κυβέρνηση είναι αν θεωρεί απαραίτητο το επίδομα ανεργίας? Φαντάζομαι πως η απάντηση θα είναι αναφανδόν ΝΑΙ. Αφού όμως θεωρεί απαραίτητο το επίδομα ανεργίας γιατί ξεκινά τη μείωση των εισφορών και άρα τη μείωση των πόρων από το επίδομα αυτό?

Ένα 2ο ερώτημα είναι γιατί μια φιλελεύθερη κυβέρνηση όπως θέλει να ονομάζεται, κρατικοποιεί επιδόματα, τα οποία είχαν εξασφαλισμένους πόρους?

Εδώ ακριβώς παρατηρούμε ένα άλλο παράδοξο.

Πιο είναι το παράδοξο? Για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση που η κατεύθυνση της είναι «όλα στους ιδιώτες» θα περίμενε κανείς ότι δεν θα αναλάμβανε να «φορτώσει» στον κρατικό προϋπολογισμό τους πόρους για τα επιδόματα ανεργίας τη στιγμή που οι πόροι για τα επιδόματα είναι εξασφαλισμένοι και με το παραπάνω, από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Διευκρινίζουμε ξανά ότι οι πόροι για τα επιδόματα ανεργίας προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, που η κυβέρνηση έρχεται τώρα με νόμο να μειώσει. Η κρατική χρηματοδότηση είναι περιττή, αφού τα έσοδα από τις εισφορές φτάνουν και περισσεύουν για τα επιδόματα ανεργίας.

Μια κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει την ανάπτυξη θα αύξανε το επίδομα ανεργίας και τον αριθμό των δικαιούχων-δικά τους χρήματα είναι εξάλλου. Αντί αυτού η φιλελεύθερη κυβέρνηση μειώνει τις εισφορές, άρα μειώνει την ασφάλιση για τον κίνδυνο της ανεργίας και οδηγεί σε μια κοινωνία εργασιακού μεσαίωνα.

Φαντάζομαι ότι η απάντηση της κυβέρνησης στις παραπάνω μομφές θα είναι ότι θα εγγυηθεί το επίδομα ανεργίας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ένας παραλογισμός δηλαδή. Η φιλελεύθερη κυβέρνηση μειώνει τις εισφορές, μειώνει τους πόρους, τους ιδιωτικούς πόρους για την ασφάλιση του κινδύνου της ανεργίας και θα εγγυηθεί την κρατική επιχορήγηση? Είναι έτσι? Δεν είναι έτσι αν έτσι νομίζεται.

Η κυβέρνηση δεν θα εγγυηθεί τίποτα και δεν θα διασφαλίσει τίποτα για το μέλλον. Η κυβέρνηση έχει ένα πραγματικά νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό που ροκανίζει επικοινωνιακά και οικονομικά κάθε μορφή στήριξης στους αδύναμους, εν προκειμένω στους άνεργους. Δημιουργεί αργά και σταθερά ένα περιβάλλον για λίγους. Επιδιώκει φτηνή εργατική δύναμη για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων και αυτό προϋποθέτει την έλλειψη υποστήριξης των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων για να οδηγηθούν αναγκαστικά στην φτηνή εργασία, στη σχεδόν δουλεία και τη δουλοπαροικία.


 


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber