Στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Οι πόλεμοι, η βία και οι διώξεις οδήγησαν στον εκτοπισμό αριθμού- ρεκόρ ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βίαια ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια το 2018 και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει δει ποτέ η Ύπατη Αρμοστεία στα 70 περίπου χρόνια λειτουργίας της.
Σύμφωνα με στοιχεία από την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας η οποία δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2019, σχεδόν 70,8 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν βιαίως εκτοπιστεί.

Συγκριτικά, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ξεριζωμένων είναι διπλάσιος σε σχέση με 20 χρόνια πριν, και κατά 2,3 εκατ. μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι.
«Αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την μακροπρόθεσμη αυξητική τάση του αριθμού των ανθρώπων που χρειάζονται προστασία εξαιτίας του πολέμου, των συγκρούσεων και των διώξεων. Ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι συχνά διχαστική, παρατηρούμε επίσης ένα μεγάλο κύμα γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης, ιδίως από τις κοινότητες που υποδέχονται ήδη μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Βλέπουμε επίσης να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη δράση νέοι φορείς, όπως φορείς ανάπτυξης, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες. Το γεγονός αυτό δεν αντανακλά μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι. «Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα θετικά παραδείγματα και να διπλασιάσουμε την αλληλεγγύη που δείχνουμε με τους χιλιάδες αθώους ανθρώπους που αναγκάζονται, καθημερινά, να εγκαταλείπουν τις εστίες τους».
Ανάμεσα στα 70,8 εκατ. που αναφέρει η έκθεση, βρίσκονται τρεις βασικές ομάδες. Η πρώτη είναι οι πρόσφυγες, δηλαδή άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου, των διώξεων ή των συγκρούσεων. Το 2018, ο αριθμός των προσφύγων έφτασε τα 25,9 εκατ. παγκοσμίως, δηλαδή 500.000 περισσότεροι από το 2017. Περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες είναι κάτω των 18 ετών. 
Η δεύτερη ομάδα είναι οι αιτούντες άσυλο – άνθρωποι που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους και λαμβάνουν διεθνή προστασία, αλλά περιμένουν να βγει η απόφαση του αιτήματος ασύλου τους. Στο τέλος του 2018, υπήρχαν 3,5 εκατ. αιτούντες άσυλο παγκοσμίως.
Η τρίτη και μεγαλύτερη ομάδα, που ανέρχεται στα 41,3 εκατ., είναι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές εντός της χώρας καταγωγής τους, μια κατηγορία που είναι γνωστή ως εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs).
Σε ποσοστό 57% οι πρόσφυγες προέρχονται από τρεις χώρες:
-    Συρία: 6,7 εκατ. 
-    Αφγανιστάν: 2,7 εκατ.
-    Ν. Σουδάν: 2,3 εκατ.

     Οι κυριότερες χώρες φιλοξενίας προσφύγων είναι:
-    Τουρκία: 3,7 εκατ.
-    Πακιστάν: 1,4 εκατ.
-    Ουγκάντα: 1,2 εκατ.
-    Σουδάν: 1,1 εκατ
-    Γερμανία: 1,1 εκατ.

Υπάρχουν επίσης 3,9 εκατ. ανιθαγενείς, στους οποίους έχει στερηθεί η ιθαγένεια και πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η απασχόληση και η ελεύθερη κυκλοφορία.
Όπως επισημαίνεται από τον Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η συνολική αύξηση των εκτοπισμένων συνεχίζει να ξεπερνάει σε ρυθμό την εύρεση λύσεων για τους ανθρώπους αυτούς. Η καλύτερη λύση για οποιονδήποτε πρόσφυγα είναι να μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του οικειοθελώς, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν την ένταξη στην κοινότητα υποδοχής ή την επανεγκατάσταση σε μια τρίτη χώρα. Ωστόσο, μόνο 92.400 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες το 2018, που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 7% όσων περιμένουν για επανεγκατάσταση. Περίπου 593.800 πρόσφυγες κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ 62.600 πολιτογραφήθηκαν.
 

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες / ΑΠΕ- ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber