Μην αντιμετωπίζετε το διάβασμα παιδικών βιβλίων ως «αγγαρεία»

Γνωρίζετε ότι η αφήγηση έχει μόνο οφέλη, όχι μόνο για τον ακροατή, αλλά και για τον αφηγητή;

  • Η αφήγηση προσφέρει διασκέδαση. Οι ιστορίες μπορούν να σε αιχμαλωτίσουν, να σε συγκινήσουν, να σε κάνουν να γελάσεις και να προβληματιστείς.
  • Η αφήγηση αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών. Μέσα από την αφήγηση ο ακροατής/μαθητής μαθαίνει καινούργια πράγματα, νέες ιδέες και θέματα, χωρίς περίπλοκα μέσα εκμάθησης.
  • Η αφήγηση μας βοηθάει να είμαστε συγκεντρωμένοι, τόσο ο ακροατής που ακούει την ιστορία, όσο και ο αφηγητης, που πρέπει να μείνει προσηλωμένος στο κείμενο, για να μπορέσει να το αποδώσει όσο το δυνατόν πιο πιστά.
  • Η αφήγηση εξάπτει την φαντασία. Ειδικά όταν δεν υπάρχει εικονογράφηση, το μυαλό μπαίνει στη διαδικασία να πλάσει το σκηνικό της ιστορίας, τους πρωταγωνιστές, την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη λεπτομέρεια. Τα μάτια μας γίνονται οι μηχανές προβολής μιας ταινίας που παίζει μέσα στο μυαλό μας, όσο την ακούμε να μας την αφηγούνται.
  • Η αφήγηση μας φέρνει σε επαφή με κείμενα που δύσκολα θα επιλέγαμε μόνοι μας, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Τα παιδιά δεν θέλουν απαραίτητα ένα απλοϊκό κείμενο. Ένα πιο λογοτεχνικό κείμενο, με όμορφες, περίτεχνες λέξεις είναι ικανό να τα εισάγει στη μαγεία του περιγραφικού λόγου και να τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.
  • Αλήθειες και μύθοι. Πολλές ιστορίες κρύβουν αλήθειες και άλλες είναι δημιουργήματα της φαντασίας μας. Αυτό μπορεί να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν να σκέφτονται κριτικά και να διαχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα.

Πηγή/περισσότερα για την αφήγηση: Κόκκινη Αλεπού

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber