Σε ποιες τράπεζες διετέλεσε στέλεχος

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ άνθρωπος-κλειδί για τα σκάνδαλα των εξοπλισμών και της Siemens. Ο Οσβαλντ εντοπίστηκε στο Αμπου Ντάμπι και συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο  εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγγελής.

Ποιος είναι όμως ο Όσβαλντ και ποιος ο ρόλος του στα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και της Siemens;

Ο Όσβαλντ γνωστός στους τραπεζικούς κύκλους διετέλεσε στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια στη BNP PARIBAS και εμπλέκετια σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ήταν προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου Φάνυ Λυγινού.

Οι αρχές της Ελβετίας είχαν αρνηθεί την έκδοση του στην Ελλάδα, ωστόσο ο τραπεζίτης συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι. Ήδη έχει οδηγηθεί ενώπιον δυο ανακριτών που ερευνούν μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα και έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του. Η φυλακή ωστόσο για τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ είναι μονόδρομος καθώς αναμένεται να παραμείνει κρατούμενος προκειμένου να καθίσει μαζί με δεκάδες ακόμα κατηγορούμενους στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για τα "μαύρα" ταμεία της SIEMENS.

Όπως αναφέρει το thetoc.gr, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ ήταν αχώριστο δίδυμο στο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές καθώς έχουν εμπλακεί σε περισσότερες της μιας υποθέσεις 0 συγκοινωνούντα δοχεία. Μάλιστα οι δύο εμπλεκόμενοι ακολούθησαν την ίδια τακτική απέναντι στις ελληνικές ανακριτικές αρχές, αρνούμενοι να εμφανιστούν για να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις στις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Μόνο το περασμένο καλοκαίρι εκδόθηκαν τρία εντάλματα σύλληψης από τους ανακριτές Διαφθοράς.

Ο Ζαν Κλόντ Όσβαλτν και ο Φάνης Λυγινός εμπλέκονται και στη δικογραφία που αφορά στην προμήθεια των υποβρυχίων, με συμβαλλόμενους την εταιρία HDW και τα ελληνικά ναυπηγεία, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.

 

Στο παραπεμπτικό βούλευμα που εκδὀθηκε πρόσφατα γίνεται ιδιαίτερη μνεία  στον τραπεζίτη Ζ.-Κλ. Όσβαλντ και στον Φ. Λυγινό, οι οποίοι, όπως περιγράφεται, μέσω εταιρειών, διαπιστευμάτων, αλλά και υπεράκτιων έβαλαν στους λογαριασμούς του επίσης κατηγορουμένου, Α. Κάντα (τότε αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ) χρηματικό ποσό από μίζες ύψους 1.471.549 ευρώ. Στη συνέχεια μεταβίβασαν την παράνομη περιουσία του Α. Κάντα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της τράπεζας Julius Baer στη Σιγκαπούρη. Τα χρήματα μπήκαν σε ίδρυμα με σκοπό να αποσυνδεθούν από τα κεφάλαια Κάντα και τελικά να καταλήξουν στην Αθήνα. Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγήθηκαν και κεφάλαια από τους τραπεζίτες Φ. Λυγινό και Σπ. Μεταξά, επίσης κατηγορούμενο.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber