Ανακοίνωση

Παρακολουθούμε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον αγώνα των κυπρίων συναδέλφων, δασκάλων και καθηγητών, για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου και την απόκρουση των μέτρων της κυπριακής κυβέρνησης που οδηγούν στη διάλυσή του. Πρόκειται για μέτρα νεοφιλελεύθερης  έμνευσης, σαν αυτά που έχουμε γευτεί εδώ στην Ελλάδα, ειδικά στη μνημονιακή περίοδο από το 2010 και μετά, και σε αρκετές άλλαες χώρες που διαμορφώνουν την εκπαιδευτική τους πολιτική με βάση τις απόψεις για προσαρμογή της εκπαίδευσης στην αγορά και εμπορευματοποίση της Παιδείας, όπως την προωθούν η Ε.Ε, ο Ο.Ο.Σ.Α και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην Κύπρο οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί τη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών.Oι ίδιες πολιτικές και στην ίδια κατεύθυνση εφαρμόζονται και μετά την τυπική «έξοδο» από τα μνημόνια.Η κυβέρνηση Αναστασιάδη της «μεταμνημονιακής» Κύπρου, ανακοίνωσε στις 4 Ιουλίου μια σειρά μέτρων με αντιεκαπιδευτικό χαρακτήρα στα πλαίσια του εξορθολογισμού της εκπαίδευσης. Προωθεί την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών(μειώνει για τους εν ενεργεία και καταργεί για τους από εδώ και πέρα διοριζόμενους τη σταδιακή μείωση του ωραρίου με τα χρόνια υπηρεσίας, προωθεί τον περιορισμό των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, μετατρέποντας το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ο.Λ.Μ.Ε.Κ οι περικοπές των μισθών των εκπαιδευτικών μετά την εφαρμογή του Μνημονίου στο νησί (2012-2015) έφτασαν το 30%, έγιναν περικοπές στις δαπάνες για την Παιδεία, ενώ τη φετινή χρονιά διορίζονται 300 λιγότεροι εκπαιδευτικοί.1. Προωθείται διαφορετικό καθεστώς διορισμού των εκπαιδευτικών με διαφορετικούς καταλόγους, διοριστέων και διορισίμων, «με διαφορετικό καθεστώς εργοδότησης ανάμεσα στους δύο καταλόγους ως προς τη μισθοδοσία και ως προς την αναγνώριση υπηρεσίας των εκπαιδευτικών»2

Σε μια πολιτική που πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαιδευσης, στοσχοποιεί τους εκπαιδευτικούς και τον αγώνα τους, θεωρεί υπευθυνους για την κρίση στην εκπαίδευση τους αγώνες και την απεργία των εκπαιδευτικών και όχι τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, αντιστοιχεί η αντιδημοκρατικότητα και ο αυταρχισμός. Η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει αποδυνάμωση της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος στην προσπάθειά της να καμφθούν οι αντιστάσεις των εκπαιδευτικών. Στον ίδιο στόχο εντάσσεται και η εντελώς απαράδεκτη δήλωση του Αρχιεπισκόπου της Κυπριακής Εκκλησίας εναντίον του αγώνα των εκπαιδευτικών. (18/07/2018)3

Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς ο χώρος της εκπαίδευσης στην Κύπρο βρίσκεται σε  αγωνιστικό αναβρασμό. Την Τρίτη και Τετάρτη  18 και 19 Σεπτεμβρίου 2018 οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθας Εκπαίδευσης του νησιού κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία , η οποία πραγματοποιήθηκε με το συντριπτικό ποσοστό του 95%. Το βασικό σύνθημα της κινητοποίησης ηταν «Όχι στη Διάλυση του Δημόσιου Σχολείου».

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των κυπρίων συναδέλφων για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας στους τωρινούς και μελλοντκούς τους αγώνες. Είμαστε στο πλευρό τους. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber