Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Χανίων

Συναδέλφισσες/-οι,

Όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε, από την εκλογή Σύριζα και εξής, αλλά και αυτό που θα ακολουθήσει την 4ηαξιολόγηση, θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση ως κλάδος και ταυτόχρονα να πιέζουμε τις ηγεσίες των ομοσπονδιών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ως οφείλουν. Όπως τις αναγκάσαμε όλες τις προηγούμενες φορές που κήρυξαν απεργίες, έτσι πρέπει να λειτουργούμε και τώρα και όχι να τις αφήνουμε στο «απυρόβλητο» να οργανώνουν φιέστες τύπου «κοινωνικής συμμαχίας». Αυτό ήταν και είναι βασική πολιτική θέση της Πρωτοβουλίας Παρέμβασης εκπαιδευτικών και αυτό εξηγεί τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στην ΕΛΜΕ  Χανίων.

Η διαφωνία που δημιουργήθηκε στα μέλη του προεδρείου πάνω στο θέμα της απεργίας της 30ης Μάη και η πλήρης αδιαφορία των υπόλοιπων παρατάξεων που συμμετέχουν σ το ΔΣ(ΣΥΝΕΚ, ΑΟΚ, Παρέμβαση για τη ρήξη και την ανατροπή) , είχε ως αποτέλεσμα να μην καλεί επίσημα η ΕΛΜΕ στην απεργία. Ως Πρωτοβουλία Παρέμβαση εκπαιδευτικών καλέσαμε χωρίς περιστροφές στην απεργία και  διαδηλώσαμε μαζί με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το σύλλογο εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Χανίων και άλλους φορείς και εργαζόμενους στην πλατεία Αγοράς.

Θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι :

1. Το σωματείο πρέπει να καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις απεργίες που προκηρύσσουν η  ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ και να παίρνει κάθε δυνατό μέτρο για να είναι επιτυχημένες και αποτελεσματικές, βάζοντας το δικό μας πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο όπως το έχουμε ψηφίσει στις γενικές μας συνελεύσεις.
  2. ‘Όταν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες  των ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ  ολιγωρούν, να παίρνουμε εμείς απ τα κάτω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να προχωράμε σε κινητοποιήσεις ακόμα και χωρίς τις ΟΛΜΕ ή/και ΑΔΕΔΥ.
  3. Ασκούμε την πιο σκληρή κριτική στις γραφειοκρατικές αυτές ηγεσίες, στο πολιτικό τους πλαίσιο, στην συνθηκολόγησή τους  με τον ταξικό αντίπαλο και διαχωριζόμαστε μαζί τους πολιτικά και όχι χωροταξικά.

Σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα υπήρξε διαφωνία στο προεδρείο ως προς την Γενική απεργία στις 30 Μάη και  ως εκ τούτου υποβάλλαμε στη διάθεση του προέδρου την παραίτησή μας από τη θέση του Γ. Γραμματέα του σωματείου. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της 30/5, για αποδοχή της παραίτησης και ανασυγκρότησης του προεδρείου, δηλώσαμε ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους συναγωνιστές  της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στα παραπάνω θέματα, τότε παύουν να ισχύουν οι λόγοι  της παραίτησης και συγκροτείται εκ νέου προγραμματικό προεδρείο. Στην ίδια συνεδρίαση κατά τη διαδικασία ανασυγκρότησης του προεδρείου έγινε η πρόταση από τον Πρόεδρο του ΔΣ για αναλογικό προεδρείο και εκπροσώπηση ανάλογα με δύναμη της κάθε παράταξης. Τα ΣΥΝΕΚ ( 2η δύναμη) για μια ακόμη φορά αρνήθηκαν να αναλάβουν τη θέση του Γ. Γραμματέα και κάθε ευθύνη λειτουργίας  της ΕΛΜΕ που τους αναλογεί. Το ίδιο έπραξε και η ΑΟΚ( 3η δύναμη) με αποτέλεσμα η πρόταση για αναλογικό προεδρείο εκ των πραγμάτων να ναυαγήσει.

Στη συνεδρίαση της 6/6  επανήλθε από τον πρόεδρο η πρόταση για προγραμματικό προεδρείο στη βάση του κεκτημένου των 3 χρόνων λειτουργίας μαζί με τις απαραίτητες δεσμεύσεις σχετικά με τα παραπάνω επίμαχα ζητήματα  και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό καθώς  οι μάχες που έχουμε μπροστά μας χρειάζεται να βρουν το σωματείο με προεδρείο που είναι ξεκάθαρα παρών σε όλους τους αγώνες, με διάθεση να τους καθορίζει και να τους διαμορφώνει.

Συνάδελφοι των ΣΥΝΕΚ ένα κρίσιμο ερώτημα για τη στάση σας στην ειδική συνεδρίαση:

Γιατί δεν λέτε στους συναδέλφους ότι στην ειδική συνεδρίαση του ΔΣήρθατε και διαβάστε την απόφασή σας (ότι οι κατηγορίες δεν είναι βάσιμες!), χωρίς να έχετε ακούσει ούτε τις κατηγορίες, ούτε πως αυτές τεκμηριώνονται, ούτε το απολογητικό υπόμνημα  του Δαμασκηνού. Πήρατε το λόγο αμέσως μετά τον πρόεδρο και ανακοινώσατε την απόφασή σας! Αν περιμένατε θα ακούγατε ότι δεν προτείναμε κανένα πειθαρχικό μέτρο από αυτά που ορίζει το καταστατικό (άρα τα περί ειδικού δικαστηρίου είναι έωλα) αλλά την πολιτική καταδίκη αυτών των πράξεων και  συμπεριφορών. Αντί αυτού διαλέξατε τη στάση του Πόντιου Πιλάτου και του πολιτικού «πλυντηρίου».

Είναι θλιβερό, πάντως, σε τόσο κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο και τους εργαζόμενους, και πάνω σε μια σοβαρή απόφαση του σωματείου μας, κάποιοι να επιχειρούν να κερδίσουν πολιτική υπεραξία και «καρέκλες», δημοσιεύοντας πολιτικές επιλογές άλλων,  χωρίς ίχνος ήθους και πολιτικού πολιτισμού. Αλλά είναι ακόμα πιο θλιβερή η στάση όσων τους καλύπτουν, διαβλέποντας προσπάθεια «πολιτικής εξόντωσης “αντιπάλων”» (από την ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ). Όσο, όμως, κι αν προσπαθούν να βαφτίσουν κάποιοι το ψάρι κρέας, τους ενημερώνουμε, ότι όσο η κυβέρνηση Σύριζα, με το δεξιό δεκανίκι τους, ΑΝΕΛ, ακολουθεί την πεπατημένη των μνημονίων και τους επαχθείς για τους εργαζόμενους   όρους των θεσμών, η ΕΛΜΕ, όπως και όλοι οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί χώροι θα είναι για μας  «χώροι μεταφοράς πολιτικών αντιπαραθέσεων» (από την ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ).

Περιμένουμε με αγωνία, να διαβάσουμε-επιτέλους!- τη θέση όλων των παρατάξεων για τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους και τι προτείνουν να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε!

Να πάρουμε τώρα όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να αναγκαστεί η ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει απεργία ενόψει των μέτρων για την 4η αξιολόγηση και αν δεν το πράξει να προχωρήσουμε σε κήρυξη των αναγκαίων κινητοποιήσεων σε συντονισμό με άλλα σωματεία.

Χανιά 7/6/201

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ