Β ΕΛΜΕ Πειραιά

Την Τετάρτη 14/3/2015 τα τρία σωματεία (Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά, Ένωση Γονέων Κορυδαλλού, Σύλλογος εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης Κορυδαλλού-Αγ Βαρβάρας) τοποθετήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορυδαλλού για το αδιέξοδο που έχει προκληθεί  στις χρηματοδοτήσεις των σχολείων από τις σχολικές επιτροπές (Α/βάθμιας και Β.βάθμιας).

Με τις τοποθετήσεις των προέδρων των τριών σωματείων και μεγάλου αριθμού δημοτικών συμβούλων, κυρίως των παρατάξεων ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ (Καίτη Κυλάκου), Δήμος για Όλους (Γιώργος Δημόπουλος), Λαϊκή Συσπείρωση (Παπουτσιδάκη Ελευθερία) αναδείχθηκαν τα παρακάτω προβλήματα:

1. Υπέρογκα χρέη προς τις ΔΕΚΟ.
  2. Αδιαφάνεια στις χρεώσεις των σχολικών επιτροπών.
  3. Αδιαφάνεια στο συνολικό χρέος των σχολικών επιτροπών.
  4. Χρεώσεις που δεν αφορούν στα σχολεία, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που μας παρέσχε ο δήμος (τα οποία στη συνέχεια ισχυρίσθηκε ότι είναι λανθασμένα)
  5. Άνιση κατανομή των χρημάτων στα σχολεία, σύμφωνα πάλι με τα παραπάνω στοιχεία.
  6. Αδιαφάνεια στις πιστώσεις για τη σίτιση οικονομικά αδύνατων μαθητών, τις οποίες έπρεπε να καταβάλλει ο δήμος στις σχολικές επιτροπές
  7. Μη εφαρμογή του νόμου 318/11 από τις σχολικές επιτροπές.
  8. Καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων που διογκώνουν τα χρέη στα σχολεία (π.χ. διαρροές, κοινά ρολόγια κ.α.).
  9. Παρεμβάσεις στη λειτουργία της σχολικής επιτροπής από άτομα που δεν έχουν θεσμικό ρόλο μέσα στη σχολική επιτροπή.
  10. Κατανομές χρημάτων της κρατικής επιχορήγησης  που δεν έγιναν ποτέ (1η και 2η κατανομή του 2017) από τη Β/βάθμια σχολική επιτροπή.
  11. Σφάλματα στα παρεχόμενα στοιχεία (π.χ. απολογισμός σχολικής επιτροπής Β/βάθμιας για το 2017, ψηφισμένες πιστώσεις 2017, το ύψος του χρέους της Β/βάθμιας).

Η Διοίκηση του δήμου παραδέχτηκε :

1. Κακή ερμηνεία του νόμου στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί έως τώρα η σχολική επιτροπή.
  2. Προβλήματα στην παρεχόμενη προς τους φορείς πληροφόρηση.
  3. Σοβαρές παραλείψεις στη λειτουργία και τις υποχρεώσεις της σχολικής επιτροπής.
  4. Ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την έως τώρα λειτουργία της σχολικής επιτροπής.
  5. Ανάληψη δαπανών από την σχολική επιτροπή, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής.
  6. Κατανομές κρατικής επιχορήγησης προς τα σχολεία για τις οποίες δεν έγιναν ποτέ συνεδριάσεις της σχολικής επιτροπής.

Ο Δήμος δεσμεύτηκε:

1. Για την πλήρη αποπληρωμή των χρεών των σχολικών επιτροπών, χωρίς ωστόσο να ενημερώσει για το ύψος των χρεών και χωρίς να δεσμευτεί για τον χρόνο αποπληρωμής. Παραδέχτηκε ότι η έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τα έσοδα του Δήμου παρουσιάζει νομικά προβλήματα.
  2. Για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών σε πνεύμα συναίνεσης με την εκπαιδευτική κοινότητα και διαφάνειας, επιμένοντας ωστόσο να διατηρεί   στη θέση τους τους υπεύθυνους για το αδιέξοδο και αρνούμενος να αλλάξει τη σύνθεση της σχολικής επιτροπής, τοποθετώντας κυρίως μέλη που να έχουν σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα.
  3.  Για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
  4. Οι σχολικοί τροχονόμοι να πληρώνονται από κονδύλια του δήμου (παραδεχόμενος όμως ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση από κονδύλια του δήμου).
  5. Τα χρήματα των κυλικείων να δίνονται στα σχολεία. Ωστόσο θα συνεχίσουν να αποδίδονται με καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία δεσμεύει τους δήμους να αποδίδουν τα χρήματα στα σχολεία σε πέντε ημέρες.

Ο Δήμος δεν δεσμεύτηκε:

• Να καταγραφούν οι λανθασμένες χρεώσεις των σχολείων και τα χρήματα να επιστραφούν στα σχολεία.
  • Να ενισχυθεί ο ρόλος την εκπαιδευτικής κοινότητας στην σχολική επιτροπή.
  • Να αποπληρωθούν τα χρέη πριν τη λήξη της θητείας αυτού του δημοτικού συμβουλίου.
  • Για το πότε θα δοθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα αξιόπιστα στοιχεία για τα έξοδα, τα χρέη και τα έσοδα των σχολικών επιτροπών.

Καταγγέλλουμε:

Τη δημόσια τοποθέτηση του εντεταλμένου δημοτικού σύμβουλου για θέματα παιδείας κ. Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, ο οποίος ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα παρακάμψει τα νόμιμα εκλεγμένα όργανα των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, χαρακτηρίζοντας τα μάλιστα «μεσάζοντες» .

Άρχισε δε να καλεί μεμονωμένα Διευθυντές Λυκείων, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προκαλέσει διάσπαση, ξεχνώντας ότι οι διευθυντές των σχολείων της δευτεροβάθμιας του Κορυδαλλού, τόσο ξεχωριστά όσο και μαζί με τη Β΄ΕΛΜΕ, έχουν συνδιαμορφώσει τις θέσεις τους και παραμένουν ενωμένοι σε αυτές.

Η Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά θα εμποδίσει με κάθε τρόπο την αυθαίρετη διαχείριση των χρημάτων των σχολείων και απαιτεί από τον Δήμαρχο την άμεση απομάκρυνση των στελεχών της διοίκησης που καταφεύγουν σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και συμπεριφορές και διαταράσσουν το πνεύμα συνεργασίας, που θα έπρεπε να υπάρχει στον δήμο μας σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο όπως αυτόν της παιδείας.

Οι συμπεριφορές αυτές επιβεβαιώνουν τους φόβους μας για την πρόθεση της διοίκησης του Τομέα Παιδείας του Δήμου όχι μόνο να μην σταματήσει την προβληματική διαχείριση των χρημάτων των σχολείων, αλλά να εμπεδώσει τις προσπάθειες της, παρακάμπτοντας την εκπαιδευτική κοινότητα.

Καλούμε τα μέλη μας να αδιαφορήσουν σε οποιαδήποτε σχετική πρόσκληση από τον εντεταλμένο Σύμβουλο Παιδείας κ. Γρ. Γουρδομιχάλη, όσο διαρκεί αυτό το κλίμα στον χώρο της παιδείας.

Σας καλούμε όλους σε επαγρύπνηση για άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4