Κόλαφο για τη δεξιά κυβέρνηση Πινιέρα στην Χιλή και την πολιτική πλήρους απορρύθμισης της Παιδείας αποτελεί η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης έπειτα από την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά τη διαδικασία αναγνώρισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας.
 
Η παραίτηση του Τεόντορο Ριμπέρα αποτελεί όμως και μια πρώτη δικαίωση για το φοιτητικό κίνημα της χώρας, που εδώ και δύο περίπου χρόνια διοργανώνει τακτικά μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας κατηγορώντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για την εξαπάτηση τόσο των φοιτητών τους όσο και των φορολογουμένων.
 
Ο Ριμπέρα αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτηση του το βράδυ της Δευτέρας, όταν αποκαλύφθηκαν οι στενοί δεσμοί που είχε με ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καθώς επίσης και με έναν πρώην κρατικό αξιωματούχο ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην καρδιά της αντιπαράθεσης, τον Λουίς Εουχένιο Ντίας.
 
Ο Ντίας, που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπεύθυνος της υπηρεσίας αναγνώρισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι σήμερα προφυλακισμένος, καθώς κατηγορείται ότι ουσιαστικά πουλούσε τους τίτλους αναγνώρισης έναντι εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Μετά την αναγνώρισή του, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο λαμβάνει εκατομμύρια δολάρια ως επιδότηση από το χιλιανό Δημόσιο.
 
Στο πλαίσιο των ερευνών, αποκαλύφθηκαν επίσης οι σχέσεις πολλών ιδιωτικών πανεπιστημίων με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Ύστερα από πολλές καταγγελίες, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά τον Οκτώβριο να διερευνήσει τη διαδικασία αναγνώρισης του ιδρύματος Universidad del Mar. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι φοιτητές του πανεπιστημίου είχαν τεράστια κενά σε ό,τι αφορά τη διδακτική ύλη, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η ακύρωση της αναγνώρισης, κάτι που ενδέχεται τελικά να οδηγήσει στο κλείσιμο του πανεπιστημίου και στη μεταφορά των 18.000 φοιτητών του σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο πρύτανης του ιδρύματος, Εκτορ Σουνίγα, συνελήφθη κατηγορούμενος δια δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
 
Παρ' όλα αυτά, οι Χιλιανοί φοιτητές κατηγορούν την κυβέρνηση για ημίμετρα και για την απροθυμία της να συζητήσει συνολικά το εκπαιδευτικό μοντέλο της χώρας που από τη δικτατορία Πινοτσέτ και μετά έχει παραδώσει την Παιδεία στα χέρια ιδιωτικών επιχειρήσεων. "Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας κάνουν σαν να πρόκειται για το κλείσιμο μιας εταιρείας" τονίζει ο φοιτητής Ντιέγο Βέλα. "Η Παιδεία όμως δεν είναι επιχείρηση. Μιλάμε για 18.000 φοιτητές, τα δικαιώματα των οποίων παραβιάστηκαν, καθώς παραδόθηκαν στις διακυμάνσεις της αγοράς, με αποτέλεσμα το μέλλον τους να είναι σήμερα αβέβαιο. Και όλα αυτά προκειμένου μερικοί κύριοι να αποκτήσουν τις BMW τους".
 
Ο Πατρίσιο Μπάσο, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής αναγνώρισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν προχώρησε σε αποκαλύψεις για την κατασπατάληση των διδάκτρων όσο και των δημοσίων επιδοτήσεων από ορισμένα ιδρύματα συμφωνεί απόλυτα με τους φοιτητές. "Υπάρχει σήμερα μια συμπαιγνία της επιτροπής, της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών των πανεπιστημίων που θέλουν να φιμώσουν όσους καταγγέλλουν τις παρασπονδίες", σημειώνει. Οι καταγγελίες του Μπάσο ανάγκασαν, την Τρίτη, τη χιλιανή κυβέρνηση να αρχίσει έρευνες για τη διαδικασία αναγνώρισης δύο ακόμη πανεπιστημίων.
 
Η ΑΥΓΗ
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber