Νίκος Φίλης: Πόσους Σαϊντού έχει ανάγκη το επικοινωνιακό επιτελείο Μητσοτάκη; Να δοθεί άσυλο στον Σισσέ Vafing, μαθητή Β' Λυκείου στη Σάμο

Μια ακόμα περίπτωση νεαρού πρόσφυγα-μαθητή που κινδυνεύει με απέλαση, παρόμοια με την περίπτωση του Σαϊντού Καμάρα,  απασχολεί την κοινωνία της Σάμου.

Πρόκειται για τον Cisse Vafing, γνωστό στην τοπική κοινωνία ως «Σισσέ», πολίτης Γουϊνέας, κάτοικος Βαθέος Σάμου, ήρθε στην Ελλάδα στις 30/10/2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Σάμου: 

«Τον Ιανουάριο του 2020 και για όσο διάστημα διέμενε στη Safe Area του ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων-δομές άτυπης εκπαίδευσης- που απευθύνονται σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε να φοιτά στην Α΄ τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου και φέτος στη Β΄ τάξη σημειώνοντας τεράστια πρόοδο. Ασχολείται με τον αθλητισμό συμμετέχοντας στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου Σάμου, δραστηριότητα για την οποία έχει βραβευτεί από κοινού με τους συναθλητές του. Συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά στην κοινωνική ζωή, συμμαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι τον στηρίζουν και τον αγαπούν.

Στις 04/03/2021 εκδόθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του για άσυλο-διεθνή προστασία. Άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε και η απόρριψη του κοινοποιήθηκε πριν δύο μέρες.

Ο Σισσέ, όπως ο Σαϊντού πριν λίγο καιρό και όπως εκατοντάδες άλλα παιδιά πρόσφυγες φοιτούν στο ελληνικό σχολείο, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Έχουν δικαίωμα, όπως κάθε παιδί, να μορφωθούν και να χτίσουν τη ζωή τους εκεί που επιθυμούν.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Σισσέ και όλων αυτών που παλεύουν για τις ζωές τους. Ενώνουμε τις φωνές μας την Πέμπτη 23/6/2022 στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα για να διεκδικήσουμε:

Άσυλο στον Σισσέ και σε όλα τα παιδιά που ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταπίεση τα κάνει πρόσφυγες. Να μη χάσουν για δεύτερη φορά το “σπίτι” τους», σημειώνει η ΕΛΜΕ.

Για το ζήτημα αυτό, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

Η ΕΛΜΕ Σάμου ζητά να δοθεί άσυλο στον ασυνόδευτο μαθητή Σισσέ Vafing από την Γουινέα που φοιτά στη Β' Λυκείου του Πυθαγόρειου Γενικού Λυκείου Σάμου. Ο Σισσέ, αναφέρει η υποδειγματική ανακοίνωση των εκπαιδευτικών του νησιού, «συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά στην κοινωνική ζωή, συμμαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι τον στηρίζουν και τον αγαπούν». Κι όμως, τον περασμένο Μάρτιο απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Σάμου, ενώ στη συνέχεια, προχτές, προσφυγή που υπέβαλε.

Θα θυμάστε πριν λίγες βδομάδες την περίπτωση Σαϊντού. Είχα γράψει τότε, μετά τη θετική έκβαση του αγώνα για να αποδοθεί άσυλο στο μαθητή: «Το τεράστιο κύμα υποστήριξης υποχρέωσε μέχρι και τον πρωθυπουργό -έστω και στιγμιαία, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους- να δηλώσει αλληλέγγυος στο αίτημα του Σαϊντού να παραμείνει στη χώρα μας. Βέβαια, την ίδια ώρα, εκατοντάδες άλλα προσφυγόπουλα με τα ίδια χαρακτηριστικά κινδυνεύουν με απέλαση, εξαιτίας του αντιπροσφυγικού νομοθετικού πλαισίου που έχει επιβάλλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θυμίζουμε πως η δυνατότητα νόμιμης παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2021, στερώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες τη δυνατότητα να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα μετά την ενηλικίωσή τους».

Φυσικά λοιπόν δεν είναι μόνο ο Σαϊντού, δεν είναι μόνο ο Σισσέ. Είναι περισσότερα παιδιά -και δυστυχώς δεν τα έχει όλα ανάγκη το επικοινωνιακό επιτελείο Μητσοτάκη.

Τα προσφυγόπουλα «έχουν δικαίωμα, όπως κάθε παιδί, να μορφωθούν και να χτίσουν τη ζωή τους εκεί που επιθυμούν. Στεκόμαστε στο πλευρό του Σισσέ και όλων αυτών που παλεύουν για τις ζωές τους (...) Άσυλο στον Σισσέ και σε όλα τα παιδιά που ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταπίεση τα κάνει πρόσφυγες. Να μη χάσουν για δεύτερη φορά το 'σπίτι' τους» καταλήγει η ανακοίνωση των δασκάλων του Σισσέ.

Μαζί του και μαζί τους!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber