Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (European Day of Languages) καθιερώθηκε το 2001 από την επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά τον επιτυχημένο εορτασμό του έτους αυτού ως Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών.

Μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο ομιλούνται σήμερα περισσότερες από 200 γλώσσες, πολλές από τις οποίες έχουν φέρει μαζί τους άνθρωποι από άλλες ηπείρους που ήρθαν ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Είκοσι τέσσερις (24) από αυτές, μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά, είναι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε χρόνο, την ημερομηνία αυτή, ενώνουν τη φωνή τους, το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (European Center for Modern Languages) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) με σχολεία, Πανεπιστήμια, γλωσσικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη, για να εορτάσουν τη γλωσσική πολυμορφία, με ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλον τον κόσμο.

Οι γλώσσες καθορίζουν την προσωπική μας ταυτότητα, ταυτόχρονα όμως αποτελούν και κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους και να διευκολύνουν τη γνωριμία μας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Ταυτόχρονα, η γλωσσομάθεια μπορεί να ενισχύσει τις επαγγελματικές ευκαιρίες και να διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων σε υπηρεσίες.

Οι δράσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ άλλων και στον τομέα της γλωσσικής εκπαίδευσης, αποσκοπούν στο να παρέχουν ικανοποιητικές προτάσεις στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των σαράντα επτά (47) κρατών-μελών του, με την προώθηση της ποιοτικής διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών για όλους και συμβάλλοντας έτσι στην εδραίωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του Covid-19 που ξέσπασε στις αρχές του 2020 και οι ανάγκες των εκπαιδευτικών αρχών των κρατών σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και των μαθητών και φοιτητών για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παρείχε την ευκαιρία και στους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV), να συμβάλουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία των γλωσσών, προτείνοντας στην εκπαιδευτική κοινότητα κατάλληλα διδακτικά εργαλεία.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα από τα εκπαιδευτικά έργα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV) του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία ενδείκνυνται για την εξ αποστάσεως γλωσσική εκπαίδευση, όπως:

Δείτε το έγγραφο αναλυτικά εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber