To Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου θα οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου

Με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Διαύγεια διαπιστώνεται ότι  η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Δείτε την απόφαση

Ιστορικό:

Tο Tμήμα Kινηματογράφου ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί το μοναδικό φορέα κινηματογραφικής παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας. Η δημιουργία του, ως τέταρτο τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ανώτατη κινηματογραφική παιδεία και να ανταποκριθεί σε ένα χρόνιο αίτημα τόσο της κινηματογραφικής, όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας.  Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (3225/2004) αποστολή και σκοπό έχει “να καλλιεργεί και να προάγει την κινηματογραφική τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οπτικοαουστικής εκπαίδευσης, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και διδασκαλία” και να παρέχει στους αποφοίτους “τα εφόδια που εξασφαλίζουν την κατάρτισή τους για την καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη”.

Στην μέχρι τώρα λειτουργία του το Τμήμα Κινηματογράφου έχει εκπαιδεύσει νέους κινηματογραφιστές “ικανούς να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της παραγωγής”, όπως αποδεικνύεται από την διακεκριμένη παρουσία ταινιών φοιτητών και αποφοίτων σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ, καθώς και την επιτυχή παρουσία αρκετών αποφοίτων στον επαγγελματικό χώρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες.

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Τμήματος συνδυάζει την πράξη με τη θεωρία, ενώ το πενταετές πρόγραμμα σπουδών υποστηρίζει εξίσου επτά καλλιτεχνικές κατευθύνσεις – ειδικότητες (σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση παραγωγής, ήχος-μουσική, σκηνογραφία-ενδυματολογία, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ) καθώς και την κατεύθυνση της θεωρίας και ιστορίας κινηματογράφου. Παράλληλα το Τμήμα υποστηρίζει την περαιτέρω επιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα μέσω της εκπόνησης διδακτορικών διατριβών.

Στο πλαίσιο της  στενής επαφής του Τμήματος Κινηματογράφου με την κινηματογραφική κοινότητα, πάρα πολλοί διακεκριμένοι συντελεστές του ελληνικού κινηματογράφου έχουν κατά καιρούς διδάξει, δώσει διαλέξεις, masterclasses κ.λπ. ενώ το Τμήμα είχε την τιμή να ανακηρύξει επίτιμους διδάκτορες τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Παντελή Βούλγαρη και τον Κώστα Γαβρά.

Οι εγκαταστάσεις του τμήματος φιλοξενούνται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο καπνομάγαζο στη Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκης στην οδό Ικονίου 1.  Εκτός από αίθουσες διδασκαλίας, ο χώρος διαθέτει εργαστήρια φωτογραφίας, ήχου, μοντάζ καθώς και μία βιβλιοθήκη-ταινιοθήκη.

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Κινηματογράφου είναι 5ετές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber