Thumbnail

«Στις ιδιαιτερότητες του έθνους και στην επίγνωση της εθνικής μας ταυτότητας», εστίασε στην ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος. Η συνταγματική αναθεώρηση «θα πρέπει να λάβει χώρα λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του έθνους μας, επομένως να μην συνιστά μια απλή αναπαραγωγή ξένων συστημάτων όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους». Και τούτο δεν μπορεί να γίνει παρά πατώντας σε δύο στέρεες βάσεις: Στη μακραίωνη παράδοση του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και στο γκρέμισμα των τειχών που έχουν ορθωθεί μεταξύ του λαού και των φορέων άσκησης εξουσίας, οι οποίοι παρουσιάζονται ως τεχνικοί και ουδέτεροι», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος υπεραμύνθηκε της διατήρησης των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος. Σημειώνοντας ότι η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση «με τη δημοκρατική αρχή, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την αρχή της ισότητας, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και από την αρχή της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης» εκτιμά ότι το άρθρο 3 και το προοίμιο του Συντάγματος «έχουν συμβολικό χαρακτήρα, η εμβέλεια των οποίων διασφαλίζει τη συλλογική δεσμευτικότητα επικουρούμενη από μορφές έκφρασης και τελετουργικές πρακτικές» και τονίζει: «Κρίνουμε κατά ταύτα ότι το Σύνταγμα εν προκειμένω στις προαναφερόμενες διατάξεις ενσωματώνει τη συλλογική σοφία του έθνους μας και δε χρήζει καμίας αναθεώρησης». 

Αναφορικά, με την καταβολή της επιδότησης από το Κράτος στην Εκκλησία, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι είναι κρίσιμη η κατοχύρωση των συμφερόντων της Εκκλησίας, και τόνισε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί η καταβολή του ποσού της προβλεπόμενης επιδότησης υπό την αυξημένη τυπική ισχύ που επιφυλάσσει μια συνταγματική διάταξη. «Κρίνουμε ότι ο όρος που προβλέπει ότι οι  δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της εξασφαλίζει ανισομερώς το κράτος, εφόσον η εκκλησία δεν είναι ικανή να θεσπίζει κανόνες δικαίου, όπως μπορούν να κάνουν οι εναλλασσόμενες κυβερνητικές πλειοψηφίες», προσέθεσε.

Τέλος, σε σχέση με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 21 για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας χάριν επέκτασης του κοινωνικού κράτους, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε πως είναι καταρχάς σύμφωνος με την πρόταση, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα συναινέσει «στην απαλοιφή του χαρακτηρισμού της οικογένειας ως "θεμελίου της προαγωγής και της συντήρησης του έθνους" και τούτο διότι η δομή της οικογένειας συνδέεται με τη μορφή των ευρύτερων, θεμελιακών θεσμών της κοινωνίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φύση, θάλασσα, δέντρα, ποδηλάτης
Πώς κατανοούμε τον κόσμο;
«Κι όμως η σκέψη μας είναι εκεί, στο άγνωστο, στα νέα ερωτήματα, στις δυσκολίες πρόσληψης όλο και πιο έγκυρης γνώσης, όλο και πιο καλής κατανόησης...
Πώς κατανοούμε τον κόσμο;
αίθουσα σχολειο
ΣΕΠΕ Αν. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»: Άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία του συλλόγου
Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ Αν. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» τονίζει την ανάγκη για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών
ΣΕΠΕ Αν. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»: Άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία του συλλόγου
σχολείαα
Το εικονικό σχολείο ως «μετα-σχολείο» και οι μαθητές ως αναλώσιμοι πελάτες
Η εικονική πραγματικότητα, οι εικονικές αίθουσες και το εικονικό σχολείο ως «μετα-σχολείο» και οι μαθητές ως αναλώσιμοι πελάτες
Το εικονικό σχολείο ως «μετα-σχολείο» και οι μαθητές ως αναλώσιμοι πελάτες