Απίστευτο θέαμα! Η στάθμη του Δούναβη έπεσε τόσο που εμφανίστηκαν πλοία του Β΄ Παγκοσμίου - Φωτο και βίντεο
Τα πλοία αυτά, που ήταν γεμάτα με εκρηκτικά, ήταν κάποια από τα εκατοντάδες που βυθίστηκαν στον Δούναβη το 1944, καθώς ο γερμανικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχωρούσε μπροστά στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων

Η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη έριξε τη στάθμη του ποταμού Δούναβη σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγραφεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα, με αποτέλεσμα κοντά στην πόλη Πράχοβο να εμφανιστούν μέσα από τα νερά τα απομεινάρια δεκάδων γερμανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πλοία αυτά, που ήταν γεμάτα με εκρηκτικά, ήταν κάποια από τα εκατοντάδες που βυθίστηκαν στον Δούναβη το 1944, καθώς ο γερμανικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχωρούσε μπροστά στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων. Μέχρι και σήμερα, τα ναυάγια εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στον ποταμό, όταν η στάθμη του νερού πέφτει.

doynabis.jpg

Η φετινή ξηρασία, που για τους επιστήμονες είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έφερε ξανά στο φως περισσότερους από 20 σκελετούς αυτών των πλοίων σε ένα τμήμα του Δούναβη στην ανατολική Σερβία. Κάποια από αυτά τα πλοία περιέχουν τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών και θεωρείται ότι συνιστούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

doynabis_2.jpg

Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη των ποταμών και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Στη Σερβία οι αρχές κατέφυγαν στη βυθοκόρηση για να παραμείνουν ανοιχτές οι λωρίδες ναυσιπλοΐας στον Δούναβη. Στην περιοχή του Πράχοβο, λόγω των βυθισμένων πολεμικών πλοίων, το πλωτό τμήμα του Δούναβη έχει περιοριστεί στα 100 μέτρα, από 180 προηγουμένων.

Οι χώρες και οι πόλεις που διασχίζει ο 2ος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης

Ο ποταμός Δούναβης είναι ο 2ος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης, μετά τον Βόλγα της Ρωσίας, και 1ος μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από που πηγάζει και που εκβάλλει ο Δούναβης

Ο Δούναβης έχει τις πηγές του στην πόλη Ντοναουεσίνγκεν, στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας στη συμβολή των ποταμών Μπριγκάχ και Μπρεγκ. Από εκεί διασχίζει 2872 χλμ. με νοτιοανατολική κατεύθυνση και καταλήγει στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) στο δέλτα του μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Το Δέλτα του Δούναβη ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1991, με το 89% της επιφάνειάς του να είναι πλέον προστατευόμενη περιοχή.

doynabis-boydapesti.jpg

 

Χάρτης με τον Δούναβη και τις χώρες που περνάει

Το όνομα Ντανούβιους (Dānuvius) είναι λέξη δανεική από τα περσικά, ή κάποια κελτική γλώσσα. Οι Βυζαντινοί τον αποκαλούσαν με την ονομασία “Δάννουβις” ή “Δανούβιος” και “Ίστρος” (στο τελευταίο τμήμα του) ενώ οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν την ονομασία Τούνα. 

doynabis-mpratislaba.jpg

Ποιες χώρες διασχίζει ο Δούναβης;

 Χώρες% λεκάνης απορροής
🇷🇴Ρουμανία29,00%
🇭🇺Ουγγαρία11,60%
🇷🇸Σερβία10,20%
🇦🇹Αυστρία10,00%
🇩🇪Γερμανία7,00%
🇧🇬Βουλγαρία5,90%
🇸🇰Σλοβακία5,90%
🇭🇷Κροατία4,40%
🇺🇦Ουκρανία3,80%
🇲🇩Μολδαβία1,60%

Οι 4 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που περνάει ο ποταμός Δούναβης

 ΠρωτεύουσαΧώραΠληθυσμός
🇦🇹ΒιέννηΑυστρία1897000
🇸🇰ΜπρατισλάβαΣλοβακία424000
🇭🇺ΒουδαπέστηΟυγγαρία1756000
🇷🇸ΒελιγράδιΣερβία1374000

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φύση, θάλασσα, δέντρα, ποδηλάτης
Πώς κατανοούμε τον κόσμο;
«Κι όμως η σκέψη μας είναι εκεί, στο άγνωστο, στα νέα ερωτήματα, στις δυσκολίες πρόσληψης όλο και πιο έγκυρης γνώσης, όλο και πιο καλής κατανόησης...
Πώς κατανοούμε τον κόσμο;