Thumbnail

 

Της Εριέττας Καλοφώνου

 

Παντού περικοπές. Παντού απεργίες. Παντού διαδηλώσεις. Οι πολίτες «πρέπει» να γίνουν φτωχότεροι για να μειωθούν τα ελλείμματα, να αποπληρωθούν τα χρέη και να σωθούν οι τράπεζες. Σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ιρλανδία εξάγεται το ελληνικό «μοντέλο» λιτότητας, ακόμα και σε χώρες που δεν βρίσκονται ακόμα στη μέγκενη ενός μνημονίου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

 

Το σκηνικό, παρόμοιο. Μόνο η γλώσσα αλλάζει. Το κοινωνικό κράτος διαλύεται, με την υγεία και την παιδεία να δέχονται την πιο άγρια επίθεση και τα «συνήθη υποζύγια» καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα. Μόνο που αρχίζουν να αντιδρούν. Ευτυχώς…

 

IΡΛΑΝΔΙΑ

 

«Αυτά τα μέτρα λιτότητας είναι τα τελευταία», είπε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, όταν η κυβέρνηση παρουσίαζε τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας με περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το 2013, τον έκτο κατά σειρά μέσα σε τέσσερα χρόνια.

 

Η Ιρλανδία, που σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Examiner έχει υποστεί τη δεύτερη συντομότερη απομείωση εισοδήματος στην Ε.Ε. μετά την Ελλάδα, εξακολουθεί να ρίχνει το βάρος στα γνωστά υποζύγια.

 

Τσουχτερή φορολογία, περικοπές σε συντάξεις, δημόσια υγεία και παιδεία. Η κυβέρνηση έχει ήδη περικόψει συνολικά 1 δισ. από κοινωνικά επιδόματα και δημόσια υγεία και προβλέπει περικοπές ακόμη 930 εκατομμυρίων για το 2013, ποσό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός της Ιρλανδίας δεν ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια.

 

Πρόσφατα, τα άτομα με αναπηρία πραγματοποίησαν στο Δουβλίνο μια «διαδήλωση της ντροπής», όπως την αποκάλεσαν τα ΜΜΕ, για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη στην οποία τα σπρώχνει η μνημονιακή πολιτική. Το 14% των συνταξιούχων με αναπηρία δεν λαμβάνει κανένα βοήθημα. Γερές περικοπές αναμένεται να πέσουν στο πρόγραμμα της κατ” οίκον βοήθειας προς τους ηλικιωμένους, με παράλληλη μείωση στα επιδόματα για τα παιδιά και για τη σχολική ένδυση.

 

Από την παιδεία θα περικοπούν άλλα 80 εκατομμύρια (το 2012 είχαν κοπεί 130), με πρώτο αναμενόμενο αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του διδακτικού προσωπικού (ο μισθός των εκπαιδευτικών έχει υποστεί μείωση 20% σε σχέση με το 2008) και αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια κατά 250 ευρώ.

 

Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων υπόσχονται κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ, όπως παραδέχθηκε ο Μάικλ Ο’Ράιλι, πρόεδρος του Συμβουλίου των Εμπορικών Συνδικάτων, «είμαι σίγουρος ότι αυτό που έχει μπροστά της η χώρα είναι ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις».

 

ΙΤΑΛΙΑ

 

«Θέλουμε πίσω τη ζωή μας». «Σταματήστε να χτυπάτε τους πιο αδύναμους. Αρκετά έχουμε δώσει». Φοιτητές και εκπαιδευτικοί πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις κατά της (ανεπίσημα) μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης Μόντι, η οποία κλυδωνίζεται σοβαρά ένα χρόνο αφότου ανέλαβε την εξουσία.

 

Τι κι αν η Ιταλία δεν έχει ενταχθεί επίσημα σε κανένα μνημόνιο; Ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι «προσέχει για να έχει». Το καλοκαίρι παρουσίασε πρόγραμμα περικοπών ύψους 26 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, που έγινε το κόκκινο πανί για πολίτες και συνδικάτα, καθώς προβλέπει σφαγή στο Δημόσιο, τις συντάξεις και την υγεία. Εξακόσια εκατ. θα χάσει η δημόσια υγεία το 2013, 1 δισ. το 2014.

 

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και μια αμφιλεγόμενη πρόταση για χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων από ιδιώτες, η οποία έβγαλε στους δρόμους νεολαία και εκπαιδευτικούς, με τις διαδηλώσεις να παίρνουν συχνά βίαιες προεκτάσεις.

 

Κι αυτό γιατί η παιδεία έχει ήδη πληρώσει «βαρύ φόρο αίματος». Από το 2008, 450 σχολεία έχουν κλείσει και 750 έχουν συγχωνευτεί, κυρίως στον Νότο και τις αγροτικές περιοχές, και 140.000 εκπαιδευτικοί έχουν χάσει τη δουλειά τους.

 

Ενώ η Ιταλία βρίσκεται για τέταρτη χρονιά σε ύφεση, η ανεργία ξεπερνά το 10% συνολικά και στους νέους φτάνει το 35%. Με την πίεση από τον «δρόμο» και την απόσυρση εμπιστοσύνης της μπερλουσκονικής Δεξιάς, δεν είναι απορίας άξιον που η καρέκλα του Μόντι τρίζει επικίνδυνα…

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

 

«Το 70% των δημόσιων δαπανών πηγαίνουν στις κοινωνικές παροχές, την υγεία και την παιδεία. Αν δεν κόψουμε από εκεί, τότε από πού θα κόψουμε»; Η κυνική δήλωση του δεξιού πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, έγινε λίγο μετά την κατάθεση του σκληρότερου προϋπολογισμού λιτότητας στα χρονικά της χώρας, που προβλέπει περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ.

 

Ενώ η Πορτογαλία έχει «πετύχει» -κατά τα ελληνικά πρότυπα– τη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας, η κυβέρνηση συνεχίζει τις περικοπές στη δημόσια υγεία και παιδεία, οι οποίες δεν είναι πλέον τόσο «δωρεάν».

 

Οι ασθενείς θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι να κόβουν εισιτήριο για να γίνουν δεκτοί στα δημόσια νοσοκομεία: 5 ευρώ για μια απλή εξέταση, 20 για τα επείγοντα περιστατικά. Λόγω λιτότητας, νοσοκομειακές μονάδες και κέντρα υγείας συγχωνεύονται, ενώ ορισμένες επαρχιακές πόλεις μένουν χωρίς ασθενοφόρο.

 

Οσο για την αμοιβή ενός πρωτοδιοριζόμενου νοσηλευτή, έχει πέσει στα 4 ευρώ την ώρα, δηλαδή 250 ευρώ τον μήνα! Και στην Πορτογαλία, όπως και στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, διαδηλώνουν τα άτομα με αναπηρία, ενώ τα νοσοκομεία υποδέχονται τα πρώτα κρούσματα υποσιτισμένων παιδιών.

 

Στην παιδεία, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα. Ειδικά στην ανώτατη. Αν και οι φοιτητές ώς το 1992 πλήρωναν για την εγγραφή τους το αντίστοιχο ποσό των 6 ευρώ, σήμερα, το μέσο κόστος σπουδών ανέρχεται στα 1.024 ευρώ τον χρόνο! Πολλές αίθουσες στα πανεπιστήμια φέρουν το όνομα μιας τράπεζας ή κάποιου άλλου ευγενούς χορηγού.

 

Ο πρωθυπουργός Κοέλιο μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλει από την επόμενη χρονιά «εισιτήριο» και στα δημόσια σχολεία, χωρίς όμως να διευκρινίσει λεπτομέρειες. Αυτό θα αποτελούσε νέο πλήγμα για μια χώρα όπου το 23,2% των μαθητών εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το σχολείο. «Αν διαλύσουμε το κοινωνικό κράτος, οι φτωχοί θα φτάσουν το 43%», προειδοποιεί ο Εουζένιο Ντα Φονσέκα, πρόεδρος της οργάνωσης Caritas. «Μπορεί να το αντέξει αυτό η κοινωνία;»

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

 

«O Μαριάνο Ραχόι πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη καταστροφή του κοινωνικού κράτους», έγραφε η εφημερίδα El Pais τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο δεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας παρουσίασε τις σκληρότερες περικοπές όλων των εποχών: μείον 65 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, με θύματα μισθούς, συντάξεις, επιδόματα -με πρώτο θύμα το επίδομα της ανεργίας-, δημόσια υγεία και παιδεία και τις εργασιακές σχέσεις, μαζί με αύξηση της φορολογίας και ιδιωτικοποιήσεις.

 

Η Ισπανία βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό με το ένα πόδι μέσα στο μνημόνιο και το άλλο έξω, αν και η κατάσταση στην κοινωνία θυμίζει πάρα πολύ τη μνημονιακή Ελλάδα. Το ίδιο και οι πολιτικές που εφαρμόζονται.

 

Ανεργία που ξεπερνά το 25%, άνεργος ο ένας στους δύο νέους, στο όριο της φτώχειας σχεδόν οι 4 στους 10 Ισπανούς, 1 στα 4 παιδιά αντιμετωπίζει επισιτιστικό πρόβλημα, αυξάνονται οι άστεγοι. Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει βαλθεί να διαλύσει τη δημόσια υγεία και παιδεία, περικόπτοντας μόνο από αυτούς τους δύο τομείς-κλειδιά για την κοινωνική ισορροπία 10 δισ. ευρώ.

 

Δεν είναι όμως μόνο οι περικοπές σε εθνικό επίπεδο. Καθώς στην Ισπανία, κάθε μία από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες που την απαρτίζουν έχει το δικαίωμα να επιβάλει, σε κάποιο βαθμό, τη δική της πολιτική, ορισμένοι τοπικοί άρχοντες αποδεικνύονται βασιλικότεροι του βασιλέως.

 

Τρανό παράδειγμα, η περιφέρεια της πρωτεύουσας, της Μαδρίτης, όπου η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε γενναίες περικοπές στην υγεία κατά κύριο λόγο και στην παιδεία κατά δεύτερο, βγάζοντας στον δρόμο νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και πολίτες.

 

Η Ισπανία, η οποία δεν είχε σπουδαίο παρελθόν σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, ζει επί Ραχόι τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία της.

 

Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φύση, θάλασσα, δέντρα, ποδηλάτης
Πώς κατανοούμε τον κόσμο;
«Κι όμως η σκέψη μας είναι εκεί, στο άγνωστο, στα νέα ερωτήματα, στις δυσκολίες πρόσληψης όλο και πιο έγκυρης γνώσης, όλο και πιο καλής κατανόησης...
Πώς κατανοούμε τον κόσμο;