ΚΑΡΔΑΜΟ
Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση κάποιου, ο οποίος , όταν αναφέρεται στην θεραπεία ενός ασθενούς από μία πάθηση λέει τη φράση «αυτός καρδάμωσε» - Ενα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Ένα μπαχαρικό όχι και τόσο διαδεδομένο στον τομέα της υγείας αλλά περισσότερο της γαστρονομίας, το κάρδαμο διαθέτει πολλαπλές μορφές θετικής επίδρασης στον ανθρώπινο οργανισμό.  Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο ακριβά μπαχαρικά στην αγορά.

Το Κάρδαμο είναι ευρέως γνωστό και με άλλες ονομασίες, όπως Καρδάμωμο ή Κακουλέ (Cardamomum). Οι δυο κύριοι τύποι κάρδαμου είναι το πράσινο και το μαύρο κάρδαμο. Ειδικότερα, το πράσινο κάρδαμο χρησιμοποιείται πολύ στην αγιουβερδική και κινεζική ιατρική, όπως επίσης στην Αφρική και την Αραβία.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) το έχουν χρίσει το «πιο υγιεινό λαχανικό στον κόσμο» υπενθυμίζοντας σε όλους πόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικό μπορεί να είναι. 

Όταν ψιλοκόβεις λίγο νεροκάρδαμο για τη σαλάτα, τα smoothies ή τα σάντουίτς σου, ενισχύεις τον οργανισμό σου με ισχυρές ενώσεις, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του νεροκάρδαμου είναι ότι είναι η καλύτερη πηγή μιας ένωσης που ονομάζεται ισοθειοκυανικό φαιναιθυλεστέρα (PEITC). Αυτή η ένωση έχει συνδεθεί με επιδράσεις, όπως η μείωση της ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών κυττάρων και έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

Το νεροκάρδαμο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Είναι απαλλαγμένο από κορεσμένα λιπαρά και έχει ασήμαντη ποσότητα αλατιού,  δύο από τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να ελέγχουμε, όταν επιλέγουμε τρόφιμα που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, το νεροκάρδαμο περιέχει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία με τη σειρά τους βοηθάνε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Το κάρδαμο περιέχει ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ένα θέμα που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή. Αυτό το λαχανικό μπορεί να είναι χρήσιμο για την υγεία των ματιών, καθώς αποτελεί φυσική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients αναφέρει ότι φυτικές ενώσεις όπως αυτές, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συγκεκριμένα βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή, γι’ αυτό και συνδέονται με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νεροκάρδαμο μπορεί να είναι το ιδανικό λαχανικό για αυτόν τον σκοπό, παρέχοντας στον οργανισμό απαραίτητα μέταλλα. Ενώ το ασβέστιο είναι ευρέως αναγνωρισμένο για την επιρροή του στην υγεία των οστών, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Κ και το κάλιο που συγκεντρώνονται στο νεροκάρδαμο, διαδραματίζουν επίσης σημαντικούς ρόλους.

Μαζί με όλα τα παραπάνω αυτό το λαχανικό περιέχει επίσης ενώσεις που συνδέονται με την προστασία από τον καρκίνο. Η έρευνα δείχνει ότι το νεροκάρδαμο, μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις όπως γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν προστατευτική δράση έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προάγοντας την εξάλειψή τους. Επίσης τα αντιοξειδωτικά και άλλες φυτοχημικές ουσίες στο νεροκάρδαμο, συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα