Thumbnail
Τέσσερα φυτά υπόσχονται γιατρειά για τις καρδιές που σημάδεψε η απώλεια, ο πόνος και η θλίψη

Από τα συναισθηματικώς φορτισμένα γεγονότα της ζωής, η απώλεια και το πένθος αποτελούν μάλλον τα ισχυρότερα. Κλονίζουν συθέμελα τον ψυχισμό, εξασθενίζουν το μυαλό και «ραγίζουν» την καρδιά, στρώνοντας τον δρόμο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο συναισθηματικός πόνος του χωρισμού και του αποχωρισμού έχει τη δύναμη να καταβάλλει όσο και ο σωματικός.

Η παρηγοριά δεν έρχεται εύκολα, ούτε και μαγικές λύσεις διώχνουν άμεσα τη θλίψη, τον θυμό και τη μοναξιά που συνοδεύουν την απώλεια. Υπάρχουν όμως σύμμαχοι στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων· μπορεί να είναι μια βόλτα στη φύση ή η ενασχόληση με το τάι τσι. Μπορεί πάλι να είναι και μια τριανταφυλλιά στον κήπο ή ένα γλαστράκι με μελλισόχορτο.

Η φύση έχει αποδειχθεί μεγάθυμη σε ό,τι αφορά την ευεξία, τη δημιουργικότητα και την ανάγκη για γαλήνη. Κάπως έτσι, με τέσσερα ξεχωριστά λουλούδια και φυτά, κλείνει το μάτι σε όσους έχουν «προβλήματα καρδιάς» και υπενθυμίζει πως η θεραπεία -ή μια ανάσα έστω από το ψυχικό βάρος- μπορεί να βρεθεί στον κήπο τους – είστε έγκυος, θηλάζετε ή λαμβάνετε φάρμακα για την καρδιαγγειακή υγεία (ή οποιαδήποτε φάρμακα για το θέμα αυτό), συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε οποιοδήποτε βότανο στη ρουτίνα σας.

Κράταιγος

Φίλος της «καρδιάς» με όλη τη σημασία. Tα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα του μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διαχείριση της συναισθηματικής αναστάτωσης -όπως, άλλωστε, και το φυτό ανθίζει προς τον ήλιο-, να προφυλάξουν παράλληλα την καρδιαγγειακή υγεία, τονώνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα, ρίχνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Δοκιμάστε εκχύλισμα του σε μικρή ποσότητα σε μια κούπα ζεστό νερό ή τσάι, και επωφεληθείτε εισέτι από την καταπραϋντική δράση των ζεστών ροφημάτων στο νευρικό σύστημα.

Τριαντάφυλλο

Από τον κόσμο των λουλουδιών, τα τριαντάφυλλα είναι τα κατ’ εξοχήν σημαίνοντα της αγάπης και των συναισθηματικών υποθέσεων. Κόκκινα για το πάθος, λευκά για το τελευταίο κατευόδιο και κίτρινα για τη φιλία, η παρουσία τους στις ανθρώπινες σχέσεις έχει υπάρξει παραπάνω από έντονη.

Αξίζουν μια θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι για τα ψυχοθεραπευτικά και πολλά ακόμα οφέλη τους. Μειώνoυν το στρες, βοηθούν στη μάχη κατά της αϋπνίας και στη διαχείριση του θυμού και της θλίψης. Έρευνα έδειξε ότι αρκεί η θέα τους για να μειωθεί το σωματικό και ψυχικό στρες. Μεγιστοποιήστε τις ευεργετικές τους ιδιότητες ρίχνοντας μια κουταλιά της σούπας ροδοπέταλα σε ένα φλιτζάνι νερό για πέντε λεπτά. Προσθέστε μέλι αν σας φαίνεται πικρή η γεύση.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο, με το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού, υπόσχεται θαύματα έναντι της αϋπνίας, της νευρικής έντασης, του άγχους και των στομαχικών διαταραχών που μπορεί να προκαλέσει η έντονη στενοχώρια, καθώς και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε έξαρση. Ρίξτε δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο μελισσόχορτο σε μια κούπα ζεστό νερό.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο ως τονωτικό της μνήμης έχει αποτελέσει ρομαντικό σύμβολο για τους εραστές και την πίστη στη σχέση, ενώ συστήνεται και για τις αγχολυτικές του ιδιότητες. Το σπουδαιότερο ίσως χαρακτηριστικό του, είναι ο αντιφλεγμονώδης χαρακτήρας του. Η θλίψη και ο θυμός δεν είναι φίλοι της υγείας· πυροδοτούν τη φλεγμονή με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ένα ρόφημα με μερικά κουταλάκια του γλυκού δενδρολίβανο -αφήστε για επτά έως δέκα λεπτά- θα φέρουν μαγικά αποτελέσματα. Δοκιμάστε ακόμα να το συνδυάσετε με ροδοπέταλα για μια πιο ελαφριά, ιδιαίτερη γεύση.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γλυκα κουταλιου
Γλυκά κουταλιού και φέτος από τις πορτοκαλιές του σχολείου
Η συγκομιδή των εσπεριδοειδών και η παρασκευή των γλυκών γίνεται στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης...
Γλυκά κουταλιού και φέτος από τις πορτοκαλιές του σχολείου