battery
Για τις μπαταρίες μιλάμε…

Το περιβάλλον ακούμε συχνά πως εκπέμπει σήμα κινδύνου. Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από μηνύματα για την προστασία του και πως μπορούμε και εμείς να συμβάλλουμε σε αυτή. Η προσωπική μας ευθύνη είναι μεγάλη και καλούμαστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μία γη βιώσιμη, έναν πλανήτη πιο πράσινο.

Έννοιες όπως η πράσινη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία έχουν μπει για τα καλά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Έννοιες που μοιάζουν για αρκετούς δυσνόητες ή περίπλοκες. Υπάρχει, όμως, ακόμα μία έννοια που όχι μόνο την ακούμε συχνά, αλλά καλό θα ήταν να αποτελέσει συνήθεια όλων μας. Ο λόγος για την ανακύκλωση. Πρακτικά μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Σημασία όμως έχει να αρχίσουμε από αυτά που βρίσκονται δίπλα μας σε κάθε μας κίνηση, που υπάρχουν στο σπίτι μας, στα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε. Πάει κάπου το μυαλό σας;

Για τις μπαταρίες μιλάμε…

Στις μπαταρίες φυσικά. Πόσα αντικείμενα τις χρειάζονται. Πόσες συσκευές «στηρίζονται» στη δική τους καλή κατάσταση. Οι λάτρεις των αριθμών και της στατιστικής λένε πως σε κάθε σπίτι υπάρχουν περίπου 100 μπαταρίες προς χρήση, από τις οποίες μάλιστα οι 20 κατά προσέγγιση έχουν εκπληρώσει το σκοπό τους. Αναλογιζόμενοι από τι είναι φτιαγμένες μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πόσο επιβλαβείς μπορούν να γίνουν για τη φύση και το περιβάλλον αν δεν ανακυκλωθούν και καταλήξουν εκεί.

Τα βαρέα μέταλλα που περιέχουν είναι επικίνδυνα για τα έμβια όντα και φυσικά τον άνθρωπο. ''Σε περίπτωση που βρεθούν σε χώρους ταφής απορριμμάτων, καταλήγουν να ρυπαίνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ' επέκταση την χλωρίδα και πανίδα, καταλήγοντας στο πιάτο μας. Εναλλακτικά, οδηγούνται λανθασμένα προς καύση ρυπαίνοντας έτσι και την ατμόσφαιρα ενώ τα πολύτιμα στοιχεία τους δεν οδηγούνται ποτέ προς ανακύκλωση.

Τι κερδίζουμε από την ανακύκλωση τους

Η ζωή μίας μπαταρίας είναι συγκεκριμένη. Είναι όμως έτσι; Πρακτικά μπορεί να «ζήσει» αιώνια. Με την ανακύκλωση τους μπορούμε να φτιάξουμε, εκτός από νέες μπαταρίες, οτιδήποτε αποτελείται από μέταλλο. Ουσιαστικά από μικρά μεταλλικά αντικείμενα και εργαλεία μέχρι αεροπλάνα.

Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να κάνουμε συνήθεια την ανακύκλωση τους. Να βοηθήσουμε αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και να μειώσουμε δραστικά το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δεν μπορούμε, όμως, μόνοι μας να κάνουμε τα πάντα.

Ο ρόλος και η σημασία της ΑΦΗΣ

Η εταιρεία ΑΦΗΣ ιδρύθηκε το 2004 και  αποτελεί Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών. Η ΑΦΗΣ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του ρεύματος των φορητών μπαταριών – τόσο μεμονωμένων όσο και ενσωματωμένων σε ΗΗΕ – οι οποίες είναι κυρίως  μπαταρίες ψευδαργύρου-άνθρακα, αλκαλικές, νικελίου-καδμίου νικελίου-ιριδίου μετάλλου, λιθίου, ιόντων λιθίου, μολύβδου-οξέος, κομβιόσχημες κ.α.

Η ΑΦΗΣ διαθέτει σήμερα περισσότερα από 70.000 σημεία συλλογής σε Δήμους, κοινότητες. σχολεία, σουπερμάρκετ, εμπορικά καταστήματα, δημόσιους φορείς, νοσοκομεία, στρατιωτικές μονάδες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, τράπεζες, πολυκαταστήματα και άλλα σημεία μεγάλης προσέλευσης του καταναλωτή. Όραμα της ΑΦΗΣ είναι να αποτελεί πρότυπο αξιοπιστίας και φερεγγυότητας ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης και να εκλαμβάνεται ως τέτοιο από την κοινωνία, εν γένει.

Η ΑΦΗΣ αποτελεί ασημένιο χορηγό της Attica Green Expo, της μεγαλύτερης συνάντησης για το περιβάλλον, συνεισφέροντας εκτός όλων των άλλων και στην εκπαίδευση των παιδιών για την αξία της ανακύκλωσης και τη σημασία της αγάπης και του σεβασμού προς τη φύση. Ένα σημείο συλλογής της ΑΦΗΣ βρίσκεται κοντά σου!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
upnos krevati
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Ο πραγματικός λόγος που πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας