Nova
Φουντώνουν τα σενάρια αποεπένδυσης της ΒC Partners από τη Nova - Το fund του Νίκου Σταθόπουλου έχει εξαγοράσει τα ΙΕΚ Ακμή και το Metropolitan College

Μεγάλη είναι η φημολογία για την αποχώρηση του fund ΒC Partners του Έλληνα επιχειρηματία Nίκου Σταθόπουλου από τον όμιλο τηλεπικοινωνιών Nova.

Πρόκειται για το fund του Νίκου Σταθόπουλου είναι από τους ισχυρότερους «παίκτες» στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση, μετά τις εξαγορές των Metropolitan College και ΙΕΚ Ακμή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», από το 2023 διακινούνταν φήμες ότι ο βασικός μέτοχος της United Group, στην οποία ανήκει η Νοva, δρομολογεί την αποχώρησή του, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024 φούντωσαν τα σενάρια περί «αναζήτησης επενδυτών». Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσης ή διάψευσης, από την ίδια τη Νova, ωστόσο αυτό δεν πτοεί τους επιχειρηματικούς αναλυτές, που επιμένουν ότι οι διεργασίες για την πώληση της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου βρίσκονται «στην τελική ευθεία».

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί να θέλει να πουλήσει τις μετοχές της η BC Partners, όταν μόλις πέρυσι ανακοινώθηκε η ενιαιοποιημένη λειτουργία Νοva και Wind, κρατώντας την ονομασία της πρώτης. Μάλιστα, σε εορταστική εκδήλωση για την επέτειο του ενός χρόνου από την ενοποίηση, ο Νίκος Σταθόπουλος ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Nova μίλησε για τις εξαιρετικές επιδόσεις και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες του ομίλου, υπό την ομπρέλα της ΒC Partners και της United Group.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας για τη «χρονιά ορόσημο» του μετασχηματισμού της Nova αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η επένδυση της United Group (UG) ύψους 1,9 δισ. ευρώ έως το 2023, κατατάσσει την UG τον κορυφαίο πάροχο τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως τον 4ο μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα». Επίσης υπενθυμίζεται ότι «μετά τις εξαγορές της Nova και της Wind, η United Group ανακοίνωσε το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ για τη νέα Nova έως το 2027, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν ήδη εντός του 2023».

Μια άλλη πτυχή της σεναριολογίας είναι ότι τα δημοσιεύματα περί αποεπένδυσης της ΒC Partners προέρχονται, στην πλειονότητά τους, από ΜΜΕ του ομίλου Μαρινάκη, ο οποίος βρίσκεται από το καλοκαίρι «στα μαχαίρια» με τη Nova, με αφορμή τα δικαιώματα αναμετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος του Mega στη συνδρομητική της πλατφόρμα. Μάλιστα, πρόσφατο δημοσίευμα εμφανίζει τον Νίκο Σταθόπουλο να «έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ διαρροών περί ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την απόκτηση της Nova», με σκοπό «να φουσκώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον με απώτερο στόχο την προσέλκυση υψηλότερων προσφορών».

Ένα γεγονός που τροφοδοτεί τις εικασίες περί αποεπένδυσης είναι ότι έχει συμπληρωθεί μια πεντατετία από την είσοδο της ΒC Partners στη United, χρονικό διάστημα που συνήθως αποτελεί το «κατώφλι» για έξοδο των funds από παλιότερα επενδυτικά project, για να προχωρήσουν σε νέα. Πέρα από το επιχειρηματικό παρασκήνιο και τις φημολογίες, το σίγουρο είναι ότι το 2024 θα αποτελέσει χρονιά ανακατατάξεων για τα επενδυτικά funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς νέα deals έχουν ήδη ανακοινωθεί ή βρίσκονται στα σκαριά.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος της εκπαίδευσης, με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να αποτελεί «Δούρειο Ιππο» για την είσοδο των funds. Όπως έγραφε και σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Α. Ανδριτσάκη, η «Εφ.Συν.» («Ποιος κρύβεται πίσω από τη “σοβαρή πρόταση” για ιδιωτικό Πανεπιστήμιο», 10-11.2.2024), η CVC Capital Partners ετοιμάζει την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής, στο Ελληνικό.

Η Ηellenic Health Group, o μεγαλύτερος όμιλος ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, που ανήκει στη CVC, έχει αγοράσει το ακίνητο της πρώην Olympic Catering στην ευρύτερη περιοχή του παλαιού αεροδρομίου, στο οποίο σκοπεύει να εγκαταστήσει παράρτημα του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Η συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας CVC και UNIC υπογράφηκε τον Αύγουστο, ενώ, όπως επίσης έχει αναφέρει η «Εφ.Συν.», έτερος πιθανός συνεργάτης είναι η Lamda Development.

Το fund του Νίκου Σταθόπουλου έχει εισέλθει δυναμικά στον στίβο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης από τον Απρίλιο, εξαγοράζοντας τα ΙΕΚ Ακμή και το Metropolitan College, σε ένα ηχηρό deal με εκτιμώμενο τίμημα 230 εκατ. ευρώ. Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της εξαγοράς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προβεί σε άλλη μια δήλωση περί αναθεώρησης του άρθρου 16 και ίδρυσης «μη κρατικών» πανεπιστημίων, με πολλούς να συνδέουν την επενδυτική κίνηση της BC Partners με την επικείμενη αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υπουργειο Παιδείας
Μέσω gov.gr η υποβολή αιτήσεων για την πλήρωση θέσεων Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Οι ενδιαφερόμενοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης μπορούν μέχρι την Τετάρτη 15 Μαΐου να υποβάλουν αίτηση χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης...
Μέσω gov.gr η υποβολή αιτήσεων για την πλήρωση θέσεων Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
υγεία, νοσοκομεία, γιατροί, ιδιώτες
Όταν οι συνένοχοι της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων εκτοξεύουν λάσπη και απειλές ενάντια στους γιατρούς
Ο κ. Καλλιάνος χειροκροτούσε όταν ο πρόεδρος της κυβέρνησης του και πρωθυπουργός της χώρας έλεγε επισήμως στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας...
Όταν οι συνένοχοι της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων εκτοξεύουν λάσπη και απειλές ενάντια στους γιατρούς