opadoi
«Ακούγεται αφελές ή εξωπραγματικό να λες ότι περνάς καλά σε ένα γήπεδο όταν έχουν προηγηθεί τόσα επεισόδια οπαδικής βίας, όταν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το δίμηνο αποκλεισμό των φιλάθλων από ποδοσφαιρικούς αγώνες της πρώτης κατηγορίας»

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσεις μια χειμωνιάτικη λιακάδα όπως αυτή της περασμένης Κυριακής. Ας τσούζει λίγο το κρύο, αν ο ουρανός είναι καταγάλανος κι ο ήλιος λαμπερός τότε μπορείς να βρεις την κατάλληλη παρέα και τον κατάλληλο χώρο για να αδράξεις εικόνες. Όπως αυτές στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Ακούγεται αφελές ή εξωπραγματικό να λες ότι περνάς καλά σε ένα γήπεδο όταν έχουν προηγηθεί τόσα επεισόδια οπαδικής βίας, όταν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το δίμηνο αποκλεισμό των φιλάθλων από ποδοσφαιρικούς αγώνες της πρώτης κατηγορίας και, κυρίως, όταν ένας αστυνομικός χαροπαλεύει ενώ ήδη έχει ένα ακρωτηριασμένο πόδι. Από ρίψη  φωτοβολίδας «φιλάθλων» οι οποίοι απρόκλητα βγήκαν από το γήπεδο κι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που επιτηρούσαν τους γύρω δρόμους.

Όταν έχουν προηγηθεί πολλά επεισόδια οπαδικής βίας και μάλιστα πρόσφατα. Είτε μέσα στο γήπεδο όπως η ρίψη κροτίδας σε ποδοσφαιριστή με κίνδυνο να χάσει την ακοή του ή της εν ψυχρώ δολοφονίας οπαδού άλλης ομάδας έξω από το γήπεδο, στη γειτονιά του, προσχεδιασμένα. Όταν κάθε τρείς και λίγο ακούμε για «ραντεβού θανάτου» οργανωμένων οπαδών, πριν ή μετά τον αγώνα, έξω από το γήπεδο, όπως αυτή των Κροατών νεοναζί-χούλιγκανς που σε συνεννόηση με Έλληνες ομοϊδεάτες τους επιτέθηκαν απρόκλητα σε οπαδούς άλλης ελληνικής ομάδας και οδήγησαν στο θάνατο ενός αθώου φιλάθλου. Μάλλον να φοβάσαι σε κάνουν όλα αυτά. Να φοβάσαι όχι μόνο να πας στο γήπεδο αλλά και να κυκλοφορήσεις στην περιοχή γύρω από αυτό, ώρες αγώνα.

Κι όμως την περασμένη Κυριακή, στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, ο ποδοσφαιρικός αγώνας ήταν γιορτή. Κι απόλαυση ! Με βάση όλα τα προηγούμενα κι όσα διαβάζουμε στα ΜΜΕ, για επεισόδια προϊδέαζε. Ήταν το ντέρμπυ της Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Ο πρωτοπόρος Πανιώνιος υποδεχόταν το δεύτερο στη βαθμολογία Εθνικό Πειραιώς. Ιστορικές ομάδες και οι δύο, με «βαριά φανέλα» και γι’ αυτό πολλές φιλοδοξίες. Βαθμολογικά έχουν ξεφύγει από τις υπόλοιπες ομάδες και οι δυο τους μονομαχούν για την πρώτη θέση και την άνοδο στη μεγαλύτερη κατηγορία. Ο αγώνας σκληρός και η αγωνία στις εξέδρες μεγάλη.

Μη νομίσετε ότι μιλάμε για κάποιον ερασιτεχνικό αγώνα μικρού ενδιαφέροντος για τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Πέντε χιλιάδες φίλαθλοι του Πανιωνίου είχαν δημιουργήσει μια πολύ «ζεστή» ατμόσφαιρα από νωρίς. Σε αντίθεση με άλλα γήπεδα κι άλλες ομάδες, ο Πανιώνιος αντιτίθεται στον αποκλεισμό των φιλάθλων αντίπαλης ομάδας από το γήπεδό του. Ακόμα κι όταν η αστυνομία, με πρωτοβουλία της, αποκλείει την είσοδο στους φιλάθλους της αντίπαλης αμάδας, ο προσφυγικός σύλλογος τους καλεί να προσέλθουν «κατά μόνας». Έτσι, αυτή την Κυριακή, στις φιλόξενες εξέδρες του βρέθηκαν οργανωμένα 200 περίπου οπαδοί του Εθνικού. 

Συνθήματα, ιαχές, τραγούδια, φωνές, διαμαρτυρίες κι ο αγώνας στο χορτάρι σκληρός. Πραγματικό ντέρμπυ, όπως κάποιες λίγο παλιότερες εποχές. Η διαιτησία δεν ήταν και η καλύτερη και αντιμετωπίστηκε με παράπονα κι από τις δύο πλευρές. Κόκκινες και κίτρινες κάρτες, αντεγκλήσεις και πολλοί τραυματισμοί παιχτών. 
Επεισόδια ; Ένα και μοναδικό. Στο ημίχρονο του αγώνα, οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου πήραν κάποια κιβώτια με νερά, σνακς και μπύρες και πήγαν να τα προσφέρουν στους οπαδούς του Εθνικού ! Ναι καλά διαβάσατε, νερά και μπύρες προσέφεραν, όχι κροτίδες και φωτοβολίδες…

Αυτές οι εικόνες δεν παίχτηκαν στην τηλεόραση. Γιατί η τηλεθέαση για να «πουλήσει» θέλει βία, ένταση, αγωνία και, αν υπάρχει, αίμα. Δεν θέλει έναν «κανονικό» ποδοσφαιρικό αγώνα όπου η αντιπαλότητα διαρκεί μόνο 90 λεπτά. Μονοπωλεί το ενδιαφέρον η άλλη πλευρά του ποδοσφαίρου, η σκοτεινή πλευρά του οπαδισμού.  

Μόνο που οι οπαδοί του Πανιωνίου (αλλά και του Εθνικού) απέδειξαν ότι υπάρχει και η φωτεινή πλευρά του ποδοσφαίρου. Όπου φίλαθλοι αντίπαλων στο χορτάρι ομάδων μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο, χωρίς ακρότητες, χωρίς βία. Να υποστηρίζουν με πάθος την ομάδα τους αλλά και να έχουν ευγένεια μεταξύ τους. Οι οπαδοί του Εθνικού ευχαρίστησαν τους «Πάνθηρες» κι επιφυλάχτηκαν να ανταποδώσουν τη φιλοξενία στον μεταξύ τους αγώνα του επόμενου γύρου !

Τί «έπαιξαν» πολύ τα κανάλια ; Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον «περιορισμό της βίας». Το δίμηνο αποκλεισμό φιλάθλων από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της πρώτης κατηγορίας, τις ανακοινώσεις της για την αποφασιστικότητά της να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα, την επιμονή της να βρεθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι, τη «μηδενική ανοχή» της σε όσους … μπλα, μπλα, μπλα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση δηλώνει την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει το καρκίνωμα. Κι επειδή δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, κλείνει τα γήπεδα. Όπως με την πανδημία. Επειδή δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες περιστατικά μας έκλεινε στο σπίτι. Επειδή «οι επόμενες δύο εβδομάδες ήταν κρίσιμες». Έτσι και τώρα : «οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι». Στο διάστημα αυτό και μετά από διάλογο κλπ
Κι ας ξέρει ότι τα φαινόμενα αυτά καλλιεργούνται σε συγκεκριμένες διευθύνσεις. Συγκεκριμένων «μεγάλων» ομάδων κι από συγκεκριμένους παράγοντες. Ότι οι «χούλιγκανς» είναι «στρατοί» προέδρων και παραγόντων κι όχι απλά κάποιοι έξαλλοι φίλαθλοι που διψάνε για επεισόδια ή για αίμα. 

Κι αν δεν το ξέρει ας ρωτήσει τους αστυνομικούς που τα ξέρουν καλύτερα.  Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων που σχολίασε αρνητικά τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, κάνοντας λόγο για “μέτρα-χάδια” ενώ έκανε διαδήλωση στην Κατεχάκη αλλά και σε άλλες πόλεις, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.000 αστυνομικοί, ζητώντας να αποσυρθεί η Αστυνομία από τα “γήπεδα-αρένες”.

Η ανακοίνωσή της δεν μασάει τα λόγια της : “Με περισσή αγωνία αναμέναμε από το Σάββατο, Αστυνομία και Κοινωνία, τα μέτρα τα οποία θα εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, τα οποία υποτίθεται θα ήταν σκληρά και θα έθεταν τέλος στα φαινόμενα του χουλιγκανισμού και του εξευτελισμού της έννοιας του αθλητισμού. Όμως με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ακούσαμε τα όσα εξήγγειλε ο κύριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προφανώς η έννοια της σκληρότητας είναι τελικά πολύ ελαστική ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή της. Τόσο ελαστική που έφτασε να ασχοληθεί με το αν θα υπάρχουν οπαδοί στους αγώνες ποδοσφαίρου της Super League 1. Άραγε, πέρασαν τόσες πολλές μέρες από την Πέμπτη 7/12/2023 που ξεχάστηκε ότι ο συνάδελφός μας τραυματίστηκε βαρύτατα κατά τη διεξαγωγή αγώνα βόλεϊ ή μήπως ξέχασαν κάποιοι ότι σοβαρά επεισόδια γίνονται και στους αγώνες μπάσκετ ακόμα και χάντμπολ ή το χειρότερο ότι γίνονται ραντεβού θανάτου μακριά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις;

Με την κοινή ανακοίνωσή μας την 8/12/2023 ζητήσαμε άμεση διακοπή όλων των πρωταθλημάτων καθώς και απόσυρση της Αστυνομίας από όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις, έως ότου όλοι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι ιδιοκτήτες-παράγοντες του αθλητισμού, αντιληφθούν ότι απέναντί τους έχουν την οργανωμένη πολιτεία, τους θεσμούς της και την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που απορρίπτει όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας στον αθλητισμό.

Αντ’ αυτών ανακοινώθηκε μία δέσμη «μέτρων» μόνο για τους αγώνες ποδοσφαίρου της Super League 1, έλεγχος ταυτοπροσωπίας και άλλες δευτερεύουσας σημασίας προβλέψεις. Ξεκάθαρα, λοιπόν, προκύπτει ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να είναι στους αθλητικούς χώρους και να φορτώνεται ευθύνες που δεν της ανήκουν έχοντας να αντιμετωπίσει εγκληματικές αγέλες χούλιγκαν, οι οποίοι απλά δεν θα κάνουν το βρώμικό έργο τους σε αγώνες ποδοσφαίρου αλλά θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν όποιο άλλο άθλημα επιθυμούν.

ΚΑΛΟΥΜΕ για μία ακόμα φορά, με όση μεγαλύτερη ένταση μπορεί να έχει η φωνή μας την κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα και αυτή τη φορά πραγματικά σκληρά μέτρα και όχι «χάδια», όπως αυτά που ανακοίνωσε.

Πρέπει να καταλάβετε επιτέλους ότι το χτένι έσπασε και ο κόμπος χάθηκε. Εάν δεν τολμήσετε τώρα να φανείτε, όχι σκληροί αλλά δίκαιοι, απέναντι στο υγιές κομμάτι της κοινωνίας, δεν θα το καταφέρετε ποτέ.

Οι ευκαιρίες δίνονται ελάχιστες φορές και σε όποιον τολμάει να τις αδράξει όταν πρέπει. Ειδάλλως θα καταλήξετε και εσείς να συναριθμηθείτε με όλους αυτούς που κοίταζαν φοβικά το πρόβλημα και φτάσαμε ως εδώ που φτάσαμε”.

Την Κυριακή πήγα καθυστερημένα στο γήπεδο. Ο αγώνας είχε αρχίσει πριν κάποια λεπτά. Στην είσοδο της θύρας 4 υπήρχε μόνο μία κυρία για τον έλεγχο των εισιτηρίων. Μπήκα και απορροφημένος από τον αγώνα δεν πρόσεξα ότι ούτε στις εξέδρες υπήρχε αστυνομία. Υπήρχε αλλά κάπου γύρω, διακριτικά. Το κατάλαβα στο τέλος του αγώνα, όταν τους είδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο να περιμένουν για να συνοδέψουν, ως είθισται, τους διαιτητές. 

Αυτή θα έπρεπε να είναι η «κανονικότητα». Αυτό θα έπρεπε να είναι το ποδόσφαιρο. Η ειδοποιός διαφορά από το «άλλο» που ζούμε δεν είναι η ποιότητα των φιλάθλων των συγκεκριμένων συλλόγων γιατί παντού υπάρχουν καλοί και κακοί φίλαθλοι. Είναι οι διοικήσεις τους. Δεν είναι μεγαλοεργολάβοι, καναλάρχες, άνθρωποι της νύχτας, δεν κάνουν ξέπλυμα χρήματος, δεν στήνουν παιχνίδια, δεν, δεν … και γι’ αυτό δεν οργανώνουν στρατούς. Δεν δίνουν δωρεάν εισιτήρια ή «χαρτζιλίκι» σε συμμορίες ή μπράβους. Τόσο απλά.  Ξέρει η αστυνομία.

* Ντάλης Βαγγέλης, Εκπαιδευτικός

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα