ρουμελη βουνα
Μία συναρπαστική ορεινή διαδρομή

Μύρισε φθινόπωρο! Μετά την παρατεταμένη καλοκαιρινή ανομβρία το βρεγμένο υπόστρωμα του δάσους γέμισε μανιτάρια, κυκλάμινα, κίτρινους, λευκούς και μοβ κρόκους. Πρωινές ομίχλες σκεπάζουν τις κοιλάδες και οι ακρώρειες ετοιμάζονται να δεχτούν τις πρώτες χιονονιφάδες.

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για τις μετα-καλοκαιρινές εκδρομές σε βουνά και σε δάση, σε μικρά παραδοσιακά χωριά και σε ορεινές λίμνες. Ξεκινώντας από το κεφαλοχώρι της Παύλιανης, που απαγκιάζει μέσα στο ελατόδασος της Οίτης, θα διατρέξουμε τον ορεινό οδικό άξονα που συνδέει τη Φθιώτιδα με τη Φωκίδα και οδηγεί από τη Λαμία στο Λιδορίκι.

Παύλιανη, αγκαλιά με τα έλατα της Οίτης

παυλιανη

Η Παύλιανη είναι ένα από τα πιο γνωστά ορεινά θέρετρα της Στερεάς Ελλάδας και απέχει από τη Λαμία μόλις 35 χιλιόμετρα, ενώ από την Αθήνα 230 χιλιόμετρα. Το χωριό με τους δυο μαχαλάδες του, οι οποίοι απαρτίζουν την Κάτω και την Άνω Παύλιανη, βρίσκεται χτισμένο σε ύψος 850 έως 1.100 μέτρων. Η Παύλιανη διαθέτει υποδομή για διαμονή και φαγητό και για τους λόγους αυτούς την επιλέγουμε ως αφετηρία για το ορεινό μας οδοιπορικό.

Στην πλατεία της Ανω Παύλιανης, όπου ξεχωρίζει η επιβλητική εκκλησία με το πέτρινο καμπαναριό (1868) αφιερωμένη στον Αγιο Αθανάσιο, υπάρχουν ταβέρνες και καφέ. Πολύ ευχάριστη είναι και η εύκολη πεζοπορική διαδρομή στο ποτάμι που χωρίζει την Κάτω από την Ανω Παύλιανη. Εδώ, εκτός από την υπεροχή φύση, θα δείτε και τα πέτρινα κτίρια που στεγάζουν το παραδοσιακό νεροπρίονο, τον νερόμυλο και τη νεροτριβή.

Στην είσοδο της Κάτω Παύλιανης ξεχωρίζει το λιτό μνημείο που θυμίζει τη νικηφόρα μάχη της 3ης Ιουνίου του 1943 που έδωσε εδώ ο ΕΛΑΣ εναντίον των Ιταλών.

Χαράζοντας ορεινή πορεία

καταρρακτης

Ακολουθώντας τον άκρως ορεινό, αλλά ασφάλτινο, δρόμο που ελίσσεται ανάμεσα στα ελατοδάση και στους γκρεμούς των βουνών Οίτη, Βαρδούσια και Γκιώνα, χαράζουμε πορεία δυτική. Σε αυτήν την υπέροχη διαδρομή στο ελατοσκέπαστο οροπέδιο της Οίτης, πρώτη στάση κάνουμε στη θέση «Βρίζες» όπου υπάρχει καφέ, χώροι αναψυχής και σταθμός ορεινών δραστηριοτήτων. Λίγο πριν από τις Βρίζες ένα παρακλάδι του δρόμου θα σας φέρει εύκολα στην Καλοσκοπή, το θρυλικό χωριό της Ρούμελης.

Η Καλοσκοπή, που κάποτε ονομαζόταν Κουκουβίστα, βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων, σε θέση θέας προς τις κορφές της Γκιώνας. Στην τοποθεσία «Κεφαλόβρυσο» αναβλύζουν πλούσιες πηγές που τροφοδοτούν τον Βοιωτικό Κηφισό, ενώ την προσοχή αποσπά το ενδιαφέρον μικρό Λαογραφικό Μουσείο (στην ψησταριά της πλατείας ζητήστε να σας το ανοίξουν).

Συνεχίζοντας από Βρίζες προς Λιδορίκι, σύντομοι παρακαμπτήριοι δρόμοι θα σας φέρουν στα κοντινά χωριά Πανουργιάς και Στρόμη. Το χωριό Πανουργιάς παλαιότερα ονομαζόταν Δρέμισσα, ενώ το σημερινό του όνομα το οφείλει στον Πανουργιά, τον γνωστό οπλαρχηγό του 1821. Στην είσοδο του χωριού, σε θέση θέας, υπάρχει η προτομή του. Αυτήν την εποχή το χωριό έχει αδειάζει από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του, όμως αξίζει να έρθετε εδώ για να δείτε τη θαυμάσια θέα προς τις κυριότερες κορφές των Βαρδουσίων.

Μπαίνοντας στο χωριό Στρόμη θα δείτε τον μικρό καταρράκτη της Κρέμασης, με την εντυπωσιακή παροχή νερού. Έξω από το χωριό, ψηλά στις ανταριασμένες πλαγιές της Γκιώνας, βρίσκεται η «Σπηλιά των Εγγλέζων», όπου οι Άγγλοι αξιωματικοί συναντούσαν τους αντάρτες-συνδέσμους του ΕΛΑΣ.

Πηγή: Efsyn – Views of Greece

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypa-peiramatika.jpg
Πειραματικά σχολεία: Στις 6 μ.μ η κλήρωση σε ζωντανή μετάδοση - Πώς να την παρακολουθήσετε
Τα αποτελέσματα για τα Πειραματικά Σχολεία και η απόδοση του Α.Π.Π.Σ. θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. με αναφορά στον εξαψήφιο κωδικό...
Πειραματικά σχολεία: Στις 6 μ.μ η κλήρωση σε ζωντανή μετάδοση - Πώς να την παρακολουθήσετε
Γυναικοκτονία στο Μενίδι
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 50χρονο
Ποινική Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση -Τι καταγγέλλει κάτοικος του Μενιδίου
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 50χρονο
arhaio_drama.jpg
Πανεπιστήμιο Πατρών: Διεθνές Συνέδριο «Το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση. Aπό την αρχαιότητα έως σήμερα»
Θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου, αντίστοιχα).
Πανεπιστήμιο Πατρών: Διεθνές Συνέδριο «Το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση. Aπό την αρχαιότητα έως σήμερα»
παιδί
Φρίκη: Γονείς βασάνισαν μέχρι θανάτου την 3 ετών κόρη τους – Τη μισούσαν
«Κλείσε το στόμα της με ταινία και βγες έξω» - «Την έδεσα πάλι με ταινία στα πόδια της και δεν μπορεί να κουνηθεί»
Φρίκη: Γονείς βασάνισαν μέχρι θανάτου την 3 ετών κόρη τους – Τη μισούσαν