Φορολογικές δηλώσεις
Τέλος Οκτωβρίου το νομοσχέδιο στη Βουλή

Εντός του Οκτωβρίου θα έρθουν στη Βουλή τα πρώτα δέκα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το δεύτερο πλέγμα, το οποίο θα στοχεύει στους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν. 

Πιο συγκεκριμένα, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, στο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθούν μια σειρά από παρεμβάσεις, που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024. 

Αναλυτικά τα 10 μέτρα

1. Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος και η επέκτασή τους θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

2. Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Η επέκταση του myDATA βρίσκεται σε εξέλιξη και η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

3. Υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, έτσι ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο και ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών

4. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

5. Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών για να αποκλειστεί η διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

6. Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και εξόφληση του τιμήματος αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων, σε 42.613 το τίμημα ύψους 426 εκ. ευρώ εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και σε 41.741 ύψους 3 δις. ευρώ εν μέρει με μετρητά.

7. Αποκλεισμό των παραβατών λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων και δημιουργία μητρώου παραβατών

8. Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα θα πρέπει να προβούν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας καταβάλλοντας τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.

9. Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση των νομικών προσώπων και των ατομικών επιχειρήσεις με ΚΑΔ θα υπόκειται σε ΦΠΑ, τέλος παρεπιδημούντων και φόρο διαμονής, όπως ισχύει για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

10. Για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης το πρόστιμο αυξάνεται και διαμορφώνεται ανά χρήση στο 50%, των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους με ελάχιστο ποσό τα 5.000 ευρώ ενώ σήμερα είναι οριζόντιο στα 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εσώρουχα
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
Αυτά είναι τα επικίνδυνα εσώρουχα που αγαπούν οι γυναίκες: Έχουν απαγορευθεί σε 3 χώρες
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά