ilios
Ποια είναι τα συμπτώματά της

Η φωτοευαισθησία είναι η αυξημένη ευαισθησία του δέρματος ή μια ασυνήθιστη αντίδρασή του όταν αυτό εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία μετά από την έκθεση στον ήλιο ή μετά τη χρήση μηχανημάτων solarium.

Η φωτοευαισθησία, εκτός από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο, μπορεί επίσης να παρατηρηθεί ως αποτέλεσμα συνταγογραφούμενων ή μη φαρμάκων, μιας πάθησης ή γενετικής διαταραχής ή ακόμη και από τη χρήση ορισμένων τύπων δερμοκαλλυντικών προϊόντων.

Φωτοτοξική αντίδραση

Πρόκειται για την πιο συχνή αντίδραση, η οποία συνήθως παρατηρείται όταν ένα φάρμακο που λαμβάνετε (είτε από το στόμα είτε με τοπική εφαρμογή) ενεργοποιείται από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και προκαλεί βλάβη στο δέρμα, η οποία μπορεί να μοιάζει και να δημιουργεί την αίσθηση ηλιακού εγκαύματος ή εξανθήματος.

Μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα συστατικά προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Μια φωτοτοξική αντίδραση μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά ή μετά από ώρες έκθεσης και συνήθως περιορίζεται στο τμήμα του δέρματος το οποίο έχει εκτεθεί.

Φωτοαλλεργική αντίδραση

Η αντίδραση αυτή είναι πολύ λιγότερο συχνή και εμφανίζεται όταν οι υπεριώδεις ακτίνες αλληλεπιδρούν με συστατικά φαρμάκων ή άλλων προϊόντων που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει τις αλλαγές που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο ως ξένη απειλή.

Το σώμα παράγει αντισώματα και επιτίθεται, προκαλώντας αντίδραση. Μια φωτοαλλεργική αντίδραση μπορεί να σας αφήσει εξάνθημα, φουσκάλες, κόκκινα εξογκώματα ή ακόμη και βρογχικές βλάβες μία έως τρεις ημέρες μετά την εφαρμογή του προϊόντος και την έκθεση στον ήλιο.

Αντιμετώπιση

Για να κατανοήσετε καλύτερα τη φωτοευαισθησία πρέπει να:

  • Ρωτήστε το γιατρό σας για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα φάρμακα που παίρνετε ή τις ιατρικές παθήσεις που μπορεί να έχετε καθώς και για το πόσο καιρό μπορεί τυχόν να διαρκέσει η φωτοευαισθησία.
  • Ρωτήστε τον δερματολόγο σας σχετικά με τους κινδύνους ευαισθησίας στον ήλιο από προϊόντα περιποίησης του δέρματος που τυχόν χρησιμοποιείτε για αντιγήρανση, λεύκανση του δέρματος ή ακμή, συνταγογραφούμενα ή μη.
  • Διαβάστε τις προειδοποιητικές ετικέτες και τα ένθετα των συσκευασιών των φαρμάκων, των προϊόντων περιποίησης του δέρματος και των συμπληρωμάτων διατροφής για να κατανοήσετε ενδεχόμενους κινδύνους.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ έναν γιατρό;

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό με ρίγη, ναυτία, πονοκέφαλο και αδυναμία, ή εάν το δέρμα σας εμφανίσει φουσκάλες. Ένα ηλιακό έγκαυμα με φουσκάλες θεωρείται έγκαυμα δέρματος δεύτερου βαθμού. Αυτό θα απαιτεί περαιτέρω ιατρική περίθαλψη πέραν των θεραπειών που χορηγούνται χωρίς συνταγή.

Πηγή: Γιατροί SOS

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα