εοφ
Στο μικροσκόπιο του ΕΟΦ γνωστά φάρμακα για την απώλεια κιλών, ερευνάται η σύνδεση τους με τάσεις αυτοκτονίας

Η απόφαση για περαιτέρω έρευνα των Ozempic, Wegovy και Saxenda ελήφθη μετά από αναφορές για αυξημένο κίνδυνο σκέψεων αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού επιβεβαιώνει ο ΕΟΦ.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA, η PRAC, εξετάζει δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και αυτοτραυματισμού μετά από τη χρήση φαρμάκων, τα οποία είναι γνωστά ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1,1 συμπεριλαμβανομένων των Ozempic (σεμαγλουτίδη), Saxenda (λιραγλουτίδη) και Wegovy (σεμαγλουτίδη). Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Η επανεξέταση ξεκίνησε από τον ισλανδικό οργανισμό φαρμάκων μετά από αναφορές για αυτοκτονικές σκέψεις και αυτοτραυματισμό σε άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα λιραγλουτίδης και σεμαγλουτίδης. Μέχρι στιγμής οι αρχές αναλύουν περίπου 150 αναφορές για πιθανές περιπτώσεις αυτοτραυματισμού και σκέψεις αυτοκτονίας.

Τα φάρμακα λιραγλουτίδης και σεμαγλουτίδης χρησιμοποιούνται ευρέως, με έκθεση σε πάνω από 20 εκατομμύρια ασθενείς μέχρι σήμερα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα αναφερόμενα κρούσματα συνδέονται με τα ίδια τα φάρμακα ή με τις υποκείμενες παθήσεις των ασθενών ή άλλους παράγοντες.

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα

Η επανεξέταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας αξιολόγησης σήματος. Ως σήμα ορίζεται μια πληροφορία για μια νέα ανεπιθύμητη ενέργεια που πιθανώς προκαλείται από ένα φάρμακο ή μια νέα πτυχή μιας γνωστής ανεπιθύμητης ενέργειας που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Η παρουσία ενός σήματος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα φάρμακο προκάλεσε την εν λόγω ανεπιθύμητη ενέργεια.

Το Saxenda και το Wegovy είναι εξουσιοδοτημένα για διαχείριση βάρους, μαζί με δίαιτα και σωματική δραστηριότητα σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα με την παρουσία τουλάχιστον ενός προβλήματος υγείας που σχετίζεται με το βάρος. Το Ozempic είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία ενηλίκων με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2 ως συμπλήρωμα στη δίαιτα και την άσκηση, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί εκτός ετικέτας για απώλεια βάρους. Η αυτοκτονική συμπεριφορά δεν αναφέρεται επί του παρόντος ως παρενέργεια στις πληροφορίες προϊόντος της ΕΕ για οποιονδήποτε αγωνιστή υποδοχέα GLP-1.

Η ανασκόπηση των Ozempic, Saxenda και Wegovy ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου 2023 και τώρα έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει άλλους αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1. Αυτή η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2023. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taxeis_mathiteias.jpg
Ξεκινά σήμερα η διάθεση θέσεων Μαθητείας ΕΠΑΛ από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα για την περίοδο 2024-2025
Οι απόφοιτοι ολοκληρώνοντας το Μεταλυκειακό Έτος, μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης Επιπέδου 5 μετά...
Ξεκινά σήμερα η διάθεση θέσεων Μαθητείας ΕΠΑΛ από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα για την περίοδο 2024-2025
agori-viasmos-seksoualiki-parenoxlisi.jpg
Κρήτη: «Έχω μέσα μου ένα τέρας» – Τι ισχυρίστηκε ο 51χρονος που ασέλγησε σε 3 ανήλικους
Το βαφτιστήρι του περιέγραψε τουλάχιστον δέκα περιστατικά ασέλγειας και κακοποιήσεων
Κρήτη: «Έχω μέσα μου ένα τέρας» – Τι ισχυρίστηκε ο 51χρονος που ασέλγησε σε 3 ανήλικους